Открийте ни и в

САЩ

Контраудар или протакане? Марк Медоус съди комисията за 6-и януари

Той иска съдът да отмени призовката, изпратена му от панела с нареждане да свидетелства

публикувано

на

Бившият началник на кабинета на експрезидента Доналд Тръмп, Марк Медоус, заведе дело срещу специалната комисия към Камарата на представителите на САЩ, разследваща причините за събитията на Капитолия на 6-и януари. Той иска съдът да отмени призовката, изпратена му от панела с нареждане да свидетелства. Медоус наскоро обяви, че няма да сътрудничи, а комисията съобщи преди часове, че започва процедура за неговото обвиняване в неуважение към Конгреса.

Марк Медоус иска още съдът да отмени и призовката към съобщителния оператор Venizon, която изисква достъп до негови телефонни данни.

Той твърди, че призовките на комисията са твърде неограничени и “ненужно потискащи”, а органът “няма законни правомощия да търси и придобива” информацията, от която се интересува.

Бившият началник на кабинета на Тръмп спира да сътрудничи на комисията за 6 януари

В иска се говори за изпълнителните привилегии, които Байдън отказа да утвърди, но които Тръмп преследва в отделен съдебен иск. Посочено е, че Медоус е поставен в незавидната ситуация да избира между позоваването на привилегия, която е конституционна “по произход и измерения”, и необходимостта или да рискува “да му бъде натрапена призовка със силата не само на комисията, но и на клонове на изпълнителната и съдебната власти”, или едностранно да се откаже от поисканите от бившия президент привилегии и имунитет.

Председателят на комисията Бени Томпъсн заяви, че тя продължава да следва намерението си през следващата седмица да започна процедурата за обвинение в неуважение.

“Не съм адвокат или съдия и ще видим какво ще стане, но имаме намерението да продължим с докладването за повдигане на обвинение” – каза той.

Запитан дали съдебният иск е просто тактика за отлагане от страна на Медоус, Томпсън отговори утвърдително. Членът на комисията Адам Шиф, демократ, нарече хода на Медоус “още един безплоден опит да се възпрепятства работата на комисията”.

Преди да откаже да съдейства на комисията, Медоус й предаде значително количество документи, от които тя се интересуваше. Не е известно дали той възнамерява да се позове на Петата поправка, за да избегне свидетелстване както вече направиха също призованите Роджър Стоун, приближен на Тръмп, и Джефри Кларк, бивш високопоставен служител в министерството на правосъдието.

 

 

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА