Разследващата комисия от Камарата на представителите проучва дали бившият президент Доналд Тръмп е участвал в престъпен заговор, след като комуникациите, предадени от бившия началник на кабинета му Марк Медоус и други, показват, че Белият дом е координирал усилията за спиране на сертифицирането на Байдън, съобщиха източници на The Guardian. Комисията, която разследва събития от 6 януари 2021 г. е разгледала няколко хиляди съобщения, сред които някои, които предполагат, че Белият дом на Тръмп е информирал редица републиканци в Камарата на представителите за плана си тогавашният вицепрезидент Майк Пенс да злоупотреби с церемониалната си роля и да не удостовери победата на Байдън. Тези съобщения може да доведат до това комисията да обмисли сезиране за потенциални престъпления, съобщиха източниците. Членовете и съветниците на комисията проучват дали в стремежа си да спрат сертифицирането, Тръмп и неговите помощници са нарушили федералния закон, който забранява възпрепятстването на процедурата на Конгреса - съвместната сесия на 6 януари.

Източниците твърдят, че комисията смята, че Тръмп може да е виновен по обвинение за възпрепятстване, тъй като той не е успял с часове да се намеси, за да спре насилието в Капитолия, извършено от негови поддръжници в негово име. Но тя също така проучва дали Тръмп е участвал в незаконен заговор, който включва координация между „политическите елементи“ в плана на Белия дом, съобщен на републиканските законодатели и екстремистки групи, които щурмуват Капитолия, казаха източниците. Това вероятно би било най-сериозното обвинение, за което комисията може да обмисли сезиране, тъй като разглежда редица други престъпни действия, които се появиха през последните седмици от възпрепятстване до потенциална измама от страна на Републиканската партия. По-рано The Guardian съобщи, че Тръмп лично е наредил на адвокати и политически оперативни работници, работещи от хотел Willard във Вашингтон, окръг Колумбия, да намерят начини да спрат изобщо да се случи сертифицирането на Байдън на 6 януари само часове преди атаката на Капитолия. Но разследващите от Камарата на представителите тепърва трябва да открият доказателства, обвързващи лично Тръмп с атаката на Капитолия, казаха източниците, и в крайна сметка може да препоръчат само препращане за директно обвинение за възпрепятстване, което вече е повдигнато срещу около 275 бунтовници, а не за заговор.

Комисията проучва доказателствата основно за предприемане на законодателни реформи, за да се предотврати повторение на плана на Тръмп за подкопаване на изборите, но членовете казват, че ако установят, че той е нарушил федералния закон, те са длъжни да отнесат това до министерството на правосъдието.
Изпращането на препоръка за наказателно преследване няма формална правна тежест, тъй като Конгресът няма правомощия да го принуди да открие дело, а следователите на Камарата нямат право да обвиняват свидетели в престъпление.
Но достоверно сезиране може да има значителен политически ефект предвид важността на разследването от 6 януари и да окаже натиск върху главния прокурор Мерик Гарланд да започне разследване или да обясни защо може да не го направи.