Открийте ни и в

СВЯТ

Кораб ще превози 200 ученици до Валенсия след карантина на Балеарските острови

Автономните региони трябва да преценят дали да ги оставят под карантина или не

публикувано

на

Кораб ще превози днес от остров Палма се Майорка до Валенсия 200 от учениците, които бяха поставени под карантина в различни хотели заради откритото макроогнище на Балеарските острови след ученическо пътуване в края на месец юни.

Вследствие на различни партита на яхти, в хотели и на концерт, бяха заразени 1824 ученици от 12 автономни области и близо 6000 бяха поставени под карантина.

Операцията по транспортирането на част от учениците, поставени под карантина, се ръководи от министъра на здравеопазването Каролина Дариас.

Тя стана възможна, след като Съдът на Балеарските острови постанови, че принудително в хотелите могат да бъдат задържани само тези, които са дали положителен резултат от PCR тест, а останалите могат да се върнат по домовете си.

Според министър Дариас учениците, които ще бъдат превозени, са от Андалусия, Галисия, Страната на баските и Мадрид.

Автономните региони след това сами трябва да преценят дали да ги оставят под карантина или не. Това зависи от определението „близък контакт” във всеки от регионите.

„За Балеарските острави те са близки контакти и според Стратегията за ранно откриване трябва да са под карантина”, посочи министър Дариас и уточни, че е важно да се знае дали през следващите дни няма да се окажат заразени.

Под „близък контакт” се разбира всеки на разстояние под 2 метра и общуване в продължение на 15 минути в рамките на 24 часа.

Дариас изрази притеснение от нарастването на заболеваемостта сред по-младото население, което все още не е ваксинирано. Въпреки че рядко се стига до хоспитализации и често са безсимптомни, те са заразоносители и затова трябва да се ускори ваксинирането на младите хора от 12 до 29 години, категорична е министър Дариас.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА