Открийте ни и в

Коронавирусът

Коронавирусът е толкова смъртоносен, колкото и Испанския грип

Oгнището в Ню Йорк е било най-малко 70% по-лошо от това през 1918 г., когато лекарите не са имали вентилатори и друга апаратура, за да помогнат за спасяване на животи, пишат изследователите

публикувано

на

сн. Pixabay

Коронавирусът е толкова смъртоносен, колкото и испанския грип през 1918 г., а ръстът на смъртните случаи може да продължи, ако световните лидери и здравните власти не успеят да го ограничат, предупредиха изследователи в четвъртък в медицинското списание JAMA Network Open.

“Това, което искаме хората да знаят е, че има потенциалът на грипа от 1918”, заяви водещият автор др. Джеръми Фауст в интервю, добавяйки, че огнището в Ню Йорк е било най-малко 70% по-лошо от това през 1918 г., когато лекарите не са имали вентилатори и друга апаратура, за да помогнат за спасяване на животи. “Това не е нещо, което просто да се свие като грипа.”

Изследователите сравняват допълнителните смъртни случаи в Ню Йорк по време на пика от пандемията през 1918 с този от първите няколко месеца на Covid-19. Те са използвали публични данни от Центровете за контрол и превенция на заболяванията , Департаментът по здравеопазване и хигиена в Ню Йорк и Американското статистическо бюро за анализите си.

Увеличението на смъртните случаи по време на пандемията през 1918 г. е било високо като цяло, но не и в сравнение с това, наблюдавано през първите два месеца на пандемията от COVID-19 в Ню Йорк, откриват изследователите. Но когато говорим за подобрения на хигиената, модерна медицина и обществено здравеопазване, увеличението в ранния етап на коронавирусна зараза е “значително по-голямо” отколкото по време на пика през 1918 г.

“Ако е лекувана неправилно, инфекцията от SARS-CoV-2 има сравнима или по-голяма смъртност от грипа тип H1N1 през 1918”, пише Фауст. Той е лекар в болницата Brigham and Women’s Hospital и преподавател в Медицинското училище на Харвард.

Авторите на проучването отбелязват, че изследването им има някои ограничения. Те посочват, че не е известно колко смъртни случая от Covid-19 са били предотвратени от началото на епидемията заради модерното оборудване в болниците, което не е било налично преди век.

Новото изследване е публикувано в момент, когато коронавирусът продължава бързо да се разпространява в САЩ и по света. От вируса са се заразили над 20 млн. души по света и е убил най-малко 749,700, според данните  на университета Джонс Хопкинс.

Друго проучване, публикувано в JAMA Internal Medicine на 1 юли, разкрива, че броят на потвърдените смъртни случаи в САЩ, причинени от коронавирус е значително по-нисък от оповестеното.

Тези изследователи откриват, че допълнителните смъртни случаи над нормалното надвишават тези, приписвани на Covid-19, карайки ги да достигнат до заключение, че много от жертвите са починали вероятно от коронавирус, но това не е потвърдено.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА