Бизнесмен и бивша риалити телевизионна звезда - пътят на Доналд Тръмп към богатството е много различен от този на типичния американски политик. Той е роден в богато семейство и е наследил около 40 милиона долара от покойния си баща, работил в областта на разработването на недвижими имоти, Фред Тръмп. Но колко е богат всъщност Доналд Тръмп сега? През 1971 г. Доналд Тръмп става ръководител на това, което по-късно ще бъде известно като The Trump Organization. Оттогава печалбите и репутацията на Тръмп му помогнаха да развие повече от 500 компании. Бизнес магнатът има дял в луксозни голф игрища, небостъргачи, телевизионни предавания, казина, книги, търговия и други бизнеси. Тези начинания му помогнаха да постигне приблизително състояние от 2,4 милиарда долара днес, или поне такива са сметките на специалистите.

Президентството - период на загуби

Откакто Тръмп пое президентския пост през януари 2017 г., минавайки впоследствие през два импийчмънта и безредици на Капитолийския хълм, неговото нетно състояние е спаднало от 3,7 млрд. долара на 2,4 млрд. долара според оценка на Forbes от април 2021 г. - последният месец, за който са налични данни. През 2020 г., въпреки финансовите си загуби, Тръмп е под номер 1001 в списъка на милиардерите на Forbes. През прил 2021 г. се срина на 1299-а позиция в същата класация.Индексът на милиардерите на Bloomberg, според който нетната стойност на Тръмп е приблизително 2,33 млрд. долара, показва, че „нетната му стойност“ е спаднала с около 700 млн. долара през последната му година на президентския пост.

Причини за намаляването на богатството

Намаляването на богатството на Тръмп през 2020 г. до голяма степен се дължи на коронавируса и въздействието, което той оказа върху бизнесите, в които той притежава най-големите си активи. Стойностите на оценка на офис сгради и хотели рязко спаднаха. Неговите имоти във Вашингтон, окръг Колумбия, и Чикаго изглежда са със спаднала цена, а Дорал, голф курортът му в Маями, е загубил 80% от стойността си за една година, пише Forbes. Освен това бунтовете на Capitol Hill доведоха до това, че голф игрището на Тръмп загуби правото да бъде домакин на турнира от шампионата PGA през 2022 г., което несъмнено ще доведе до загубени маркетингови възможности и намалена печалба за игрището. В дните след бунтовете Shopify затвори онлайн магазините на Тръмп. Нещо повече, най-малко 590 милиона щатски долара заеми ще станат изискуеми през следващите четири години, съобщава Bloomberg Това може допълнително да повлияе на западането на милиардера.

Нови възможности

И все пак Тръмп запазва някои ценни активи, включително гаражи в Ню Йорк, клуб Mar-a-Lago във Флорида и три жилища наблизо. Тъй като икономиката е тръгнала към възстановяване заради широкото разпространение на ваксините срещу Covid-19 и пътуванията отново набират темпо, курортните имоти на Тръмп може да започнат да покачват стойността си.