Открийте ни и в

България

Конгресмени: България да реши спора със Северна Македония до края на годината

Искането е отправено в писмо до българския посланик в САЩ Тихомир Стойчев

публикувано

на

Камарата одобри законопроект, закрепващ правото на еднополов брак
Сн.: Архив

България трябва да постигне “окончателно решение” на спора със Северна Македония, за да може тя, заедно с Албания, да започне преговорите си за членство в Европейския съюз “преди края на годината”. Това се казва в писмо, изпратено от двама членове на комисията за външна политика на Камарата на представителите, Клаудия Тени (от републиканците) и Уилям Кийтинг (демократ), до посланика на София във Вашингтон Тихомир Стойчев, съобщава “Дневник”. Кийтинг е и председател на подкомисията, която трябва да отговаря за региона.

В краткото писмо не се дават подробности как би могло да стане това, но то се вписва в коментарите на американски и европейски представители от последните месеци в подкрепа на решаване на спора. То съвпада и с обсъждането в Скопие на сериозната, според различни политици, възможност за пробив със София, който да даде възможност да се свали ветото за начало на преговори, наложено от България заради двустранния спор.

До края на годината остават по-малко от шест седмици, а в България още няма дори редовно правителство, макар Северна Македония да дава знаци, че продължава да се надява на промяна при служебния кабинет, коментира “Дневник”. Като възможност за утвърждаване на потенциален пробив (и сваляне на ветото) Скопие вижда Европейския съвет в средата на декември или дори по-късно, през януари; лидерите обаче могат, дори ако има пробив, да одобрят само даването на дата за т. нар. първа междуправителствена конференция (същинското начало на преговорите), която едва ли би била преди коледните празници.

Заев поздрави Радев за "победата на изборите"

Въпреки това документът, обединил представители на демократите и републиканците, е знак, че проточилият се спор все повече се забелязва в Съединените щати.

В писмото, в което двамата конгресмени се обръщат към посланик Тихомир Стойчев, се споменава и изслушването за Западните Балкани в подкомисия за външни работи в Камарата на представителите.

В края на октомври заместник-помощник държавният секретар Габриел Ескобар говори за ситуацията в региона и приоритетите на САЩ, а текстът на писмото гласи, че слушателите били убедени и признали, че “Западните Балкани са сложен, динамичен и геостратегически регион в Европа”, положил усилия за влизане в ЕС и частично (Албания, Северна Македония и Черна гора) присъединил се към НАТО.

“Същевременно членовете на конгреса признаха, че макар Северна Македония и Албания да са изпълнили изискванията, за да започнат присъединителни преговори с Европейския съюз, остава спор между страната ви и Северна Македония, който възпрепятства Албания и Северна Македония да започнат тези преговори”, продължава писмото.

По-нататък се чете следният призив към българския посланик:

“Посланик Стойчев, продължаващото забавяне на напредъка на Северна Македония и Албания към членство в Европейския съюз постави под съмнение ангажимента, поет от западни лидери, като отвори вратата за антизападни политически влияния в региона, особено от Китай и Русия. Вярваме, че членството в ЕС на Северна Македония и Албания като краен резултат е от огромна важност за дългосрочния мир и стабилността в региона на Балканите и за цялата трансатлантическа общност.”

“Пишем ви днес като членове от различни партии на Комисията за външна политика на Сената, за да ви призовем да постигнете окончателно решение на този двустранен спор, който ще позволи на Албания и Северна Македония да започнат преговорите си за членство преди края на годината. Надяваме се, че ще загърбите различията си и ще подкрепите пълната политическа интеграция за на Северна Македония и Албания в Европейския съюз.”

България отново блокира преговорите на Северна Македония за членство в ЕС

От двамата членове на долната камара на Конгреса на САЩ Клаудия Тени е човекът с по-голям опит с Балканите – през 80-те години на миналия век е единственият американски служител на генералното консулство на Югославия. Тя е и посредник между американска телевизия и югославското правителство преди зимните олимпийски игри в Сараево от 1984 г. В Камарата на представителите на САЩ е от 2016 г., с две години прекъсване, и представлява Ню Йорк. Преди това има кариера в бизнеса и в местната власт на Ню Йорк.

Демократът Кийтинг е в Камарата на представителите от 2011 г., преди това има опит в Сената (още през 80-те години) и като окръжен прокурор на Норфолк, Масачузетс. Той е и председателят на подкомисията, изслушала Ескобар.

Тени и Кийтинг са част от Комисията за външни работи в Камарата на представителите, чиито шест постоянни подкомисии (една от тях изслуша Ескобар) си поделят различни региони на света и по въпроси, свързани с ролята на националната сигурност във външната политика, конфликтите, контрола върху въоръжаването и други. Подкомисията, изслушала Ескобар, отговаря за Европа, енергетиката, околната среда и киберпространството.

Писмото на конгресмените не е изолиран случай на американска подкрепа за решаване на спора. Поне двама души в последните два месеца са ясно изразени говорители на активната позиция “за” сваляне на ветото, изразявана от администрацията на президента Джо Байдън.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено