Открийте ни и в

САЩ

Конгресмени изготвиха законопроект за предотвратяване на нов 6 януари

В коментара си за законопроекта Чейни и Лофгрен очертават четири аспекта, в които се надяват техните мерки да окажат влияние

публикувано

на

Конгресмени изготвиха законопроект за предотвратяване на нов 6 януари

Членовете на Когреса Лиз Чейни от републиканската партия и Зоуи Лофгрен от Калифорния представиха предложеното от тях законодателство, което би трябвало да направи по-трудно осуетяването на утвърждаването на избора на президент в бъдеще. За това са предвидени промени в  Electoral Count Act.

Чейни и Лофгрен са членове и на специалната комисия, която разследва генезиса на събитията от 6 януари 2021 година на Капитолия, сред задачите на която е и предложение за законови промени, които да предотвратят атаката срещу седалището на законодателната власт да се повтори.

“Тази седмица ще предложим поправки в  Electoral Count Act, за да предпазим върховенството на закона и да подсигурим, че бъдещи усилия за атака срещу почтеността на президентските избори няма да успее” – казаха двете членки на Камарата в отворено писмо, публикувано в The Wall Street Journal.

Когато служиш, а не управляваш. Как Великобритания изпрати кралицата си?

В коментара си за законопроекта Чейни и Лофгрен очертават четири аспекта, в които се надяват техните мерки да окажат влияние. Сред тях е и усъвършенстване на Конституцията, която ясно да заяви, че “вицепрезидентът няма правото или свободата да отхвърли официалните списъци с електорите от щатите, да отлага преброяването (на гласовете им – бел. ред.) по какъвто и да е физически начин или да издава процедурни решения, които водят до това”.

След изборите през 2020 година Тръмп се опита да накара вицепрезидента Майк Пенс да отхвърли електорите на щатите, но последният не направи това.

Embed from Getty Images

Законопроектът ще затрудни и повдигането на възражения от страна на законотворците към официалните електори, представени от щатите. Възражението вече ще изисква поне една трета от гласовете на двете камери, за да бъде разгледано, и мнозинство – за да бъде подкрепено.

Чейни и Лофгрен предвиждат губернаторите да изпращат законните изборни резултати в Конгреса. Неспазването на това ще води до възможност те или други служители да бъдат съдени от кандидат-президента във федерален съд, за да се подсигури получаването в Конгреса на законното удостоверяване. Тези съдебни процеси трябва да стават преди Конгресът да преброи електорските гласове.

Embed from Getty Images

Освен това новите мерки ще засегнат и опитите на щатските законодателни органи да опитат да променят изхода от изборите след неговото удостоверяване и преди изпращането на резултатите в Конгреса, както стана в някои оспорвани щати през 2020 година.

Швейцария подписа спорния договор за изтребители F-35

“Конгресът е натоварил щатските законодателни органи да определят точно как ще става назначаваното на техните електори. НО това не бива да се разчита погрешно като упълномощаване на законодателните тела да променят изборните правила със задна дата, за да променят изхода от вота” – писаха Лофгрен и Чейни.

Законопроектът трябва да бъде съгласуван с още един подобен – на републиканската сенаторка Сюзън Колинс от Мейн и на сенаторът демократ Джо Манчин от Западна Вирджиния, представен през юли.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено