Каква е стойността на домакинските задължения, като миене на чинии или пускане на прахосмукачка? Съдебно решение в Китай предизвика интензивен дебат, като отговорът беше около 4 долара на ден. В пекински съд за разводи съдия реши този месец, че една жена трябва да получи 50 000 юана (около 7700 долара) за "домакински труд" след раздялата със съпруга си. Китайските държавни медии назовават жената като г-жа Уанг и казват, че се е омъжила за съпруга й г-н Чен през 2015 г., преди да се разделят и след това да се разведат пет години по-късно. Двойката има един син. В първото по рода си решение на Уанг бе предоставено обезщетение за домашна работа съгласно нов Граждански кодекс, който влезе в сила в Китай през януари. Това е ключово решение от усилията на президента Си Дзинпин да реформира правната система на страната, като кодексът има за цел да укрепи личните права. „Когато единият съпруг е обременен с допълнителни задължения за отглеждане на деца, гледане на възрастни хора или подпомагане на другия съпруг в работата му, споменатият съпруг има право да поиска обезщетение при развод с другата страна“, съгласно член 1088 от гражданския кодекс. Съдия Фън Миао от окръжния народен съд на Фъншан в Пекин раздели общото физическо имущество на двойката и разчита на Гражданския кодекс да се произнесе по "нематериално имущество", произтичащо от брака, което включва домакинска работа, каза тя в понеделник пред държавните медии. Съдията добави, че съдилищата ще трябва да "натрупват опит", за да определят размера на обезщетението в такива случаи в бъдеще. Въпреки че мнозина приветстват юридическото признаване на домашните задължения като прогресивни, други са критични към сумата, присъдена на Уанг, отбелязвайки високите разходи за живот в Пекин и заявявайки, че средствата едва ли ще покрият заплатата на домашна чистачка или бавачка в столицата. Досега хаштаг по случая е събрал повече от 570 милиона гледания на китайската платформа за социални медии Weibo и около 22 000 дискусии. "Няма ясен стандарт за размера на обезщетението. Съдът обаче направи изчислението въз основа на периода на брака, доходите на семейството, жизнения стандарт на общността и други", каза базираният в Пекин адвокат по разводите И И пред NBC News в сряда. И, директор на адвокатското дружество в Пекин Jiali, по-рано заяви, че защитите по новия Граждански кодекс предвещават "пролет" за жените, които работят в дома, но въпреки решението, те все още носят тежестта на повечето домакински задължения. "Това е проблем на неравнопоставената полова структура, че жените трябва да се жертват повече за семейството. Мисля, че такава социална концепция трябва да се промени ... Семейството и домакинската работа се изграждат както от съпруга, така и от съпругата, а не от една партия", добави тя.

Проучване от 2018 г. на Китайското национално статистическо бюро за домакинската работа и полoвете в Пекин установи, че с подобряването на образованието и възможностите за работа на жените, степента на неравенство между половете в часовете за домакинска работа постепенно намалява.
Сред по-възрастните поколения обаче се установява, че все още има висока степен на неравенство във времето на домакинската работа, като готвене и пазаруване, между мъжете и жените.
Отношението към жените в Китай също е подложено на по-голям контрол след глобалното движение #MeToo, като все повече жени се обявяват срещу сексуалния тормоз и дискриминацията и необходимостта от по-солидни права.