Открийте ни и в

България

Консултативният съвет за национална сигурност заседава при президента

Темата е Северна Македония

публикувано

на

Сн.: БТА

Президентът Румен Радев свиква заседание на Консултативния съвет за национална сигурност. Темата ще бъде “Интегриране на Западните Балкани в Европейския съюз. Роля на Република България за стабилизиране и асоцииране на Северна Македония”.

Позицията на София остава непроменена – подкрепяме интеграцията на Скопие, но при зачитане на българския национален интерес.

Консултативният съвет за национална сигурност ще бъде проведен само седмица преди в Скопие на първо официално посещение да замине и премиерът Кирил Петков.

Това е и първото голямо изпитание по външнополитическа тема за новия кабинет, отбелязват анализатори.

Срещата има само съвещателна сила, но има вероятност да се превърне в бламиране на премиера. Това би би поставило голяма въпросителна от смисъла да пътува до Скопие седмица по-късно. Добрите намерения и в голяма степен протоколът изискват покана и към северномакедонския премиер скоро да посети България. Но при отсъствие на сигнали за реална промяна в София Димитър Ковачевски може да изчака и цялата идея за динамика в контактите да се отложи, в най-добрия случай.

Петков настоява на активен диалог с властите в Скопие със заседание на пет междуправителствени групи – инфраструктура, икономика, културна обмяна, приемането в ЕС и история – всяка седмица с цел изграждане на доверие още до средата на годината. Но той има не само проблем със съпротивата на коалиционни партньори като БСП и “Има такъв народ”, но и не се чува подкрепа за позицията му от външно министерство, поверено на партията на Слави Трифонов. В момента там няма зам.-министър, който е достатъчно запознат с проблемите между България и Северна Македония и поддържа добри контакти в Скопие.

Още преди официалното обявяване на датата за заседанието на КСНС започна кампания по медии, с открити писма и предупреждения нищо да не се променя в българската позиция, а страстите около темата за Северна Македония може да засенчат далеч по-съществения въпрос за атлантическата солидарност пред руския натиск.

В последното си голямо интервю за “Бумбърг” Петков повтори, че правителството иска да създаде нова рамка и да се излезе от фокусирането върху историческите спорове. “Мисля, че хората са по-склонни да отворят съзнанието си, когато откровено им се говори за ползите от приятелство и добросъседство. Сега говорим само за проблеми, не за ползи”, заяви премиерът. Друга идея, споделена от него, е да се изведе от двустранното поле въпросът за дискриминацията и нарушаването на човешки права и да се постави в контекст на европейски критерии за такива действия срещу хора с различен произход.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА