Открийте ни и в

СВЯТ

Комунистическа Куба одобри еднополовите бракове след референдум (СНИМКИ)

Част от кубинците все още се съпротивлява на реформите

публикувано

на

Комунистическа Куба одобри еднополовите бракове след референдум

Гражданите на Куба одобриха на необичаен референдум радикален “семеен закон”, който разрешава на еднополови двойки да сключват брак и да осиновяват деца, и който предефинира правата на децата и на бабите и дядовците им, предаде АП.

Законът, който съдържа повече от 400 члена, е утвърден с 66,9% от гласовете, съобщи днес председателката на националната изборна комисия Алина Балсейро Гутиерес. Активността на референдума и била над 74%, което поставя легитимността му вън от съмнение.

Предложената реформа среща силна съпротива от разрастващото се евангелистко движение в Куба и от мнозина други кубинци. Правителството проведе широка кампания в подкрепа на закона, включваща митинги из страната и публикации в медиите.

Изповедта на Светлана Борилович, майката на убиеца от Цетине: По-добре и той да е мъртъв

Навият семеен кодекс позволява сурогатното майчинство, дава повече права на дядовците и бабите по отношение на внуците им, осигурява защита на възрастните и предвижда мерки срещу насилието по полов признак.

Докато гласуваше в референдума, президентът Мигел Диас-Канел – вносител на законопроекта, призна, че въпреки широката подкрепа за реформата, все още има неразбиране сред част от населението по някои въпроси.

ЛГБТ хората десетилетия наред бяха тормозени от комунистическите управници на острова. След идването на власт на режима на Фидел Кастро много от тях бяха насилствено въдворени в държавните изправителни трудови центрове, заедно с политическите затворници.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено