Открийте ни и в

Америка избира 2020

Коя е агенцията, която ще предаде властта на Байдън и на какво е подложена?

Агенцията трябва да потвърди, че Байдън е спечелил, за да бъдат деблокирани пари за прехода и да бъде разчистен пътят пред екипа на Байдън да започне да назначава във федералните агенции служители

публикувано

на

Ръководителката на малко известна федерална агенция, която блокира предаването на президентската власт, е знаела доста преди изборния ден, че скоро може да се сблъска със сложна ситуация.

Преди 3 ноември Емили Мърфи, която оглавява Управлението на общите служби (УОС), е провела разговор чрез платформата Зум със 77-годишния Дейв Барам, заемал нейния пост преди 20 години.

Разговорът, уреден от общи приятели, дал възможност на Барам да разкаже на Мърфи за мъчителния си опит с „потвърждаването“ – задачата да се определи кой е очакваният победител на президентските избори, с което започва официалният процес по предаване на властта.

Може ли Тръмп да организира преврат и да остане на власт втори мандат?

Барам ръководеше УОС по време на надпреварата за Белия дом през 2000 г. между републиканеца Джордж У. Буш и демократа Ал Гор, която беше решена от неколкоститин гласа във Флорида, след като Върховният съд се намеси повече от месец след изборния ден.

„Казах й: гледам те и мога да кажа, че искаш да постъпиш правилно“, спомни си Барам, който отказа да разкрие каквито и да е подробности от това, което му е казала Мърфи. „Ще ти кажа какво ми казваше моята майка: ако постъпиш правилно, тогава просто ще живееш с последиците от решението си.“

Минаха 10 дни, откакто избраният президент Джо Байдън прехвърли прага от 270 гласа в Избирателната колегия, необходим, за да победи президента Доналд Тръмп и да спечели президентския пост. За разлика от изборите през 2000 г., когато наистина седмици наред не се знаеше кой е изборният победител, този път е ясно, че Байдън е спечелил, въпреки че Тръмп отказва да го признае.

Мърфи обаче още не е потвърдила, че Байдън е победител, блокирайки започването на официалния процес по предаване на властта.

Студени досиета: Какви дела очакват гражданина Тръмп, след като падне от власт

Когато тя наистина потвърди, че Байдън е спечелил, ще бъдат деблокирани пари за прехода и ще бъде разчистен пътят пред екипа на Байдън да започне да назначава във федералните агенции служители, които ще се занимават с прехода.

Служители от правителството на Тръмп казват, че няма да предоставят на Байдън класифицираната разузнавателна информация, с която ежедневно е запознаван президентът, докато УОС официално не извърши потвърждаването.

Мърфи отказа да бъде интервюирана за тази статия. Говорител на УОС, който отказа да бъде разкрито името му поради деликатността на въпроса, потвърди, че Мърфи и Барам са разговаряли преди изборите за неговия опит с оспорваните избори през 2000 г.

Белият дом не е казал дали е имало разговори за потвърждаването между неговите служители и в УОС.

В социалните и електронните медии Мърфи е остро критикувана от представители на левицата, които казват, че тя осуетява демократичното предаване на властта. Някои поддръжници на Тръмп, от своя страна, казват, че тя постъпва правилно, имайки предвид, че президентът е завел много съдебни дела, предявявайки неоснователни претенции за широкоразпространени измами при гласуването.

Какво представлява "потвърждаването" и как се предава властта?

47-годишната Мърфи ръководи агенция с 12 000 души персонал, която има за задача да управлява недвижимите имоти на правителството и да служи като управител на снабдителската му верига по света. До миналата седмица тя беше почти неизвестно име в политиката.

Завършилата университета на Вирджиния юристка, която определя себе си като „книжен плъх“, се е занимавала през по-голямата част от последните 20 години с трупане на специализирани познания за снабдителската дейност на правителството, заемайки редица длъжности като републикански сътрудник в Конгреса и висши постове в УОС и Управлението за малкия бизнес. Заемала е за по-кратко време длъжности в частния сектор и е работила като доброволец за преходния екип на Тръмп през 2016 г.

Тя се е издигнала по стълбицата на партийната политика до позиция, която не е в центъра на вниманието, но безспорно е влиятелно звено в управлението.

„Не съм тук, за да привличам медийното внимание, или да си изграждам име“, каза Мърфи на изслушването в Сената за своето утвърждаване през 2017 г. „Целта ми е да дам своя принос за това федералното правителство да бъде по-добре работещо, по-ефективно и по-отзивчиво към американския народ.“

Откакто заема пост в управлението обаче, Мърфи се е озовала в противоречиви ситуации.

Тя оглави УОС в края на 2017 г. и скоро се оказа замесена в битка в Конгреса за бъдещето на рушащата се централа на ФБР в центъра на Вашингтон. Тръмп сложи край на датиращ от десетилетие план за събаряне на сградата и преместване на агенцията извън столицата.

Някои демократи в Камарата на представителите смятаха, че Тръмп, който управлява хотел, построен върху отдаден под наем федерален имот наблизо, се е разтревожил, че някой конкурент може да вземе мястото, където е сградата на ФБР, ако тя бъде съборена, и е сложил край на плана, воден от личен интерес. Мърфи, изглежда, не е дала съвсем точен отговор на конгресмен, попитал за разговори с Тръмп и неговия екип за централата на ФБР.

Генералният инспектор на УОС установи, че на изслушване пред Конгреса през 2018 г. Мърфи е дала отговори, които са били „непълни и може да са оставили заблуждаващото впечатление, че тя не е разговаряла с президента или с висши служители на Белия дом по процеса на вземане на решение за проекта“.

Докато е заемала друг пост в УОС при управлението на Джордж У. Буш, Мърфи е имала конфликт с ръководителката на УОС Лурита Доун.

Мърфи, която тогава е заемала поста директор по придобиването на активи, е била сред няколко политически назначени служители, които открито са говорили през 2007 г., след като заместник на Карл Роув, тогавашния главен политически съветник на Буш, е дал брифинг пред политически назначени служители на УОС, на който е посочил демократи в Конгреса, които Републиканската партия се надявала да измести през 2008 г.

Мърфи е била сред присъствалите на казаното, които по-късно заявили пред специален прокурор, че Доун е попитала как УОС може да бъде използвано, „за да се помогне на нашите кандидати“. Мърфи е напуснала агенцията малко след този случай. Буш накарал Доун да подаде оставка следващата година.

Изпълнителният директор на организацията с нестопанска цел „Проект за надзор на управлението“ Даниел Брайън каза, че този случай й е вдъхнал надежда, че Мърфи, след като е оглавила УОС, би могла да устои на натиска на Тръмп.

„По същество тя беше изобличител“, каза Брайън. „Наистина мислех, че тя беше в състояние да се възпротиви на президент. Но изглежда, че това не е така.“

Барам – ръководителят на УОС по времето на съперничеството между Буш и Гор, каза, че съчувства на Мърфи.

„Конгресмените републиканци искат тя да бъде по-смела от тях“, каза Барам. „Разбира се, това е решение, което тя трябва да вземе, и тя ще трябва да го вземе в някой от идните дни. Но те биха могли да улеснят ситуацията, ако петима или 10 от тях излязат и кажат: „Байдън спечели. Нека да поздравим стария си колега от Сената“.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Америка избира 2020

Екстремисти призовават за ново насилие преди инаугурацията на Байдън

Ще нахлуем в правителствените сгради, ще убием ченгета, ще убием охраната, ще убием федерални служители и агенти и ще поискаме ново преброяване“, се казва в един от призивите

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Екстремисти призовават за ново насилие преди инагурацията на новоизбрания президент Джо Байдън, която ще се проведе на 20-и януари. Това съобщава в свое разследване CNN, като се позовава на данни от разузнаването, които са прихванали чатове и постове на екстремистки групи, които са участвали и в погрома над Капитолия.

„Ако не знаете как да стреляте, трябва да се научите. СЕГА!. Ще нахлуем в правителствените сгради, ще убием ченгета, ще убием охраната, ще убием федерални служители и агенти и ще поискаме ново преброяване“, се казва в един от призивите.

Дни преди обсадата на Капитолия, направена от ревностните поддръжници на отиващия си президент Доналд Тръмп, подобни сигнали също били прихванати.

Байдън покани Пенс на инаугурацията си

В онлайн публикации в различни групи на провокатори, агитиращи за гражданска война, смърт за някой от топзаконодателите в страната и атаки срещу полицията, ставаше ясно, че се готви нещо. Не е ясно обаче защо не са били взети мерки. Това най-вероятно няма да се повтори.

Озоновата дупка над Антарктика се е затворила

Експерти предупреждават, че призивите за насилие се засилват всеки ден до встъпването в длъжност на Джо Байдън, на което по една или друга причина Доналд Тръмп заяви, че няма да присъства.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Америка избира 2020

Пентагонът ще осигури мирното предаване на властта на Байдън

„Аз и подчинените ми в министерството ще продължим да изпълняваме задълженията си според нашата клетва и ще осигурим своевременното и мирно предаване на властта“, посочи Милър

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Министерството на отбраната на САЩ ще изпълни задълженията си за осигуряване на своевременно и мирно предаване на властта на новоизбрания президент Джоузеф Байдън на 20 януари.

Това заяви в четвъртък в Twitter и. д. министърът на отбраната Кристофър Милър.

„Аз и подчинените ми в министерството ще продължим да изпълняваме задълженията си според нашата клетва и ще осигурим своевременното и мирно предаване на властта“, посочи Милър. Той също така осъди насилието, избухнало на Капитолийския хълм в сряда.

Тръмп: "Приключи най-великият президентски мандат, ще има нормално предаване на властта"

Очаква се действащият вицепрезидент, републиканецът Майк Пенс да посети церемонията по инаугурацията на Байдън, информира в. „Politico“, позовавайки се на трима източници.

Пенс вероятно ще се появи на събитието на 20 януари, за да демонстрира подкрепата си за мирното предаване на властта, пише изданието.

Според източниците за вицепрезидента е станало по-лесно да вземе това решение, след като действащият държавен глава Доналд Тръмп го разкритикувал за отказа му да подкрепи преразглеждането на резултатите от изборите на заседанието на Конгреса в сряда.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Америка избира 2020

Бившият шеф на канцелария на Тръмп подаде оставка след щурма на Капитолия

Tези, които засега остават в екипа на Тръмп, с някои от които той е разговарял, са предпочели да останат, защото се безпокоят, че президентът може да сложи на тяхно място някой по-лош

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Бившият шеф на канцеларията на отиващия си президент Доналд Тръмп – Мик Мълвейни, подаде оставка от сегашния си пост като специален пратеник за Северна Ирландия.

„Не мога повече да работя така. Не мога да остана.“, каза той.

Така той се присъедини към нарастващия брой служители на администрацията на Тръмп, които се оттеглят след снощното насилие във и около сградата на Конгреса във столицата на САЩ. До уличния бунт се стигна след като Тръмп говори на масов митинг във Вашингтон, предизвикан от неговите безпочвени обвинения, че победата на президентските избори през ноември му е отнета чрез изборни измами.

ФБР се опитва да идентифицира хората, които щурмуваха Капитолия

Насъсканата тълпа щурмува сградата на Капитолия, където по това време конгресмените окончателно удостоверяваха победата на новоизбрания президент Джо Байдън, и нахлу вътре.

Мълвейни каза, че е позвънил на държавния секретар Майк Помпео, за да го уведоми, че подава оставка.

По-късно той каза по телевизия CNBC, че тези, които засега остават в екипа на Тръмп, с някои от които той е разговарял, са предпочели да останат, защото се безпокоят, че президентът може да сложи на тяхно място някой по-лош.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
Байдън ще остави американските войници в Германия

Европа няма да може да се грижи за сигурността си без помощта на САЩ и НАТО през следващите десетилетия

Затвори