Открийте ни и в

САЩ

Комисията за 6 януари: “Пийналият” Джулиани посъветвал Тръмп да обяви изборна победа предварително

Комисията смята, че помощници на бившия президент са били скептични към твърденията за изборна измама, идващи от някои от съюзниците му.

публикувано

на

На втората от шестте сесии на публичното изслушване за работата на специалната комисия за 6 януари панелът разкри, че бившият президент на САЩ Доналд Тръмп е подминал опасенията на Джариед Къшнър заради твърденията на Рудолф Джулиани за изборна измама. Изслушването бе открито със записани на видео показания на съветници на Тръмп, според което той е обявил предварително изборна победа през 2020 година по идея на пияния Джулиани.

Зам.-председателят на комисията Лиз Чейни каза, че “Тръмп е пренебрегнал съвета на експертите от своята кампания в изборната нощ” за сметка на “съвета на явно подпийналия” Джулиани да обяви изборна победа още тогава.

Комисията пусна и аудиозапис от показанията на Къшнър, в които той казва какво е било отношението му към твърденията на бившия кмет на Ню Йорк, че Dominion Voting Systems (компанията, която осигурява оборудване софтуер за изборите в САЩ) е част от огромна конспирация за настройване на нейните машини за гласуване във вреда на Тръмп.

“По принцип това нямаше да е моят подход, ако бях на твое място” – е казал Къшнър на тъста си.

Тръмп не приел сериозно това мнение. Според Къшнър той бил казал, че има доверие на Джулиани. Има свидетелските показания обаче, че е било ясно в нощта на изборите, че излизането на резултатите ще се проточи няколко дни.

Екипът на Тръмп: Няма данни за изборни измами; шокиращо ново видео от щурма на Капитолия (ВИДЕО)

И в понеделник бяха излъчени показания на бившия главен прокурор на САЩ Бил Бар. Управляваната от демократите комисия включва клипове от показанията му повече от всеки друг свидетел досега, а тя е интервюирала повече от 1000 души през едногодишното си разследване. Тези клипове утвърдиха Бар като най-високопоставения служител на администрацията на Тръмп, който признава легитимността на изборните резултати и отрича неуморните твърдения Тръмп, че изборите са били опетнени от измама.

На втората сесия на изслушването Бар бе чут да отрича конкретни твърдения, подкрепяни от Тръмп, за незаконни „сметища на гласове“ в Детройт, фалшифициране на гласове в цялата страна от Dominion с неговите машини за гласуване и други теории на конспирацията.

Комисията смята, че помощници на бившия президент също са били скептични към твърденията за изборна измама, идващи от някои от съюзниците му. Тръмп обаче продължавал да движи нещата в тази посока въпреки предупрежденията от членове на семейството си и от близки до него лица.

На едно от видеата бившият адвокат в Белия дом Ерик Хършман казва, че предложенията, които чул, били “откачени”.

Изслушването в понеделник поднесе изненада на комисията, тъй като основният свидетел – мениджърът на кампанията на Тръмп Бил Стейпиън – който трябваше да свидетелства лично, не се яви. Той обаче има уважителна причина – съпругата му ражда и той, също като комисията изненадан, се оттегли от изслушването.

Справянето с проблема предизвика 45 минутно проточване на изслушването, но комисията имаше в готовност видеоматериали с негови свидетелски показания. Те разкриват, че и Стейпиън е съветвал президента Тръмп да не обявява предварително победа в изборите.

В някои отношения това даде на комисията по-добър контрол върху представянето на показанията му, тъй като ако присъстваше лично, Стейпиън би могъл по някои точки да се опита да защити Тръмп. Отсъствието му даде възможност панелът да се фокусира върху най-илюстративните, според него, моменти от показанията.

Както Стейпиън, така и бившият съветник на Тръмп Джейсън Милър свидетелстваха, че Рудолф Джулиани изглеждал пийнал в нощта на изборите. Според Милър Джулиани е казал на Тръмп да обяви победа, въпреки че резултатите все още се очаквали.

На втория ден от изслушването бяха представени и други видеоматериали със свидетелски показания на хора, близки да Тръмп, които демонстриран как той и кампанията му промотираха версията за “голямата лъжа”, макари и да са знаели, че президентът губи изборите.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено