Органът за вътрешен контрол към правосъдното министерство на САЩ започна проверка заради разкритията, че администрацията на Доналд Тръмп тайно е изискала и получила телефонни данни за поне двама конгресмени от демократите в хода на разследване за изтичане на информация, съобщи ABCNews. Демократите нарекоха изземването „шокираща злоупотреба с власт“.

Съобщението бе направено от главен инспектор Майкъл Хороуиц, скоро след като заместник-прокурорът Лайза Монако направи специално запитване. Хороуиц обеща да провери дали искането за данните, предадени от „Епъл“, е съобразено с политиката на правосъдното министерство и дали „подобна употреба или разследвания не са основани на неправилни допускания“.

Двама демократи от Комитета по разузнаването към Камарата, единият от които Адам Шиф - самият председател на панела, съобщиха, че от „Епъл“ са ги уведомили, че техните метаданни са били изискани и предадени на министерството на правосъдието през 2018 година, когато Комитетът е разследвал евентуалните връзки на Тръмп с Русия. Тогава панелът е ръководен от републиканец, а Шиф бе най-високопоставеният демократ в него.

Данните са били получени през 2017 и в началото на 2018 г., когато министерството е разследвало кой носи вината за изтичане на поверителна информация за контактите между администрацията на Тръмп и руското правителство.

Въпреки че правосъдното министерство редовно разследва изтичания на информация, включително класифицирани разузнавателни данни, изискването на лична информация за членове на Конгреса е голяма рядкост.

Опитът на администрацията на Тръмп тайно да получи достъп да данните е бил направен в период, когато президентът е бил притиснат от разследвания – както в Конгреса, така и от специалния следовател Робърт Мълър – заради връзките на неговата кампания с Русия.

Тръмп нарече проверките „лов на вещици“ , системно критикуваше демократите и следовател Мълър в Twitter и упорито обявяваше за „фалшиви новини“ данните, които вредяха на неговите интереси.

Лидерите на демократите в Сената реагираха остро на новината за изисканите данни на конгресмени. Те поискаха изслушване на бившите главни прокурори Бил Бар и Джеф Сешънс по темата за двете разследвания на Тръмп за изтичане на данни и свидетелски показания от тях относно тайните призовки за предоставяне на данните.

Лидерът на сенатското мнозинство Чък Шумър и председателя на Сенатския комитет по правосъдието Дик Дърбин обявиха в свое изявление, че „тази притеснителна политизация на министерството от страна на Доналд Тръмп и неговите подмазвачи“ трябва да бъде разследвана.

Прокуратурата от времето на Тръмп е изискала от „Епъл“ чрез призовка данни за поне 12 души, свързани с Комитета по разузнаването, включително помощници, бивши съветници и членове на семействата. Единия дори е бил непълнолетен, пише ABCNews.

В крайна сметка обаче нито получените данни, нито други доказателства са дали възможност парламентаристите или комисията по разузнаването да бъдат свързани с изтичанията. Разследването обаче било подновено след година от министъра на правосъдието Бил Бар.

Данните постепенно са били осигурени от компанията. Остана неясно защо непълнолетно лице е било обект на интереса на министерството на правосъдието при Тръмп.

Според The New York Times правосъдното министерство е наложило на "Епъл" забрана за разгласяване на случая, но та я изтекла тази година, и парламентаристите не са били в течение на разследванията, докато компанията не ги е уведомила миналия месец.

Разследване по случая поиска и демократката Нанси Пелоси, председателка на долната камара. В комюнике тя нарече "плашеща" статията в New York Times. Според нея "тези действия изглежда са нова атака срещу нашата демокрация, предприета от бившия президент".

Новината идва скоро, след като стана ясно, че правосъдното министерство на бившия президент е иззело и телефонни данни на репортери от The New York Times, The Washington Post и CNN в хода на разследване за изтичане на информация.