Открийте ни и в

Нелегални имигранти

Колорадо маха бариерите за нелегалните – могат да работят свободно и да получават помощи

Губернаторът подписа и закон, с който се премахва изискването на регулаторните агенции, да проверяват имиграционния статус на дадено лице преди да му се поднови или издаде шофьорска книжка

публикувано

на

Сн.: АП/БТА

Щатът Колорадо се опитва да бъде по-приветлив към хората без документи. През последните няколко месеца щатът приема редица закони, насочени към подкрепата на жителите си без документи. 

САЩ се смята за страната на неограничените възможности, с което става привлекателна държава за имигрантите. Всяка година стотици хиляди хора пристигат в САЩ, за да започнат живота си отначало, като много от тях са без документи, за да пребивават легално в страната. 

Губернаторът Джаред Полис подписа законови мерки, насочени към разширяване на достъпа до жилища, работни места и щатски помощи за имигрантите без документи. 

Big Brother: Имиграционните следят имигрантите по номерата на колите

Поддръжниците смятат, че законите ще направят щата по-справедливо място за живот, а противниците твърдят, че с тези мерки ще се загубят много пари. 

„Не можем просто да седим и да чакаме федералното правителство да поправи нашата счупена имиграционна система“, каза Полис пред NBC News. 

Той подписа закон, с който се премахва изискването на регулаторните агенции, да проверяват имиграционния статус на дадено лице преди да му се поднови или издаде шофьорска книжка. 

Само в Колорадо живеят 180 000 души без документи, което съставлява около 3% от населението на щата. Общо в САЩ живеят над 10,5 милиона души нелегално. 

Хората без документи в САЩ са лишени от доста права, с които разполагат легалните – от шофьорски книжки до притежание на жилище. 

Сред новите законопроекти има и една много съществена промяна в документите на имигрантите – като вместо „нелегален чужденец“, вече ще пише „работник без разрешително“. 

Създава се и Служба за нови американци, която ще помага с нови идеи за програми за бежанци и имигранти. 

Може би най-важната мярка, която ще да бъде приета в сесията, завършила във вторник, е жилищна придобивка, приета през март. Тя позволява на жителите без документи да кандидатстват и да получават жилищна помощ, ваучери и други субсидии. Този закон влиза в сила от януари.

Критиците на новите промени смятат, че законодателите отварят врата за всички нелегални в САЩ и хората без документи ще се заселят в Колорадо, а това би отнело работата на местните. 

Стотици милиони долари федерално финансиране вече са заделени за хората, засегнати от пандемията. За да се класират за помощи обаче хората се нуждаят от американско гражданство. 

Законът в Колорадо помага на хората, които нямат право да кандидатстват по програми за подпомагане на жилища, заяви сенаторът демократ Джули Гонсалес. 

Според новия закон кандидатстващите за федерални, щатски или местни жилищни помощи няма да бъдат проверявани за имиграционния си статус. 

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Нелегални имигранти

Над 400 деца на имигранти може все още да са в САЩ, а родителите им вече да са депортирани

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Повече от 450 родители, които са прекосили границата нелегално, може вече да са депортирани обратно, докато децата им все още са на американска територия. Това стана ясно след последната информация, че администрацията на Доналд Тръмп не успя да спази сроковете, в които трябваше да обедини семействата, разделени по границата. В съда властите заявиха, че имиграционните дела на 463 родители се „разглеждат“ в момента, други 454 са готови по документи да бъдат събрани с децата им. Много от тези родители обаче вече не са в страната или имат криминални дела срещу тях. „Думата на правителството за намерението им да ги събере не е достатъчна“, заявиха от Американската организация за граждански права (ACLU).

Проблемът е следствие от т.нар. политика на „нулева толерантност“ на администрацията на Тръмп, която праща на криминален съд имигрантите, преминали границата нелегално, а децата им при „Социални грижи“. Това доведе до стотици разделени семейства и малолетни, които с месеци не са виждали родителите си. Някои от по-малките деца дори не успяват да различат майка си или баща си и са объркани и изплашени в деня, когато трябва да напуснат социалните работници, грижили се за тях до момента. Миналия месец федерален съд разпореди децата под 5-годишна възраст да бъдат събрани с родителите им в 30-дневен срок.

Правителството не успя да се справи навреме и успя да събере едва 57 от всички 103 случая на семейства с деца в тази възраст. Четвъртък е крайният срок и за всички останали непълнолетни да бъдат с родителите си, но е много вероятно това също да не се случи. „Родителите са принуждавани от ICE да подпишат документи за депортация, защото това е най-бързият начин да видят отново децата си“, казва Ройсе Мъри от Организацията на имигранти в Америка. По този начин много от тях не продължават да се борят за правото си да останат в Америка и да потърсят убежище, а мнозина са депортирани обратно по бързата процедура. „Тези родители имат нужда от консултация с адвокат, преди децата да им да останат някъде в Съединените щати“, категорични са от ACLU. По искане на организацията депортациите на родители, преминали нелегално границата, са временно спрени, докато не се намерят децата им в системата и не им се осигури консултация с адвокат.

 

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Нелегални имигранти

Българин без статут задържан от имиграционните в трафик съда в Чикаго

публикувано

на

Виж цялата статия

Наш сънародник с изтекъл имиграционен статут е бил задържан от имиграционните власти пред съдебната зала в Чикаго. Мъжът е без никакви криминални провинения, но кара камион и отишъл в съда, за да оправи глоба за превишена скорост. Той бил с адвоката си и на излизане от залата бил спрян от няколко мъже, които го попитали за името и след като той потвърдил самоличността си, те извадили значки на ICE (Immigration and Customs Enforcement) и го задържали. Самоличността на мъжа ще запазим в анонимност. Той е пуснат под гаранция и в момента изчаква делото си за депортация.

Случаят обаче не е единичен, показа проверка на BG VOICE. През последните няколко седмици имиграционните власти са започнали да таргетират имигранти без статут, независимо дали имат криминално минало или не. Те провеждат хайки за арести в съдилища, работни места и пред домовете на хората и дори по време на интервюта за зелена карта в USCIS (U.S. Citizenship and Immigration Services).

Имиграционни адвокати разказват, че техни клиенти са били арестувани пред съдебните зали в Илинойс, Калифорния, Тексас, Аризона и Колорадо. Повечето са били там за рутинни дела като превишена скорост или DUI.

Но новият подход на властите показва промяна в приоритетите за депортации и групите, които администрацията на Доналд Тръмп таргетира – това са всички без статут, без значение дали имат криминално минало или не, както беше при Обама.

Адвокатът от Пасадена, Калифорния, Октавио Чайдез разказва, че четирима агенти на ICE арестували негов клиент пред съда в града. „Беше много шокиращо – нямаше нищо общо с делото, по което бяхме там“, казва Чайдез. Той е сред многото адвокати и полицаи, които казват, че арестите на ICE в съдебните зали ще засилят страховете у имигрантите и те ще престанат да сътрудничат на властите – особено сред жертвите и свидетелите на престъпления. По този начин ще се повлияе и на изхода на много дела. „Ако те решат да не се обадят в полицията, да не дадат показания като свидетели, не се появят в съда – това засяга цялата система“, категоричен е Чайдез. Тези арести подкопават доверието, изградено между местните власти и имигрантските общности, които сега ще се страхуват да излязат от сянката и да съобщят за извършено престъпление.

Малко след ареста на клиента на Чайдез върховният съдия на Калифорния поиска от администрацията на Тръмп да спре агентите на ICE, които обикалят съдебните зали в щата. „Съдилищата не трябва да се използват като примамка за необходимото изпълнение на имиграционните закони на страната“, написа съдия Тани Кантил-Сакауе в писмо до министрите на правосъдието Джеф Сешънс и на националната сигурност Джон Ф. Кели. „Практики, които включват причакване в съдебните зали и арестуване на недокументирани имигранти, повечето от които не представляват риск за обществената сигурност, не са нито безопасни, нито честни.“

От ICE защитават тактиката и твърдят, че прибягват до арест в съдилищата само когато всички други опции са били изчерпани. Случаят с нашия сънародник обаче показва точно обратното – той никога не е бил в полезрението на имиграционните власти и не е имал предишно нареждане за депортация или пък извършено криминално деяние.

ICE са инструктирали агентите си да избягват арести на „чувствителни“ места като училища, църкви и болници, когато това е възможно, твърди говорителят Вирджиния Кайс.

Според CNN обаче имиграционните власти са засилили акциите и арестите в т.нар. градове убежища. В тях местните власти като полиция и шерифства не сътрудничат на федералните имиграционни служби. Думите на говорителя на ICE, изглежда, потвърждават това. „През последните години повече от тези индивиди [арестуваните в съда] щяха да са предадени на ICE от местните власти. Но много от тях не сътрудничат на ICE и много често хора със сериозни криминални досиета са пускани обратно на улицата, представляващи обществена опасност“, твърди Кайс.

ICE са правили арести в съдилища и преди, но тактиката е предизвиквала сериозни протести и тогава. В Калифорния са били задържани жени, търсещи ограничителни заповеди, хора, плащащи глоби за пътни нарушения, и дори една двойка, която е сключвала брак, казва от American Civil Liberties Union. Практиката е била спряна тогава, но изглежда, че новите директиви на Доналд Тръмп са я пуснали отново в действие.

Арестуват и по време на интервю за зелена карта

Имиграционните власти (ICE) са арестували петима души, които са имали часове в USCIS. Поне трима от тях са били там, за да започнат процедура по узаконяване на престоя им в САЩ според местното радио WBUR.

Адвокатът на единия задържан казва, че го е предупредил за такава възможност. Неговият клиент е от Бразилия с предишна заповед за депортация, но се е омъжила за американски гражданин. Осъзнавайки риска, тя е решила да спази уговорения час за интервю с USCIS и да започне процеса за получаване на зелена карта.

В миналото ICE изчакваха процесът да приключи, а след това съдът да се произнесе по заповедта за депортация, преди да предприемат действия, ако е нужно. Но с новата администрация на Доналд Тръмп това, изглежда, се променя.

Агентите нахлули в офиса, където се провеждало интервюто на бразилката и нейния съпруг, и я арестували. Тя има малък бизнес, 3 деца и не е ходила в Бразилия от 15 години, но сега я застрашава депортация.

„Това означава, че хора, които имат правото да получат зелена карта, които следват закона, правилата и правят това, което държавата ги инструктира да правят, сега ще са твърде уплашени да се появят и да следват процеса“, казва Сюзън Чърч от Асоциацията на имиграционните адвокати. Според нея действията на ICE не са извън закона, но са крайно необичайни. „Сега цяла нова категория от хора ще отидат обратно в сянката на нелегалната имиграция и ще живеят в страх.“

 От ICE казват, че двама от петимата арестувани в сградата USCIS нямат никакво криминално провинение, а другите трима имат по няколко глоби за пътни нарушения.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Нелегални имигранти

Българка наби мигрант насред Милано

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Гамбиецът в момента на ареста му

Румен Михайлов

Живееща в Милано 46-годишна българка не се уплаши от чернокожия си нападател, напердаши го и съблече якето му с телефон в джоба. Дошлите след броени минути полицаи преглеждат снимките в телефона и установяват, че успелият да избяга престъпник е техен стар познайник – 19-годишен нелегален имигрант от Гамбия, който преди известно време посегнал и на жена в намиращия се до границата с Франция град Вентимиля. Малко по-късно бандитът бил открит в тоалетната на намиращия се недалеч от местопроизшествието комплекс за временен подслон на мигранти.

Екшънът със смелата българка се развихря към 20:30 часа миналия четвъртък на улица „Фратели Дзоя“, намираща се в западната част на Милано и недалеч от прочутия стадион на града „Сан Сиро“. Жената се прибирала пеша от работа и в момента, когато се намирала в най-неосветената част на пътя между спирката на градския транспорт и дома си, била ударена с юмрук в тила. Политнала, но не паднала, а започнала да се брани от връхлетелия я млад мъж, който вече дърпал с всички сили чантата й. Българката обаче започнала да го налага, където свари, с шамари и ритници, но след кратка схватка изпуснала чантата си. Тя обаче се вкопчила здраво в якето на нападателя. Успяла да го съблече, след което чернокожият бандит побягнал с нейната чанта, но оставяйки в ръцете й дрехата си и най вече провалилия го телефон.

След като дошла на себе си, жената веднага се обадила в полицията и когато след броени минути патрулката на районното управление спряла пред нея, тя разказала всичко на униформените от екипа й. После заедно тръгнали към близкия до улица „Фратели Дзоя“ център за подслон на бежанци.

Мигрантът се скрил именно там, и то в клозета. Вътре го сварили полицаите. Докато обаче те дойдат, бандитът вече бил успял да се преоблече, да се дегизира до неузнаваемост и да скрие парите, свити от чантата на българката.

 

Центърът за мигранти на улица „Фратели Дзоя“ често е свърталище на всякакви джебчии на дребно

Мястото, където се е случил екшънът

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА