Открийте ни и в

България

Колко пари изкара Зукърбърг от българските избори

Ето кои партии колко пари дадоха за предизборна реклама във Фейсбук

публикувано

на

МИЛЕН МАРЧЕВ

Колкото повече избори има в България, толкова повече приходи за Марк Зукърбърг. От похарчените големи суми обаче има и две добри новини.

Фейсбук може да се ползва за различни неща – от това да публикуваш рецепта за коледни сарми, до това да се обърнеш официално към народа, подобно на Бойко Борисов и Слави Трифонов. В мрежата на Марк Зукърбърг тези обръщения могат да стигат и до повече потребители срещу заплащане.

Но докато профилите на Борисов и Трифонов нямат нужда от реклама, защото националните телевизии ги цитират през ден, то политиците с по-малко от 11 години на власт или 20 години на екран компенсират с платени публикации във Фейсбук. И парите, които са дали за последните избори, не са малко.

Кандидатите за депутати, за президенти и за любимци на суверена са изхарчили за реклама във Фейсбук около последните избори в България близо 1,3 милиона лева.

Сумата от 673 922 евро е

отбелязана в публичния регистър

за политическа реклама в социалната мрежа за периода 15 август – 27 ноември 2021 г.

С подобна сума (1,5 млн. лв.) дни след изборите кметът на София Йорданка Фандъкова едва успя да актуализира столичния бюджет, за да оцелеят общинските болници при новите цени на тока. И докато апаратите за вентилиране в отделенията за COVID-19 работят вече на скъпия ток, от справката във Фейсбук се вижда, че немалко пари са изхарчени за пропаганда на кандидати с твърда позиция против ваксините.

Например 3854 евро са платени от партия „Възраждане“ и техния кандидат за президент Костадин Костадинов. Още 2186 евро са дадени от „Атака“ и около 3000 евро от по-малки антиваксърски настроени партии и организации. Всеки може да рекламира във Фейсбук, стига да регистрира кой носи отговорността за публикаците и да плаща по прозрачен начин.

Подробни като записките на първокурсник в Харвард са сметките на

Продължаваме промяната“

„Продължаваме промяната“

Като самостоятелен рекламодател, коалицията е отделила най-много пари за Фейсбук – 131 107 евро. С областните им кампании сумата нараства до 157 913 евро. Размахът на „Продължаваме промяната“ пролича и по реакциите в социалната мрежа.

„Ако още веднъж видя реклама с Кирил Петков на стената си, ще се гръмна“, написа популярен персонаж във Фейсбук преди изборите. Но това беше комплимент към бившите служебни министри, защото въпросният персонаж е точно от тяхната целева група, както са и много други отявлени привърженици на „Демократична България“. Мантрата на Кирил Петков и Асен Василев, че работят в екип, отзвучава и във Фейсбук кампанията им, където нито един техен кандидат не е рекламирал индивидуално.

Индивидуалните изяви са предпочитан подход при „Демократична България“, които са рекламирали колкото заедно, толкова и поотделно. Дясноцентристката коалиция е пуснала във Фейсбук реклами за 74 233 евро и с промоциите на отделни кандидати сумата стига до 100 865 евро.

Партиите от коалицията са рекламирали и самостоятелно. „Да, България“ са дали още 74 233 евро, „Демократи за Силна България“ (ДСБ) – други 2746 евро, и „Зелено движение“ – 6362 евро. Мащабна кампания с унифициран и модерен дизайн.

Ако съберем всички разходи на партиите в коалицията и на отделните кандидати от

Демократична България“

излиза, че градската десница е похарчила във Фейсбук 40% повече от „Продължаваме промяната“.

Кампанията е фокусирана върху най-известните лица на „Демократична България“ като Христо Иванов, Елисавета Белобрадова, Антоанета Цонева и т.н., за които са платени 38 173 евро от бюджета. Ивайло Мирчев се е рекламирал и от свое име с 20 754 евро отделно от партийните пари.

На регионалния подход са заложили от коалицията ГЕРБ-СДС. Хората на Бойко Борисов рекламират във Фейсбук точно както строят магистрали – с множество подизпълнители.

Самата централа на ГЕРБ не е рекламодател във Фейсбук, но всички местни структури се популяризират по азбучен ред и делово от А до Я. Като се почне от „ГЕРБ – Благоевград“ с бюджет от 676 евро и се стигне до „ГЕРБ – Ямбол“ с 689 евро. Всички избирателни райони са покрити. Индивидуални промоции имат Даниел Митов, Тома Биков и още един-двама кандидати на ГЕРБ, но с незначителни суми.

За получените на изборите 596 456 гласа партията на Бойко Борисов е рекламирала с по 12 евроцента на глас.

Коалицията ГЕРБ-СДС

е изхарчила във Фейсбук общо 74 738 евро. Това не е голям бюджет за най-богатата партия – според официалните отчети, но пък има добра възвръщаемост. За сравнение – всеки спечелен глас струва на „Продължаваме промяната“ по 21 евроцента, a на „Демократична България“ – по 1.60 евро.

Продължава промяната и в комуникационната стратегия на БСП, която Корнелия Нинова започна преди повече от година с радикалните смени в пресслужбата на „Позитано“. Лидерката на БСП вече има свой канал в Tik Tok, но партията е спестила от реклами във Фейсбук. Отделни постове на Нинова са популяризирани с общо 2955 евро.

Младият и амбициозен Явор Божанков е рекламиран за 1798 евро. Калоян Паргов в София и Кристиан Вигенин в Пловдив и Ямбол имат постове с подобни суми. Основни играчи в

отбора на социалистите

като Крум Зарков и Драгомир Стойнев или не са рекламирали при Зукърбърг, или архивът на Фейсбук не ги отчита заради бюджет под 50 евро.

За всичките си кандидати БСП е похарчила общо 4871 евро, достигайки средно до 15 000 показвания на спонсорирана публикация. За сравнение, дъщерята на червения енергетик Румен Овчаров – Яна Овчарова – има 17 000 гледания в YouTube на песента й с Алфредо Торес „Mucho горещо“. А тя, за разлика от сестра си Теодора, дори не беше кандидат за народен представител.

 Партия „Има такъв народ“

(ИТН) също не е сред най-щедрите във Фейсбук, но е опитала да рекламира повечето си водачи на листи. Хората на Слави Трифонов са платили 40 404 евро за реклама в социалната мрежа от август досега. С част от тази сума по-активно е популяризирано интервю с Ива Митева и Любомир Каримански за ведомствената им телевизия.

Основният бюджет на ИТН обаче сякаш е разпределян чрез референдум – еднакво се рекламират както неизвестните за широката публика кандидати, така и видеосеансите на Слави Трифонов. Всички платени дейности във Фейсбук на „Има такъв народ“ са богато украсени с логото на партията и пищно подчертават номера на бюлетината, но избирателите не са го запомнили добре, съдейки по спада в гласовете спрямо предните избори.

Ето и задача с условие за любителите на математиката: Как партията на високия 198 сантиметра телевизионен водещ успява да вземе 25 депутатски места с 1/3 от бюджета на „Продължаваме промяната“, като ползва само телевизия 7/8?

Летецът изтребител

Румен Радев и неговият екип

не са се залетели да рекламират във Фейсбук, показват данните. Инициативният комитет на двойката Радев-Йотова е похарчил общо 10 421 евро в социалната мрежа. БСП, която и в традиционните медии подкрепи Радев с половин уста, в мрежата на Зукърбърг не го е рекламирала.

Различен е случаят с проф. Анастас Герджиков. Младежката организация на ГЕРБ е похарчила 15 118 евро за реклами, но прилична част от тях са в подкрепа на ректора. Самият инициативен комитет на Анастас Герджиков и Невяна Митева отделно е дал 15 088 евро за реклами на двойката във Фейсбук.

Подкрепеният от „Демократична България“ кандидат за президент Лозан Панов е опитал да популяризира образа си със 7496 евро.

Кандидатът за президент на ДПС Мустафа Карадайъ, който спечели 11,6% на първия тур, не е рекламирал във Фейсбук.


За троловете и хората

В архива с рекламодатели на Фейсбук по време на последните парламентарни избори се намират и страници за откровено „тролене“, или в опит да го преведем на български – за „омаскаряване“. Няма как да се разбере дали зад тези страници стоят политически сили, задкулисни играчи, или някой просто не се забавлява.

Например „Харвард майна“, чиято профилна снимка е канадски кленов лист с лицето на Кирил Петков, са похарчили 886 евро за дебелашки смешки и карикатури с бившия министър.

По-претенциозните „Zeitgeist Bulgaria“ са платили 4236 евро на Фейсбук, за да громят всеки попаднал им служебен министър и от време на време да хвалят Деница Сачева или Тома Биков.

Законно регистрираната през 2020 г. в Софийски градски съд политическа партия „Бригада“ също е рекламирала в социалната мрежа на последните избори. Партията е изхарчила 2986 евро, за да популяризира „вредата от ваксините срещу COVID-19“ и да разясни на българския потребител в социалната мрежа, че Кирил Петков и Асен Василев са американски шпиони.

Дали платените суми в кампанията август-ноември 2021 г. са помогнали на партиите, те ще си преценят. Но рекламата във Фейсбук помогна за две неща.

Първо – не вреди на околната среда, защото след нея не остава хартия или неразградим винил от билбордове. Иначе парите, дадени във Фейсбук, можеше да се превърнат в хиляди дебело наслоени по стените плакати, милиони изхвърлени по улиците листовки и тонове непотребен винил, който да гние милион години в някое незаконно сметище.

И второ – дигиталната реклама помага на обществената среда. Колкото и критики да търпи Фейсбук за това, че не бори достатъчно фалшивите новини, когато става въпрос за пари, мрежата на Зукърбърг е съвсем прозрачна. Ако някой е рекламирал неморално или незаконно, това може да бъде видяно от всички в рекламния архив и лесно доказано в съда.

Е, трябва и действаща съдебна система, но нали сега ще оправят софтуера за разпределение на делата.

 

* Текстът на Милен Марчев е публикуван в българската секция на „Свободна Европа“

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА