Открийте ни и в

САЩ

Комисията за 6 януари готви обвинение в неуважение за бившия началник на кабинета на Тръмп

Медоус уведоми комисията чрез писмо на адвоката си, че прекратява сътрудничеството с разследването

публикувано

на

Специалната комисия към Камарата на представителите на САЩ за разследване на събитията от 6 януари преминава към процедура за подвеждане под отговорност на Марк Медоус за неуважение. Бившият началник на кабинета на експрезидента Тръмп не се яви на предвидената си среща с комисията в сряда сутрин, съобщи председателят на панела Бени Томпсън.

След като по-рано се съгласи да се яви пред комисията, във вторник Медоус я уведоми чрез писмо на адвоката си, че прекратява сътрудничеството с разследването. Той ще очаква съдебното решение за позоваване на изпълнителна привилегия, чийто граници, по думите на адвоката му Джордж Търуилигър, комисията “нямала намерение да уважи”.

В отговор Бени Томпсън писмено уведоми Търуилигър, че комисията “няма друг избор”, освен да препоръча клиента му да бъде докладван за повдигане на обвинение в неуважение. В писмото си той обяснява и че Медоус няма “юридическо основание” да отказва да сътрудничи, като се има предвид съдържанието на неговите мемоари, които бяха издадени миналата седмица.

Съюзникът на Тръмп Стив Банън се предаде във ФБР

Медоус вече е предал на комисията документация от интерес за разследването, включително имейли от личния му акаунт и данни и текстови съобщения от личния си телефон.

Според члена на комисията Адам Шиф, демократ от Калифорния, с предадените Матирали Медоус сам противоречи на мотива се за прекъсване на сътрудничеството с панела.

“Той предаде доста документи на нашата комисия и ние имаме въпроси, свързани с тях. Това са данни, за които той ясно е осъзнавал, че няма реалистичен начин да се претендира за привилегия и е трудно да се приема, че той може да говори за своите разговори относно 6 януари и други неща в книга, но не и пред Конгреса” – каза той.

Бившият съветник на Тръмп Стив Банън вече получи обвинения в неуважение към Конгреса, след като не се съобрази с призовката на комисията и не се яви, за да свидетелства.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА