Открийте ни и в

България

Комитова: Цяла България е разкопана, а нямаме пари за ремонти

Регионалният министър призова с актуализация на бюджета да се осигурят 1.5 млрд. лева

публикувано

на

Сн: БТА

Цяла България е разкопана, започнати са безброй много обекти без финансово обезпечение, за да се завършат ремонтите АПИ през актуализация на бюджета трябва да получи 1,5 млрд. лева и със законови промени трябва да се позволи на министерствата да нарушат вече сключени обществени поръчки, които чрез допълнителни възлагания са нараснали в пъти. Това обяви от трибуната на Народното събрание министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова.

“Всички тези ремонти се възлагат от АПИ на n на брой фирми и са възложени с договори през 2019 г. да кажем – към края на годината. Тези договори са 5-годишни, като 2020 г. е първата година от изпълнение на договорите, 2021 г. е втората. Основният начин за възлагане на тези договори е чрез обществени поръчки, проведени през 2019 г., n на брой фирми са спечелили договори за текуща поддръжка и ремонти. Какво намираме през 2021 г. – бюджетът на АПИ за този вид дейности е 382 млн. лева. АПИ поема по тези договори ангажименти за 2.9 млрд. лв. – 1.5 млрд. трябва да се усвоят през 2021 г., останалите – през 2022 г.”, обясни Комитова.

Тя обясни и механизма с конкретен участък: “Имаме договор за обществена поръчка за 23,76 млн. лева и допълнителни възлагания на обща стойност от 295 млн. лв”.

АПИ пак с нов шеф, този път временен

Комитова подчерта, че приетият по времето на ГЕРБ бюджет за тази година не съдържа тази огромна разлика в парите и сега е нужна актуализация, за да не се стигне до ситуация на масово спрени ремонти. В същото време тя подчерта, че трябва и да се даде възможност за действия на възложителите в случаите, в които наддоговореното е над 50% от първоначалната сума по обществената поръчка.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА