Открийте ни и в

Канада

Консерваторите в Канада искат комисия срещу корупцията

Те настояват депутатите дъ разследват някои въпроси от политиката на кабинета на Трюдо

публикувано

на

Консерваторите в Канада искат депутатите да създадат антикорупционна комисия, която да разследва някои въпроси относно политиката на правителството на Джъстин Трюдо. Те смятат, че новосъздаденият орган може да поеме разследването на решението на правителството организацията WE Charity да ръководи канадската програма от милиони долари за подкрепа на студентското доброволчество.

В момента програмата не се изпълнява заради подозрения за тесни връзки между WE Charity и близки на премиера Трюдо.

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Канада

COVID-19 стопи парите от българите в Канада към Родината

Само през август средствата от емигрантите по света са намалели с 90%

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Пандемията от коронавирус стопи с пъти парите, които българските емигранти в Канада изпращат към семействата си в България. Това става ясно от данните на Българската народна банка за второто тримесечие на тази година.

Те показват, че за този период тази година средствата, изпратени от българите в Канада към България, са 1.25 млн. канадски долара. Това е със 7,6 пъти по-малко от сумата, изпратена за същия период миналата година. Тогава от българските общности в Канада в България са получени 9.5 млн. канадски долара.

По-малко са били парите

от българите в Канада и през първото тримесечие, макар разликата там да е по-малка. Според статистиката на БНБ към март тази година паричните потоци са в размер на 6.39 млн. канадски долара, докато за същия период миналата година те са били 8.57 млн. долара.

Миналата година българите в Канада са изпратили в Родината 34.59 млн. канадски долара. Почти толкова, 34.28 млн. долара, са изпратили те и през 2018 г.

Данните на Централната банка сочат сериозен спад на постъпленията от българските емигранти по целия свят към семействата им в България. До края на август работещите българи зад граница са изпратили 291.2 млн. евро или 453.69 млн. канадски долара. Това е с близо 65% или 545 млн. евро (849 млн. канадски долара) по-малко спрямо първите осем месеца на миналата година, когато преводите са били в размер на 836 млн. евро (1,3 млрд. канадски долара), показват изчисления на Investor.bg по данни на БНБ. Конкретно през август 2020 г. емигрантите са пратили 11.1 млн. евро (17.29 млн. канадски долара), при 91.6 млн. евро (142 млн. канадски долара), което е с близо 90% спад.

През 2020 г. най-слабият месец е април, когато емигрантите са превели 10.5 млн. евро (16.3 млн. канадски долара).

Това е прецедент в статистиката

от последните 10 години до момента (актуалните данни на БНБ започват от 2010 г.). Причината вероятно е в това, че в края на март пандемията от COVID-19 принуди почти всички държави по света да въведат строги ограничения с цел намаление на разпространение на вируса. Рестрикциите оставиха без работа милиони хора в целия свят и засегнаха предимно сектори, в които работят именно емигранти.

Проблемът изглежда ще се задълбочи и с оглед на втората вълна на болестта, която заплашва основно сезонните работни места, особено в туризма. Това на практика намалява нуждата от работна ръка от по-бедни държави, каквато е България.

От данните на БНБ се вижда още, че намалението е драстично през всички месеци от 2020 година след януари и февруари, когато преводите са на традиционните си нива от около 90-98 млн. евро.

Подобна тенденция е

тревожна за България

защото в нея крайното потребление е основен двигател на растеж, а парите от емигрантите се вливат именно там, като по-голямата част от този паричен поток отива за покриване на текущи разходи, здравеопазване, образование и погасяване на заеми. В последните години много малки и семейни бизнеси започват своето начало именно с помощ от роднина зад граница, а парите от българските емигранти надхвърлиха размера на преките чуждестранни инвестиции.

През последните 10 години парите от българите зад граница успяха да се възстановят на предкризисните си нива от преди 2008 г. Нещо повече – за периода 2007-2019 г. е налице близо двоен ръст. През 2007 г. постъпленията са били 634.7 млн. евро (988 млн. канадски долара), а през 2019 г. – над 1.2 млрд. евро (1,8 млрд. канадски долара).

Статистиката (за паричните потоци от емигрантите) не е съвсем точна, защото парите, които идват от българите, работещи в чужбина, всъщност са доста повече от отчитаното от БНБ. В статистиката на регулатора не се включват донесените пари в брой, а освен това БНБ отчита само преводите над 2500 евро.

Ако се сравняваме с другите нови страни – членки на ЕС, зависимостта на България от емигрантските трансфери е най-сериозна. По данни на Световната банка за 2018 г. дори Румъния и балтийските страни, с които традиционно се съпоставя, отчитат по-малка зависимост от емигрантските пари: в България този дял е 3,8% от БВП, докато румънците изпращат у дома 2,2% от БВП, литовците – 2,6%, естонците – 1,8%. Единствено стойността на емигрантските трансфери от латвийците се приближава да тази от българите – 3,7% от БВП.

 Разпределение по държави

Италия е сред страните от ЕС, която бе най-силно засегната от пандемията. В края на второто тримесечие от там в България са дошли едва 2,2 млн. евро, при 19,9 млн. евро за същия период на 2019 г., което е спад от почти 90%.

В Испания също има огромна българска диаспора. Българите, които работят и живеят там, са изпратили на близките си в Родината само 4,2 млн. евро в края на второто тримесечие, при 38,4 млн. евро за периода януари-юни 2019 г.

Преводите от Германия също драстично намаляват. От 69,5 млн. лв. за второто тримесечие на миналата година те достигат до едва 7,7 млн. евро в края на юни тази година.

От Великобритания в България са дошли 3,5 млн. евро, при 28,2 млн. евро година по-рано.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Канада

Превръща ли се Централната банка на Канада в банкомат на Трюдо?

Опозицията настоява тя да спре да финансира публичните разходи на правителството

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Основната опозиционна партия в Канада предупреди Централната банка да спре да финансира публичните разходи на премиера Джъстин Трюдо, освен ако не става въпрос за неотложни спешни мерки в отговор на пандемия. Това е поредният рунд от политическата буря в Канада, в чието око е въвлечена Централната банка, пише Bloomberg.

Канадският народен представител Пиер Полиевре, главен говорител на Консервативната партия по финансовите въпроси, заяви, че банката „не трябва да бъде банкомат за ненаситния финансов апетит на Трюдо. Полиевре изрази загриженост относно дългосрочните последици от паричната експанзия и призова нейния гуверньор Тиф Маклем да страни от „идеологическите“ дебати.

„Ще наблюдаваме Канадската централна банка с голяма доза скептицизъм“, заяви Полиевре в интервю. По думите му, ако банката започне да става все по-политическа, то тогава тя ще бъде поставена под същата отчетност и отговорност като всички останали политически структури.

От началото на пандемията с Covid-19 Канадската централната банка закупи държавни облигации в размер на 168 милиарда канадски долара (128 милиарда щатски долара), отбелязвайки първата си стъпка по така нареченото количествено облекчаване.

Критиките на Полиевре са доказателство за политическото минно поле, в което гуверньорът Маклем се намира, тъй като Централната банка се превръща в основна институция за финансиране на огромния бюджетен дефицит на страната. Колкото по-дълго Централната банка изкупува дълг или се застъпва за продължаване на публичните разходи, както прави в момента, толкова по-дълбоко тя ще бъде въвлечена в дебатите относно приоритетите на управляващи и опозиция.

 Независимост под риск

Централната банкова институция на Канада в момента е стъпила на колеблива основа в контраст с нейната дълга история на пълна независимост, по време на която рядко е ставала обект на политическа атака.

Централната банка е принудена да изкупува държавен дълг, за да предотврати повишаване на лихвените проценти, които имат потенциала да осакатят икономиката. Основната й цел не е да финансира правителството, а да осигури силни темпове на възстановяване, ръководена от инфлационното си таргетиране от 2%. Теоретично тези облигационни наличности могат да бъдат премахнати, когато икономиката се възстанови.

„Не мисля, че сме достигнали до момент, който поражда съмнения относно доверието ни в Централната банка“, заяви Жан-Франсоа Перо, главен икономист от Bank of Nova Scotia, в интервю за BNN Bloomberg. Перо уточни, че Централната банка е независима по закон и има достатъчно конкретна цел – да таргетира инфлацията, и гуверньорът много ясно е заявил, че това нейно правомощие е неприкосновено.

От фискална страна има широк консенсус между политическите партии в Канада за това, че са необходими огромни държавни разходи, за да се преодолее пандемията. Но разделения са породени от различните предложения за бъдещите стъпки.

Трюдо, който загуби мнозинството си в парламента на изборите миналата година, намекна, че иска да остави „фискалните кранчета“ отворени през възстановителния период. Премиерът даде началото на новата парламентарна сесия през септември, като се ангажира да следва широкообхватна и потенциално

скъпа следпандемична политика

която включва национална система за детски градини, разширен достъп до лекарства и повече разходи, насочени към финансово достъпни жилища и околната среда.

Политическите му планове спечелиха подкрепата на лявата Нова демократическа партия, като по този начин Трюдо се спаси от предсрочни избори. Но консерваторите, които се радват на огромна подкрепа в анкетите за нов лидер, отблъснаха дългосрочната визия на Трюдо.

„Светът е напълно революционизиран и правителствата не могат просто да печатат пари, за да си плащат сметките и след това да няма последствия – това е лудост“, коментира Полиевре.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Канада

Над 1,000 с COVID-19 дневно в Онтарио. Ще има ли нови мерки?

Следващата седмица ще е решаваща за хода на пандемията в провинцията

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Следващата седмица ще е решаваща за хода на пандемията в най-голямата провинция на Канада – Онтарио. Там в неделя заразените с коронавирус надминаха 1000 случая на ден за първи път от началото на кризата. Това стана в момент, в който правителството обсъжда варианти за отпускане на мерките в случай на прогрес в борбата срещу заразата.

Ръстът на новите случаи в Онтарио до 1042 в неделя, при около по 800 на ден в предишните дни от седмицата, може да е отражение

от семейни събирания

 по време на уикенда за Деня на благодарността, който в Канада се празнува в средата на октомври.

Квебек също премина психологическа граница тази събота и неделя, като записа 100 000-ия си случай. Из цялата страна в последните седем дни в болница за лечение от коронавирус са били средно по малко над 1000 души на ден. За същия период в страната са умирали средно по 23-ма на ден заради COVID-19.

Новите ограничения в Онтарио бяха въведени на 10 октомври в някои от районите с най-много заразени като Торонто, Йорк, Пейл и Отава. Ефектът от тези рестрикции, които включваха затваряне на заведенията, фитнесите и кината,

 ще бъде ясен тази седмица

„По хиляда случая на ден не е целта, която искаме да достигнем“, каза Исак Богоч, специалист по инфекциозни болести в Университетската здравна мрежа на Торонто. „Случаите през последните седем дни нарастват. Това със сигурност не е хубаво. Но когато мислим какво се е случило преди две седмици, може би трябва да помислим, че това е било резултат от събиранията за Деня на благодарността“.

Специалистът обясни и че ограниченията, наложени по-рано този месец, все още не са имали време да проработят.

„Мисля, че следващата седмица ще бъде много показателна. Ще знаем дали политиката, която сме наложили, е била стабилна, и дали скокът е свързан с Деня на благодарността. Тогава ще видим и дали случаите ще продължат да растат или ще станем свидетели на плато“, каза още д-р Богоч.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada

Повече в Джъстин Трюдо, Канада
Починалият от COVID-19 гинеколог спасил родилка от Канада

В Канада казали на жената, че не могат да поемат този риск

Затвори