Открийте ни и в

САЩ

Космическите приходи на д-р Ружа: €3,3 млрд. за година

"Къде е Ружа?" се превърна в един от най-слушаните подкасти на BBC

публикувано

на

НИКОЛАЙ СТОЯНОВ

Българката Ружа Игнатова, прочула се като криптокралицата на света, и нейната компания OneCoine, обявена от американските власти за престъпна пирамида, е имала приходи и печалба за милиарди евро само в рамките на година. Това става ясно от подробни доклади на американските прокурори по делото срещу нея, става ясно от материал на в. „Капитал“.

През 2015 г. Ружа Игнатова за пръв път навлезе по-осезаемо в публичното пространство с пищни партита и скъпи придобивки на емблематични сгради в София. Ресторант „Крим“ на ул. „Славянска“ беше купен от контролирана от нея офшорка за 4.2 млн. евро, а къщата на Моллов срещу парламента – за 5 млн. евро. Сумите звучат внушително и непосилни за някого, който не е рокзвезда или наследник на фамилна империя.

САЩ издирват българката Ружа заради измами за милиарди

Години по-късно обяснението ще стане тривиално – тези две покупки са едва около 0.3% от постъпленията (и то само до септември 2016 г.) на нейната криптовалутна компания OneCoin, чието съществуване от зараждането й преди пет години е съпътствано с предупреждения от анализатори, медии и регулатори, че е измама. Дори да добавим и други известни придобивки – централата на компанията на пл. „Славейков“, имение в Созопол и луксозна яхта, паркирана на марината в морския град, сумата едва ли ще е над 1% от космическия оборот на OneCoin. А именно пари, привлечени основно чрез продажба на „образователни пакети“ на милиони души от цял свят. Тези пакети съдържат различни количества жетони, позволяващи да се участва в копаенето на onecoin, а също и обещават доходи от бонусна схема при привличането на нови членове, закупили нови пакети – неща, които карат американските прокурори в прав текст да нарекат OneCoin пирамида.

Изчисленията сега стават възможни благодарение на документите в съдебните дела в САЩ срещу самата Ружа Игнатова (тя не се е появявала публично от края на 2017 г. и не е известно къде е), брат й Константин (арестуван в САЩ) и американския адвокат Марк Скот (обвинен в пране на пари и банкови измами в полза на OneCoin). Там са цитирани придобити от прокурорите вътрешни счетоводни данни от OneCoin, според които приходите до края на третото тримесечие на 2016 г. са 3.353 млрд. евро, а „печалбата“ – 2.232 млрд. евро.

Макар автентичността на тези документи да не може да бъде доказана на 100%, има достатъчно индикации да бъдат приети за достоверни, като в незаличените метаданни се виждат и имена, свързани с OneCoin, включително и Ружа Игнатова.

Инвеститорка в САЩ ще съди OneCoin на Ружа Игнатова

Екселските таблици обхващат същия период и потвърждават числата, изнесени от американските власти. И те чертаят картина на феноменалния растеж, който няма как да е свършил рязко през септември 2016-а – оттогава ще мине една година до изчезването на Игнатова, а дори и след него и досега компанията работи и привлича и нови членове. Според таблиците активните членове на OneCoin са 2.1 млн. души, докато в следващите години компанията говори за над 3.5 млн. – единственият файл, където се съдържат данни и за 2017 г., показва нови 1.8 млн. клиенти само през годината.

 Пирамида, поголяма и от Хеопсовата

За да сложим нещата в перспектива, ако OneCoin оперираше през само едно дружество и то беше регистрирано в България, вероятно за 2016 г. то щеше да е първо или в най-лошия случай второ по оборот в страната след „Лукойл Нефтохим Бургас“. Данните показват, че само до септември компанията е събрала приходи от малко под 2 млрд. евро. За щастие или за нещастие обаче, OneCoin оперира основно през чуждестранни компании, постъпленията по различни канали постъпват в знайни и незнайни дружества, така че засега единствен източник за консолидираното състояние са именно тези мениджърски отчети.

Ако се продължи с хипотетичната аналогия обаче, OneCoin би била български лидер не само по обем, а и по география. Основно продажбите идват от Китай (около 60%), което е отдавна известно. Но членове има от практически всяка точка на земното кълбо. Данните показват дори 4 пакета, закупени от Антарктида – континент без постоянно население, на който живеят основно експедиции от учени и изследователи.

Известен наркобос изплувал в US разследването на Ружа Игнатова и брат й

Ако се гледат в движение обаче, данните показват интересна миграция. След първоначалния бум от Китай, Азия и от Европа, постепенно със засилването на предупрежденията от регулатори и започналите разследвания все повече активността на компанията се насочва към други пазари като Латинска Америка и Африка.

България, където са част от офисите на компанията, пък далеч не е от активните пазари и до 2016 г. практически няма продажби. В единственото си интервю за „Капитал“ през 2015 г. Ружа Игнатова обяснява, че не продава в България, за да няма конфликт на интереси. А голямата част от членовете от страната видимо са наследство от придобитата от OneCoin друга компания със съмнително минало и често обвинявана, че е измама – OPN (Opportunity Network), оперирала и под името SiteTalk. Затова вложенията от България за първите две години достигат едва 2 млн. евро от 3347 души, което прави потенциалните щети доста ограничени.

Не такъв е случаят обаче навсякъде. Данните показват, че огромната част от членовете на OneCoin са влезли с малки суми – 88% от постъпленията са от най-евтините образователни пакети на цени от 110 до 1100 евро. Най-големият приход – почти 1 млрд. евро – обаче идва от продажбите на Tycoon пакета на цена 5500 евро. А над 1100 души, огромната част от Китай, купуват най-скъпия към онзи момент Ultimate пакет на цена 118 хил. евро. И това не е максимумът – от материалите по колективен иск, заведен след ареста на Константин Игнатов срещу OneCoin от американски потърпевши, се вижда, че един от водещите взискатели е д-р Доналд Бердо, кардиолог от Монтана. Той твърди, че в периода август 2015 – май 2016 г. е вложил сумарно 755 хил. долара в OneCoin.

 Фокуси с изчезване

Основателката на OneCoin не се е появявала публично вече две години и „Къде е Ружа?“ се превърна от въпрос, човъркащ скромна общност, в един от най-слушаните подкасти на BBC. Но не само тя липсва – не по-лесен за отговаряне въпрос е къде са тези минимум 3.3 млрд. евро.

Част от сумата отива за бонуси за привличане на нови членове. Цитираната от американските прокурори печалба 2.2 млрд. евро показва именно това – приспадането на около 1.1 млрд. Евро, преведени като бонуси на активните членове. Тук обаче има няколко условности – компанията налага различни форми на ограничения за теглене на тези печалби, така че според данните във файловете едва около 130 млн. евро са прибрани в кеш до септември 2016 г. Съдбата на останалите, макар да се водят по сметки на членовете, не е ясна.

Същевременно трябва да се отчете и че вероятно OneCoin е имала някакви оперативни разходи не само по поддържане офисите в София (и досега в българското „Уан нетуърк сървисес“ работят около 60 души), Дубай, Лондон и Хонконг, но и по организиране на лъскави събития по цял свят. Ако се съди по твърденията на американските прокурори, друго съществено перо трябва да е било и „система от регулярни корупционни плащания към държавни чиновници по цял свят, с което да се улеснява измамната схема на OneCoin“. А също и такси за адвокати, като арестувания Марк Скот, който за услугите си е получил милиони, вложени в придобивки на имоти, яхта, луксозни коли, бижута и часовници. Известна част са блокирани или конфискувани и от различни институции по света – китайски медии през 2018 г. съобщават за арестувани 98 души и възстановени 268 млн. долара след двегодишно разследване. Германският финансов регулатор BaFin през 2017 г. пък съобщи, че е блокирал 29 млн. евро., по-малки суми са конфискувани при акции в Индия.

Така или иначе, каквито и да са били тези суми, няма съмнения, че остава огромна разлика от вероятно милиарди. И твърденията на САЩ са, че те под една или друга форма са стигали в голямата си част до съоснователите Ружа Игнатова и Себастиан Грийнууд. Например твърденията на BaFin са, че през германското дружество за година от декември 2015 до декември 2016 г. са преминали 360 млн. евро…


Криптокралицата и братът на президента

Една от най-любопитните истории е от юли 2016 г., когато Мак Скот пише на Apex Fund Services, специализирана фирма, използвана за изграждане на серия фондове, чиито услуги той ползва, че иска да се отпуснат 30 млн. евро кредит на CryptoReal Investments Trust, за да купи петролно находище (блок 3112) в Мадагаскар от хонконгското Barta Holdings Limited. В писмото си той казва, че роднина на двама бивши американски президенти е представител на Barta и „ще пробваме да не питаме повече за тази част от транзакцията“.

За целта дори има създаден сайт на CryptoReal Investments, който вече не е активен. Там като продавач е посочена Hoifu Energy Group (регистрирана на бермудските острови и листвана в Хонконг), чийто изпълнителен директор и зам.-председател на борда действително е Нийл Буш – брат на Джордж У. Буш и син на Джордж Х.У. Буш. Според отчетите на Hoifu тя наистина е собственик на находище в Мадагаскар, но друго – 2101, а въпросният блок 3112 е в друга компания, контролирана от основния собственик на групата доктор Хуей Чъ Мин. Дали такава сделка е имало реално, не е ясно, тъй като от хонконгската компания не отговориха на запитването на „Капитал“. Според американските прокурори обаче впоследствие 10 млн. евро от сметката на Barta са изпратени по сметка на Себастиан Грийнууд, което ги кара да мислят, че става въпрос за пране на пари.

В откъслечните си спомени при разпита Скот се сеща за необичайна сделка, в която участвал и един от братята Буш и това го поуспокоило, но не и за много повече детайли.


Големите пари 

  • 975 млн. евро са приходите от най-продавания пакет Tycoon, който струва 5500 евро
  • 118 хил. евро струва най-скъпият пакет към 2016 г. – Ultimate.
  • От него са продадени 1130 бройки
  • 890 от тях в Китай, 334 членове от България са вложили общо 2 млн. евро

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

САЩ

С по-малко смътроносни патрони: федерални полицаи застреляха протестиращ в главата в Портланд (ВИДЕО)

В петък Тръмп каза, че праща федерални полицаи в Портланд, които да помогнат за овладяване на протестите, предизвикани от смъртта на Джордж Флойд

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Федерални полицаи са застреляли в главата и са ранили тежко протестиращ в събота вечер по време на демонстрации пред федералната съдебна палата в центъра на Портланд.

26-годишният Донаван Лабела беше прострелян в главата от това, което приятели и свидетели казаха, че е не толкова смъртоносен куршум.

Във видеоклип от инцидента как Лабела е от отсрещната страна на улицата с федералната съдебна палата „Марк О. Хатфийлд“. Той държи тонколона в ръцете си. Пред федералната сграда има полицаи и оттам политат флакони с дим или сълзотворен газ. Един от тях достига Лабела и той го грабва бързо и го хвърля настрани. После вгига ръцете си нагоре, държейки тонколоната нагоре. Чува се силен изтрел и той пада на земята, като буквално се строполява и изпуска тонколоната.

Протестиращите наоколо се втурват да помогнат на застреляния. Той е откаран в болница, където претърпява операция на главата и се възстановява. Според лекарите Лабела е бил ударен от по-млко смъртоносен куршум, каквито полицията понякога използва при протести и размирици.

В петък Тръмп каза, че праща федерални полицаи в Портланд, които да помогнат за овладяване на протестите, предизвикани от смъртта на Джордж Флойд, тък като местните органи на реда не са успели да го направят. Вчера те са останали на улицата до 1 часа след полунош,за да разпръскват всяка по-голяма група от хора.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Коронавирусът

Белият дом се опитва да дискредитира Фаучи

Анализатори смятат, че Фаучи си е навлякъл гнева на Белия дом, след като опроверга Тръмп, който каза, че в 99% от случаите на коронавирус са безобидни

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Белият дом се опитва да дискредитира д-р Антъни Фаучи, водещият национален експерт по инфекциозни заболявания. Това се случва заради предупрежденията му за пропуските на правителството на Тръмп при борбата с коронавируса, съобщава NBC News.

Многократно вече се появиха твърдения от представители на Белия дом, че Фаучи е сбъркал в някои от изказванията си, като например, че „коронавирусът не е голяма заплаха“, както и че „не е нужно хората да носят маски“. Думите му са от януари и са били на база на наличните данни.

След това обаче той промени мнението си, дори заяви, че САЩ ги очаква голяма беда, свързана с коронавируса, както и се получи. На Фаучи дори беше забранено да участва в телевизионни предавания.

Анализатори смятат, че Фаучи си е навлякъл гнева на Белия дом, след като опроверга Тръмп, който каза, че в 99% от случаите на коронавирус са безобидни.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Коронавирусът

Флорида обяви дневен антирекорд от 15 000 нови заразени

Ако Флорида беше страна, то тя щеше да се нареди на четвърто място в света по брой нови случаи на COVID-19 за един ден след САЩ

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Флорида съобщи днес за рекордно увеличаване на новозаразените с коронавирус – над 15 000 за изминалото денонощие, предаде Ройтерс.

Ако Флорида беше страна, то тя щеше да се нареди на четвърто място в света по брой нови случаи на COVID-19 за един ден след САЩ, Бразилия и Индия.

Дневният растеж на случаите вече надмина обявения от която и да е европейска страна в пика на пандемията на Стария континент. Флорида надмина и рекорда на Ню Йорк от 12 847 нови заразени за денонощие, обявен на 10 април, когато мегаполисът беше епицентърът на заразата в САЩ.

В опит да забави разпространението на патогена, губернаторът републиканец Рон ДеСантис нареди баровете да затворят, но не последва призивите носенето на маски на обществени места в щата да бъде обявено за задължително.

Популярна дестинация както сред американските, така и сред чуждестранните туристи, Флорида е дом на морски курорти и тематични паркове, включително „Дисни уърлд“, който отново отвори врати вчера.

Щатската икономика силно зависи от туризма, а многобройните възрастни жители на Флорида са особено уязвими за коронакризата.

Националният конгрес на Републиканската партия, на който се очаква Доналд Тръмп официално да бъде номиниран за кандидат-президент в изборите на 3 ноември, трябва да се проведе в Джаксънвил, Флорида, в края на август.

Партията премести конгреса в Джаксънвил от Шарлът, Северна Каролина, след битка относно съображенията за сигурност с губернатора демократ Рой Купър.

Флорида е важно политическо бойно поле. На изборите през 2016 г. Тръмп спечели щата с едва 1,2 процента преднина.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено