Открийте ни и в

Крими в САЩ

Колумбия иззе шест тона кокаин в лабораторен комплекс в джунглата

Наркотиците били опаковани и готови за транспортиране до колумбийското крайбрежие в Тихия океан

публикувано

на

Във вторник колумбийското правителство обяви изземването на шест тона кокаин в лабораторен комплекс на джунглата в югозападната част на страната, който според него принадлежи на Националната освободителна армия (ELN), официално последната бунтовническа организация, продължила въоръжената борба в страната.

Това беше „най-големият удар за трафика на наркотици ELN тази година“, тъй като „бяха иззети шест тона кокаин хидрохлорид“, заяви министърът на отбраната на Колумбия Диего Молано във видео за медиите.

Операцията, кръстена Джаред, позволи унищожаването на три големи лаборатории от въоръжените сили в общността Шаманиего, в района на Нарино, близо до границата с Еквадор.

„Намерените кокаин, машини и други предмети са на стойност над 9 милиона долара. Наркотиците бяха готови да бъдат опаковани и транспортирани до колумбийското крайбрежие в Тихия океан, за да бъдат изпратени в Мексико и САЩ”, заяви генералният прокурор Франсиско Барбоса.

Пуснати са и снимки на съоръженията за производство на кокаин в джунглата.

Г-н Молано вече обяви, че правителството ще удвои усилията си за борба с тероризма след стрелбата по хеликоптера на президента Иван Дуке в Кукута, близо до границата с Венецуела.

Правителството обвинява ELN, че е отговорен за нападението, както и че е забил кола бомба в лагер в същия град на 15 юни с ранени 36 души.

ELN отрече да е участвал в атаката срещу лагера.

Югозападна Колумбия преживява възраждане на насилието от няколко месеца. Правителството обвинява въоръжени групи, финансирани от трафика на незаконни наркотици и метали, особено злато.

През 2020 г. ООН изчисли, че площта на Колумбия, където се отглежда кока, растението, чиито листа са суровина за производството на кокаин, е била 1 440 000 акра. Въпреки че тази площ е намалена със 7% в сравнение с 2019 г., производството на кокаин продължава да се увеличава, според Службата на ООН за наркотиците и престъпността (ONUDC).

Армията за национално освобождение, организация, основана от радикализирани католически свещеници през 1964 г., се оценява от службата на военното разузнаване на Колумбия между 2300 и 2600 бойци и обширна мрежа за подкрепа в провинцията и градските центрове.

Ръководството на организацията уверява, че не е замесена в наркотрафика, казва, че правителството се опитва да я дискредитира с това твърдение.

Колумбия е страната с най-високо производство на кокаин в света – над 1010 тона годишно. Страната, в която се консумира по-голямата част, е САЩ.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено