Ако всичко върви по план, днес милиардерът Ричард Брансън ще се отправи в космоса с кораб на своята компания Virgin Galactic. След две десетилетия работа по изпипването на перфектния космически съд, Брансън може да стане пълният милиардер, който ще се издигне в космоса на борда на апарат, чието разработване сам е финансирал.

Той ще изпревари с 9 дни Джеф Безос, който ще лети на 20 юли.

Какви са обаче рисковете пред това начинание?

Практически почти всичко може да се обърка: ракетният двигател може да не запали; кабината може да се разхерметизира; огромното напрежение при излизане или обратно навлизане в атмосферата може да разкъса кораба на парчета.

Корабът на Брансън VSS Unity е преминал три успешни тестови полета и през май 2021 година компанията получи одобрението на Федералната авиационна администрация (FAA) да лети с пътници. Трябва до се знае обаче, че вниманието на FAA е насочено предимно към осигуряване на безопасността на хората и структурите на земята и не дава задължително гаранции за безопасността на кораба.

В годините преди получаването на разрешителното много тестови полети претърпяха провал, включително един, при който пилотът загина, а друг човек бе ранен. През 2019х година целостта на едното крило се наруши, а през декември миналата година при тестов полет бордовият компютър на ракетния мотор изгуби връзка.

Маркъс Гюърстър, ветеран от космическата индустрия и съавтор на проучване от 2018 година по въпроса за рисковете при суборбиталните полети, заяви пред CNN, че „никога няма да дойде перфектният момент, в който компания да определи кораба си като достатъчно безопасен, за да вози туристи.

„Тове е трудно решение за вземане – дали си готов или не - защото остава някакъв риск. Но ако не опитваш, няма и да научаваш. Мисля, че първата група, която ще лети, осъзнава риска. Има много хора, които изкачват Еверест“ - каза той.

От момента, в който корабът се отделя от космодрома до момента на приземяването му обратно пътуването на Брансън ще отнеме час или малко повече. За разлика от другите космически полети, които обикалят около Земята и стоят в космоса с дни, тези на Брансън ще са отиване и връщане. Те все пак ще се издигат на около 90 км над земната повърхност – височина, която правителството на САЩ официално приема за граница на открития космос.