Открийте ни и в

Български истории

Компания, създадена от българи, бе оценена на $900 млн. в САЩ

Dynamo Software Inc. е създадена от Дилян Павлов и Красен Драганов

публикувано

на

Красен Драганов (вляво) и Ханк Боунър. Сн.: Капитал

Пореден успех с българска следа в САЩ. Едно от най-големите дружества за частни дялови инвестиции – Blackstone – се присъединява към Francisco Partners и ще инвестира в основаната от българи софтуерна компания Dynamo Software Inc. За това съобщи Wall Street Journal. Според запознати със ситуацията сделката оценява компанията на около $900 милиона.

Dynamo Software Inc. предоставя услуги, които обслужват индустрията за алтернативни инвестиционни фондове, но включва и управлението на частни капиталови инвестиции.

Dynamo Software Inc. е създадена в София през 1998 г. от Дилян Павлов и Красен Драганов. Тогава тя се е казвала Netage Solutions. В момента осигурява базирана в облак технология, която

помага на инвестиционните компании

да управляват своите отношения с клиенти. Базирана е в Уотъртаун, Масачузетс, и клиентите й включват дружества за рисков капитал и частен капитал, както и хедж фондове и компании, инвестиращи в недвижими имоти. Dynamo работи и с институционални инвеститори, като фондации и дарители, и счита Francisco за един от своите клиенти.

При създаването си през 1998 г., когато все още се казва Netage Solutions, Dynamo Software Inc. се занимава с дизайн на интернет страници. Постепенно преминава към разработка на CRM системи за управление на инвестиции и инвестиционни портфейли. Продуктът се използва от стотици клиенти, които управляват активи за над 3 млрд. долара.

През 2017 година Dynamo Software Inc. стана поредната българска софтуерна компания, сменила собствениците си с чуждестранни. Сделката, с която тогава американският фонд за дялови инвестиции Francisco Partners придоби мажоритарен дял в българския разработчик, се превърна във втората по големина продажба на българска софтуерна компания досега.

Американският фонд инвестира $70 млн.

за контролен пакет от акции, като членовете на мениджмънта, както и служителите запазиха дял в компанията. Десет милиона от сумата бяха раздадени на служителите.

В България Dynamo оперира през българското дружество „Динамо софтуер“, чиито приходи за 2016 г. достигнаха 5.9 млн. лв. при печалба 1.64 млн. лв. В офиса в София работят десетки души.

Софтуерът на Dynamo позволява на потребителите да намират и следят сделки, да управляват отношенията си с инвеститори, да наблюдават представянето на портфейлите си. Освен това помага при набирането на средства и маркетинга.

Тя има над 1000 клиенти и над половината са в сферата на частния капитал според главния изпълнителен директор Ханк Богнер.

Сега Blackstone инвестира чрез своя отдел за растеж, който осигурява капитал на бързо разрастващи се компании, за които фондът смята, че в бъдеще ще бъдат лидери в своите сфери, каза Венсан Летери, управляващ директор в компанията, цитиран от Bloomberg.

Сн.: Bloomberg

Blackstone подкрепя Dynamo със средства

от своя фонд за растеж

който достигна тавана си от $4,5 млрд. долара през март. Летери казва, че компанията обикновено влага между $150 и $600 милиона долара във всяко дружество, което подкрепя с пари от фонда.

Ханк Богнер казва, че Dynamo планира да използва новия капитал да подкрепи продължаващия растеж на компанията, включително чрез инвестиции с развитие на продуктите, както и придобивания и допълнително разширяване на дейността в чужбина, особено в Европа и Азия.

В момента Dynamo има офиси освен в САЩ и в България, Обединеното кралство, Сингапур и Хонконг.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Български истории

Сбогом и благодарим!

Повече от 48 часа болницата не се свързва с близките на отец Грую. Българите в Чикаго го изпращат с двудневни церемонии.

публикувано

на

Виж цялата статия
Българите в Чикаго останаха без обичания си свещеник отец Грую от църквата “Св. София“

Изненадващата смърт на обичания и уважаван свещеник Грую Цонков от църквата “Света София“ шокира българската общност в Чикаго и не само. Тъжната вест дойде след два дни, в които семейството на отеца и полицията го издирваха.

Първият знак за неизбежната трагедия идва в петък следобед, след като никой не може да се свърже с отец Гери, както галено го наричат. Телефонът му е изключен, което е нетипично за винаги достъпния свещеник.

Камерите в храма показват, че той е бил там до около 11:10 ч. На записите се вижда как върши обичайните си дейности, влиза в олтара. Той говори със съпругата си Пепа и казва, че има да върши задачи из града за предстоящо събитие в църквата. След това отецът закарва племенника си на летище O’Hare, където следите му се губят.

В следващите 48 часа семейството на отец Грую се опитва да го открие всячески – звъни в местни болници, полицейски участъци, но без успех. От мобилния оператор научават, че телефонът му е изключен в 11:40 в петък.

Разследването по-късно ще установи, че свещеникът се е почувствал зле и стига до спешното отделение на болница Humboldt Park Health, след като сам паркира колата си. Лекарите се борят за живота му, но неуспешно. Смъртта му е констатирана в 2 РМ в петък.

От болницата 48 часа не се свързват със семейството

на Грую Цонков, въпреки чe в него има документи за самоличност и мобилен телефон. В неделя полицията намира колата му, разбира какво се е случило и уведомява семейството.

Неочакваната кончина на един от дългогодишните стожери на българската общност в Чикаго предизвиква мигновен шок и мъка сред десетките хиляди миряни, които са се венчали, молили, кръщавали, търсили утеха и помощ в храма “Св. София“ в чикагското предградие Дес Плейнс.

„Днес е изключително тъжен ден за българската общност в Чикаго и САЩ. Напусна ни любимият на всички нас свещеник, поп Грую. Едва ли има православно семейство, мъж, жена или дете, което да не познава или да не е било на свещенослужение на поп Грую. За мен той беше доброжелателен, мъдър и обичащ службата си към Бог човек. Но освен добър мирянин и свещеник, той беше и приятел на всеки, прекрачил Храма или потърсил неговата помощ и съвет“, пише генералният консул на Чикаго Светослав Станков.

Отец Грую е роден на 7 юли 1953 година в Карлово и е потомствен свещеник – баща му е служил в Калоферския манастир. Завършва Семинарията в София, след което служи като свещеник в Карлово и Пловдив. През 1990 г. идва в Съединените щати, първоначално в Детройт, а пет години по-късно се мести в Чикаго.

Сн.: Николай Василев

„Безспорно голяма загуба за църквата „Света София“. Това е човекът, който от пристигането си през 1995 година, когато дойде тук от Детройт, заработи за развитието на църквата „Св. София“. Преместването на църквата от Лонгдейл в Дес Плейнс беше изцяло негова идея. Строителството, дори и след това всичко, което виждате – стъклописи, изписване. Един човек, който беше любим енорийски свещеник на всички, човек с голяма душа и сърце, който беше главният мотор, движещ напред църквата. Голяма загуба за цялата българска общност, не само за църквата“, каза пред BG VOICE д-р Михаил Николов, председател на църковното настоятелство към църквата „Света София“.

Отец Грую е сред радетелите и главни действащи лица при изграждането на новата сграда на българската църква в Дес Плейнс. В нея се помещава и училището към църквата „Света София“, откъдето тръгват и всички останали наши школа във Ветровития град. Ето защо

тялото му ще бъде положено в двора на храма

след изричното разрешение на градските власти на Дес Плейнс по искане на църковното настоятелство. Това ще стане след два дни на церемонии, в които българите в Чикаго ще могат да си кажат последно сбогом със свещеника (през целия ден в сряда) и специална свещеническа служба в четвъртък, отслужена лично от митрополита за САЩ, Канада и Австралия Йосиф и уважена от десетки свещеници от всяка точка на страната.

Според доктор Николов отец Грую би искал най-вече църквата „Света София“ да пребъде.

„Да се завърши отвътре цялото изографисване и църквата да остане като средище на българската духовност в Чикаго, защото тя е единствената църква, която е към нашия български Свети Синод в Чикаго. Винаги сме гледали на църквата като на едно място за духовно и национално самосъзнание и развитие и запазване на българския дух. Затова имаме и библиотека, и училище, и всички тези неща, и той успяваше да намери време за всичко това“, казва д-р Николов.

През годините двама български президенти – Петър Стоянов и Росен Плевнелиев, много министри от различни правителства, депутати, представители на държавни учреждения и организации при посещенията си в Чикаго идват в църквата и в училището към нея.

Десетилетия наред отец Грую е там, където българската общност има нужда от него.

„Знаете, всички знаят, че той винаги си беше на мястото и беше един изключително отзивчив човек, изключителен свещеник. Мястото му няма кой да го заеме, има един отец Грую и за съжаление той си отиде“, казва още д-р Николов.

Отец Грую е наследен от съпругата му Пепа, син Димитър и внук.

Екипът на BG VOICE изразява най-искрените си съболезнования на семейството и близките на отец Грую.

 

*По темата работи и Павел Хаджиев

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Български истории

От Сливен до Тексас: Българка пише детски книжки в САЩ

Роузи обича да споделя своята история и да насърчава децата да следват мечтите си

публикувано

на

Виж цялата статия
Роузи представя най-новата си книга с картинки „Sunday Rain“. Сн. Facebook

Тя е автор на много детски книжки, издадени в Америка, лектор и треньор по писане, чиято последна история в картинки бе представена на страниците на „Ню Йорк таймс“.

Роузи Дж. Пова вярва в мисията си да вдъхнови децата не само да четат и пишат повече, но и да творят, да следват мечтите си и да вярват в себе си.

Роузи посещава училища в Тексас и споделя своето вдъхновяващо пътуване от имигрант от България до публикуван автор, насърчавайки децата да упорстват в своите мечти.

Роузи е родена в България, а сега живее в Тексас, заедно със съпруга си и трите им деца. Тя пише детски книги с картинки за малчугани от всички възрасти, както и поезия. Някои от нейните стихотворения се появяват в литературни списания като Poetry Quarterly, Burningword Literary Journal, Haiku Journal и др. Последната книжка на българката е Sunday Rain

Роузи знае твърде добре, че когато следваш мечтата си, трябва да издържиш

справедливия си

дял от житейските бури

Израснала в България във време, в което семейството й трябвало да работи усилено само за да свърже двата края.

„В комунистическа страна като България виждате как хората се борят всеки ден, за да оцелеят. Бях решена да имам по-добър живот за мен и децата си“, казва тя.

„Точно преди да започна да уча във френската езикова гимназия, се преместихме в ново жилище в същия квартал. След гимназията отидох да уча френска филология във Велико Търново, но така и не завърших университета, тъй като заминах за Америка след третата година. Заминаването ми стана покрай моя приятел тогава и настоящ съпруг. Когато пристигнахме в Лас Вегас, се оженихме, а след това

 живяхме няколко години в Канада

 Там се роди първото ни дете“, сподели Роузи пред BG VOICE.

„От Канада в САЩ се преместихме заради работата на мъжа ми и сме тук вече почти 20 години“, уточнява тя.

А когато Роузи започва да чете книжки с картинки на малкото си дете, се влюбва в веднага в тях.

„За мен картинните книги са като малки гении, защото постигат толкова много в не много страници. Мисля, че те са за деца от всички възрасти, защото се справят с всяка една тема под слънцето и по толкова достъпен за всички начин“, обяснява Роузи.

Последната книга на Роузи, Sunday Rain, засяга силата на въображението, любовта към четенето и

 създаването на нови приятелства

Историята разказва за младия Елиът, срамежливо малко момче, което току-що се е преместило в нова къща. Той прекарва дните си с измислени приятели, потопени в книги.

Една неделя идва дъждовна буря и другите деца в блока започват да играят в локвите. Елиът копнее да се включи в забавлението, но открива, че е твърде срамежлив. Тогава той осъзнава, че създаването на нови приятели е все едно да намериш нова книга: просто трябва да скочиш в приключението.

Книгата беше представена в „Ню Йорк Таймс“ по-рано тази година в поредицата „8 книги с картинки за въображението и идентичността“.

„Посланието зад историята е

 просто да бъдеш смел

не се страхувай да направиш следващата стъпка и не се страхувай да използваш въображението си във всякакви ситуации“, казва Роузи.

Идеята за историята идва от детски спомен на Роузи от времето, когато тя живее в България.

„Аз израснах в Сливен, апартаментът ни беше много малък, на последния етаж в 12-етажен блок. Спомням си, че ми беше доста страшничко, като погледнех надолу през терасата като малко дете. С толкова много семейства в блока ни, имаше и много деца, с които играехме всеки ден. Макар че бях срамежливо и затворено дете, обичах да слизам пред блока да играя с приятели. Често стояхме доста до късно и ни беше много интересно заедно“, реди спомени за детството си в България Роузи.

„През един летен ден изведнъж заваля силен дъжд, започна да се излива като порой и всички хукнаха да се подслонят някъде.

 Само аз останах на дъжда

и наистина му се наслаждавах. Чувствах се наистина приключенски, защото беше толкова топло… и миришеше толкова добре“, спомня си с носталгия за детските си приключения Роузи.

„Също така имах баба и дядо на село, а другите ми баба и дядо живееха точно в центъра на Сливен. Страшно много обичах да прекарвам време с тях в техния апартамент! Имам много хубави спомени от това време…“, сподели още детската писателка.

Сн. Facebook

Пътят към това да стане успешен публикуван автор минава през много препятствия, които почти отказали Роузи да продължи. Но страстта й към писането и разказването на истории й позволило да

издържи тези трудни времена

„Наистина имам тази страст към писането“, каза Роузи. „Това не е нещо, което наистина мога да нарека работа, защото това е моят живот и това, което правя. Дори когато се опитах да се откажа, след като получих множество отхвърляния за издаване, просто не можах, защото толкова много обичам да пиша, че продължих да го правя.“

По време на посещения в училища в града Роузи обича да споделя своята история и да насърчава децата да следват мечтите си, без значение колко трудности може да срещнат по пътя си.

„Ако успеят да постигнат това, което съм постигнала аз – от това да съм имигрант, който не може да говори правилно английски, до публикуван автор – те също могат, независимо какви са целите им или пречките, пред които могат да се изправят“, каза Роузи.

Потърсете книгите на Роузи навсякъде, където се продават книги, както в магазините, така и онлай

н. Вижте още творби на Роузи, както и занаяти и дейности, на които децата могат да се насладят, на нейния уебсайт www.rosiejpova.com/.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Български истории

Сбогуваме се с отец Грую в сряда (ВИДЕО)

Вижте спомени за българския свещеник в Чикаго, който изненадващо почина в петък

публикувано

на

Отец Грую Виж цялата статия

Поклонението пред отец Грую, който почина в петък от сърдечен удар, ще започне в 10 часа и ще бъде през целия ден в сряда в църквата „Света София“ в Чикаго, където всеки ще може да се сбогува с него. Опелото ще бъде в четвъртък от 11 часа, водено от митрополита за САЩ, Канада и Австралия Йосиф и уважено от свещеници от цялата Америка.

Отец Грую е роден през 1953-та година в Карлово и е потомствен свещеник – баща му е служил в Калоферския манастир. Отецът пристига в Америка през 1990-та година, първоначално в Детройт, а пет години по-късно се мести в Чикаго.

„Безспорно голяма загуба за църквата „Света София“. Това е човекът, който от пристигането си през 1995-та година, когато той дойде тук от Детройт, заработи за развитието на църквата „Света София“. Преместването на църквата от Лонгдейл в Дес Плейнс беше изцяло негова идея. Строителството дори и след това, всичко, което виждате – стъклописи, изписване. Един човек, който беше любим енорийски свещеник на всички, човек с голяма душа и сърце, който беше главният мотор, движещ напред църквата. Голяма загуба за цялата българска общност, не само за църквата“, каза пред BG VOICE д-р Михаил Николов, председател на църковното настоятелство към църквата „Света София“.

Отец Грую е починал, открили са колата му

Отец Грую е една от най-забележителните личности сред българската имиграция в Чикаго, редовно отслужващ сватби, кръщенета, помени и освещавания.

Службата му е отличавана от български президенти, политици и общественици, които посещават църквата „Света София“ в предградието Дес Плейнс при визитите си в Чикаго.

Десетилетия наред отец Грую е там, където българската общност има нужда от него.

„Знаете, всички знаят, че той винаги си беше на мястото и беше един изключително отзивчив човек, изключителен свещеник. Мястото му няма кой да го заеме, има един отец Грую и за съжаление той отиде при…“, казва още д-р Николов.

Отец Грую е главното действащо лице при изграждането на новата сграда на храма „Света София“.

Това е първата българска православна църква в чужбина, изцяло построена от наши сънародници.

Според доктор Николов, отец Грую би искал най-вече църквата „Света София“ да пребъде.

„Да се завърши отвътре цялото изографисване и църквата да остане като средище на българската духовност в Чикаго, защото тя е единствената църква, която е към нашия български Свети Синод в Чикаго. Винаги сме гледали на църквата като на едно място за духовно и национално самосъзнание и развитие и запазване на българския дух. Затова имаме и библиотека и училище и всички тези неща, и той успяваше да намери време за всичко това“, казва д-р Николов.

Съболезнования изказа и генералния ни консул в Чикаго Светослав Станков:

„Днес е изключително тъжен ден за българската общност в Чикаго и САЩ. Напусна ни любимият на всички нас свещеник, поп Грую. Едва ли има православно семейство, мъж, жена или дете, което да не познава или да не е било на свещенослужение на поп Грую. За мен той беше доброжелателен, мъдър и обичащ службата си към Бог човек. Но освен добър мирянин и свещеник, той беше и приятел на всеки, прекрачил Храма или потърсил неговата помощ и съвет. Общността ни в Чикаго загуби един от естествените си лидери, човек обединител и духовен водач. От името на Генерално консулство – Чикаго, поднасям искрените си съболезнования към съпругата му и всички близки и приятели. Мир на праха му“.

Станков отбеляза, че българската общност в Чикаго е загубила „един от естествените си лидери, човек обединител и духовен водач“.

Грую Цонков е наследен от съпругата му Пепа, син Димитър и внук.

Екипът на BG VOICE изразява най-искрените си съболезнования на семейството и близките на отец Грую.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА