Открийте ни и в

САЩ

Конгресът предотвратява железничарската стачка, налага споразумение между страните

Стачката можеше да парализира голяма част от икономиката, ако Конгресът не се бе намесил

публикувано

на

Конгресът предотвратява железничарската стачка, налага споразумения между страните

Сенатът проведе в четвъртък очакваното гласуване за предотвратяване на унищожителна за икономиката стачка в железопътния транспорт чрез налагане на споразумение между спорещите страни. Двупартийно мнозинство от сенатори подкрепи с 80-15 гласа законопроект, който кодифицира постигнатото през септември временно съглашение между работодатели и служители в бранша, което след това бе отхвърлено то някои от работниците.

Второто най-важно предложение, за седемдневен период на платен отпуск по болест, трябваше да събере 60 гласа, за да мине напред, но получи при отделно гласуване недостатъчния резултат 52-43 и отпада. Шест републиканци гласуваха с демократите в полза на поправката, а демократът Джо Манчин гласува срещу нея.

Ден по-рано Камарата също споразумението от септември да бъде наложено законодателно. Така Конгресът свърши каквото зависеше от него да предотвратяване на стачката, което трябваше да стане до 9 декември.

Байдън и Макрон: Ще подкрепяме Украйна толкова, колкото е нужно

Последната стъпка пред законопроекта е подписът на президента Байдън, но той вече даде де се разбере, че това а просто формалност, защото има намерение да подпише споразумението в железопътния бранш “веднага, след като дойде на бюрото ми”.

“Знам, че много хора в Конгреса споделят моята неохота да пренебрегнем синдикалните процедури за одобряване, но в този случай последствията от спирането (на работата – Бел. ред.) са просто твърде големи за работещите семейства из цялата страна. Освен това споразумението ще увеличи заплатите на работниците с 24% и ще увеличи здравните облаги” – каза президентът.

Кличко към жителите на Киев: Запасете се с вода, храна и топли дрехи

Байдън се зарече още да продължи да работи за въвеждане на седемдневния платен отпуск по болест.

Ако не беше постигнато предотвратяване на стачката чрез намесата на Конгреса, стачните действия щяха да донесат хаос в голяма част от икономиката, която зависи от преноса на товари. Според някои пресмятания можеше да се стигне до загуби от 2 милиарда долара на ден.

 

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено