Открийте ни и в

Любопитно

Кораби от Втората световна война “изплуваха” от пресъхващия Дунав (ВИДЕО)

Тазгодишната суша разкри повече от 20 кораба на участъкa до Прахово в Източна Сърбия

публикувано

на

Кораби от Втората световна война излязоха на бял свят в Дунав, след като най-голямата суша в Европа от години докара могъщата река до едно от най-ниските й нива от почти век.

Останките на десетки, натоварени с експлозиви, немски военни кораби, потопени по време на войната се появиха на повърхността, в близост до сръбския крайречен пристанищен град Прахово.

Тазгодишната суша разкри повече от 20 кораба на участъкa до Прахово в Източна Сърбия, много от които все още съдържат тонове боеприпаси и експлозиви и представляват опасност за корабоплаването .

Жадна за секс: Леля с тлъсти пачки напива и напада малолетен. 4 пъти дневно

“Германската флотилия остави след себе си голяма екологична катастрофа, която заплашва нас, хората от Прахово”, казва Велимир Тражилович, 74-годишен пенсионер от Прахово, който е написал книга за немските кораби, цитиран от “Ройтерс”.

Работниците в местната риболовна индустрия също са изложени на риск, включително от Румъния, която се намира от другата страна на реката.

Месеци на суша и рекордно високи температури блокираха речния трафик по жизненоважни артерии в други части на Европа, включително Германия, Италия и Франция.

След като убила приятеля си: 20-годишна почистила и казала на съседка, че се самоубил

В Сърбия властите прибягнаха до драгиране, за да запазят навигационните пътища по Дунав отворени.

До Прахово някои от хълмовете са стеснили плавателната секция на този участък от река Дунав до само 100 метра от 180 метра.

Разпръснати по коритото на реката, някои от корабите все още имат кули, командни мостове, счупени мачти и усукани корпуси, докато други лежат почти изцяло потопени под пясъчни брегове.

“Радецки” отново ще плава по Дунав

През март сръбското правителство обяви търг за спасяване на корабите и отстраняване на боеприпасите и експлозивите. Цената на операцията беше оценена на 29 милиона евро.

Останките на кораб, потънал по време на Втората световна война, се разкриха на повърхността на Дунав и в близост до унгарския град Вамосшабади.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено