Открийте ни и в

СВЯТ

Коронавирусът превърна Шанхай в призрачен град

публикувано

на

сн. Синхуа/БТА

В призрачен град се превърна от близо десетина дни мегаполисът Шанхай.

Смъртоносната епидемия от коронавирус е парализирала голяма част от Китай, но промяната безспорно не може да е по-фрапантна, отколкото в най-големия град и главно пристанище на страната – кипящия от живот Шанхай с 27 милиона жители.

Край на задръстванията, пренаселените тротоари и бързащите за работа бизнесмени: улиците днес са празни и зловещи, със спуснати ролетки на баровете и затворени магазини. Неколцина редки пешеходци преминават като сенки, с лица, скрити зад предпазни маски. Сякаш неутронна бомба е паднала върху местата за социално общуване, някога гъмжащи от хора в най-многолюдния от китайските мегаполиси, и е заличила всичко живо.

Бунд, елегантната крайбрежна улица, обикновено е пълна с хора, затаили дъх от възхищение пред неокласическата европейска архитектура, която съседства с футуристичния бизнес квартал. Претоварените баржи, които сноват по река Хуанпу, са изчезнали, а импозантните небостъргачи са почти празни.Тишината отовреме на време е нарушавана от металния звук на часовника от 90-метровата кула на някогашната сграда на митницата, която е почти столетник.

Чжао Фън е един от редките разхождащи се по крайбрежната улица. „Всички знаем, че не бива да излизаме навън, но всички носим маски като предпазна мярка“, обяснява 40-годишният мъж, излязъл на разходка със семейството си. Според него в града „е тихо, защото всички имат силно развити защитни рефлекси“.

Тази летаргия нал Шанхай се дължи отчасти на продължаването с повече от седмица на ваканцията за лунната Нова година – решение, взето за да спре разпространеаването на вируса. Ваканцията трябва да приключи днес, но много фирми и администрации предвиждат да позволят на служителите си да работят дистанционно от дома си.

Шанхай избегна налагането на частична или пълна карантина за разлика от други райони на страната. Жителите обаче като цяло изпълняват решенията, взети от властите, разпространявани чрез есемеси или по оглушителни високоговорители, инсталирани из целия град, който призовават да се избягва излизането навън, освен ако не е абсолютно необходимо.

Когато се осмелят да излязат, пешеходците често сменят тротоара, когато видят някой да върви насреща. В метрото, едно от най-големите в света, носенето на маска е задължително, както и в почти всеки магазин, който е останал отворен. А на влизане в която и да било обществена сграда, всеки бива подложен на проверка на телесната температура с пластмасов пистолет, насочван по смущаващ начин към челото. За онези, които остават затворени по домовете си, правителството е предвидило набор от съвети, като например, да правят упражнения, или за начините да избегнат тревогата пред перспективата от смърт от пневмония.

„Намалявайки потреблението на медии, които показват нещастни хора, ще намалите и тревогата и страховете си“, пише в правителствена листовка.

За някои скуката може да е досадна.

„Единственото, което мога да ви кажа е, че вече няма какво да правя у дома“, коментира един потребител в интернет под публикация на властите за намаляване на стреса.

Великолепното слънце, което щедро грееше над града през последните няколко дни в разгара на епидемията, изкара много от жителите навън от домовете им. Тези дръзки разходки незабавно предизвикаха публикуването на ново правителствено съобщение в социалните мрежи: „Не можете да се дезинфекцирате, като се печете на слънце“.

Facebook Коментари

Получавай BG VOICE по имейл
BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Натисни, за да коментираш

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

СВЯТ

Коронавирусът може да: Избие 1 млн. души, да повлече загуби за $1 трлн.

публикувано

на

Виж цялата статия
Снимка: БТА

Тревожната перспектива, че разпространението на коронавируса може да се превърне в първата наистина разрушителна пандемия в ерата на глобализацията, подновява съмненията за стабилността на световната икономика, пише Bloomberg в свой анализ.

Броят на смъртните случаи приближава 3 000, над 80 000 са официално регистрираните случаи на заразени, а епидемията се разраства с бързи темпове в Италия и заплашва да опустоши региона, създаващ най-голяма част от БВП на страната.

Всичко това кара икономистите да прогнозират какво би се случило с глобалния растеж, ако заразата достигне до всички краища на света.

От Oxford Economics Ltd. смятат, че международната здравна криза може да бъде достатъчна, за да изтрие над 1 трлн. долара от глобалния брутен вътрешен продукт (БВП). Това ще бъде икономическата цена, която ще бъде платена заради отсъствия от работа, по-ниската производителност, намаляващите пътувания, нарушенията при веригите за доставки и свиването при търговията и инвестициите.

Засега централните банкери и правителствата продължават да залагат, че коронавирусът няма да навреди много на световната икономика и може би ще ѝ позволи да се възстанови бързо, след като болестта отшуми. Но тази увереност е изправена пред сериозно изпитание.

Докато Международният валутен фонд (МВФ) смята, че вирусът ще отнеме само 0.1 процентни пункта от глобалния растеж за 2020 г., главният икономист на МВФ Гита Гопинат каза в интервю за Yahoo Finance, че превръщането на заразата в пандемия е „страшен сценарий“.

Ръководителят на Световната здравна организация нарече новите случаи „силно притеснителни“, но каза, че огнището все още не е пандемия.

Все пак продължителното спиране на китайските фабрики и разпространението на вируса в Южна Корея, Иран и в сърцето на италианската индустрия, увеличават опасенията за смъртността и „разрушенията“, които може да предизвика вирусът. Той рискува да насочи Италия към рецесия, която може да нарани и останалата част от Европа.

Икономиката на Южна Корея се забавя, като доверието на потребителите намалява до най-ниското ниво за последните пет години.

Председателят на UBS Group AG Аксел Вебер вече е много по-песимистичен от МВФ и предупреди, че глобалният растеж ще има значителен спад от 3.5 на 0.5%, а Китай ще отчете свиване през първото тримесечие.

В анализ, предхождащ настоящата епидемия, Световната банка смята, че деструктивната пандемия може да доведе до смъртта на милиони и посочва как дори консервативните оценки предполагат, че подобен сценарий може да унищожи до 1% от глобалния БВП.

Катастрофична здравна криза, подобна на испанския грип от 1918 г., който вероятно е убил 50 млн. души по света, може да струва 5% от глобалния БВП, се казва в доклад от 2015 г. на Световната банка.

Документ от март 2016 г. в съавторство с бившия министър на финансите на САЩ Лорънс Съмърс оприличи годишното финансово въздействие на пандемичния грип с дългосрочните годишни разходи за борба с глобалното затопляне.

В доклада се изчислява, че ако смъртността от евентуалната пандемия надхвърли 700 000 души годишно, общата стойност на световната икономика от преждевременно загубени животи и болести, заедно със загубения доход, ще възлезе на 0.7% от глобалния доход.

Данните на Oxford Economics от въздействието на евентуална глобална пандемия предполагат изтриване на 1.1 трлн. долара от глобалния БВП, като икономиките на САЩ и еврозоната ще влязат в рецесия през първата половина на 2020 г. Подобен сценарий се описва като „кратък, но много остър шок за световната икономика“.

Източник: economic.bg

Facebook Коментари

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

СВЯТ

Заразата продължава: Първи болен и в Швейцария

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Властите в Швейцария потвърдиха във вторник първия в страната случай на заразяване с коронавируса, предаде Ройтерс.

Лицето е хоспитализирано и изолирано, здравословното му състояние е добро“, заяви Федералната служба за обществено здраве.

В съобщението не бе посочено къде е открит случаят. Според медийни информации пациентът е открит в кантона Тичино (Тесин), на границата с Италия – 70-годишен мъж, неотдавна пътувал до Милано, Италия.

Facebook Коментари

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

СВЯТ

„Сякаш сме бежанци“. В Ухан хората се борят за… изхранването си

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Снимка: БТА

„Сякаш сме бежанци“. Жителите на град Ухан, откъдето тръгна новият коронавиръс, и поради тази причина от месеци е откъснат от света, се борят за изхранването си. От една страна предлагането се е свило, а от друга – има ограничения за покупките и силно поскъпване на зеленчуците.

Го Цзин е млада жена на 29 години. Кварталът й бил поставен под карантина без предупреждение и тя е затворена у дома. Свободата й на движение постепенно е сведена до нула: първо, на 23 януари й е забранено да напуска Ухан, откъснат от света с надеждата епидемията, избухнала в този град с население от 11 милиона души в централната част на Китай, да бъде овладяна.

След това жителите на Ухан получават правото да напускат жилищните си комплекси или блоковете само веднъж на три дни. А сега дори и тази свобода им е отнета: Го Цзин не може и носа си да покаже на улицата и зависи от доставките по домовете.

„Разбира се така мога да живея още месец“, пояснява тя, имайки предвид запасите си от мариновани зеленчуци и яйца.

Не всички обаче имат този шанс: за милиони хора, попаднали в капан в Ухан, забраната да напускат жилището си предизвиква болезнени практични въпроси.

„Когато провизиите, които имаме, свършат, изобщо не знам откъде ще можем да пазаруваме“, с безпокойство казва пред АФП Пан Хуншън, който живее със съпругата и двете им деца.

„Човек не може да избира“

Властите призовават за търпение: „Строгият контрол върху общностите малко нарушава живота на хората, но това е неизбежно“, само констатира пред медиите Цян Юанкун, заместник-секретар на Комунистическата партия в провинцията.

Покупките на хранителни групи бележат скок до небето. Те се организират в импровизирани дискусионни общества в мобилния месинджър WeChat.

Някои магазини продават големи кошници със свежи зеленчуци, при условие че поръчките са групирани за един и същ адрес.

В квартала на Го Цзин може да се купят 6,5 килограма зеленчуци от пет вида, сред които има картофи и зеле, на твърде висока цена – 50 юана или 6,60 евро.

„Не можете да избирате каквото обичате да ядете. Личните предпочитания вече не вървят“, въздъхва младата жена.

Системата на групирани покупки подминава някои по-малки общности, защото супермаркетите изискват минимален брой поръчки.

„Честно казано, иначе не би могло да се получи“, оправдава се Ян Нан, собственик на супермаркета Laocunzhang, който е въвел минимум от 30 групирани поръчки. „Имаме само четири коли“ и намален персонал.

Facebook Коментари

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada