Открийте ни и в

България

Коя е Галина Захарова: Новият председател на ВКС

През годините Захарова е преминала през всички нива в съдебната система

публикувано

на

Сн: БТА

Новият председател на Върховния касационен съд Галина Захарова е избрана от ВСС единодушно с 20 гласа „за“ и нито един „против“.

През годините Захарова е преминала през всички нива в съдебната система и никога не се е замесвала в скандали. Публично се е противопоставяла на кадровата политика на Висшия съдебен съвет, а сега самата тя се превръща в тест за съвета.

Краят на май 2011 г. Мнозинството във Висшия съдебен съвет (ВСС) току-що е избрало за председател на Софийския градски съд Владимира Янева. Тя е близка семейна приятелка на Цветан Цветанов, силов вицепремиер и вътрешен министър в първото правителство на Бойко Борисов (2009-2013).

ВСС избра Галина Захарова за шеф на върховния съд

Няколко дни по-късно в знак на протест оставки в съвета подават Галина Захарова и Капка Костова. И двете са представителки на съдийската квота във ВСС. Решението им е символно и ще остане в българската история като един от значимите епизоди от противопоставянето между тогавашните управляващи и съдиите, отстояващи своята независимост.

Десетилетие по-късно партия ГЕРБ вече не управлява, след като е загубила два последователни парламентарни вота, а на власт е широка коалиция, която си поставя като основен приоритет нова съдебна реформа. Включително чрез преструктуриране на ВСС, чиито кадрови решения все още провокират масови критики, особено покрай избора на Иван Гешев за главен прокурор.

Галина Захарова пък все така се радва на уважение сред колегите си и от години е зам.-председател на ВКС и ръководител на Наказателната колегия на съда.

Месеци преди края на седемгодишния мандат на настоящия председател Лозан Панов, трите колегии на съда номинираха за негов наследник именно Захарова. Такова единодушие досега не е имало. От 84 върховни съдии, присъствали на заседанието на Пленума на ВКС, „за“ кандидатурата ѝ гласували 83-ма. Самата тя не участва в гласуването.

Последва и единодушно решение на Пленума на Висшия съдебен съвет, с което беше прието предложението на съдиите Захарова официално да бъде номинирана за председател на ВКС. Всички 14-има членове на съвета, присъствали на заседанието, гласуваха „за“, приемайки, че тя „отговаря на законовите изисквания и притежава необходимите професионални и лични качества за заемане на длъжността председател на ВКС“.

Кандидатурата на Захарова може да се тълкува като неоспорима и заради факта, че никой от останалите членове на ВСС не пожела да лансира конкурентна номинация за поста. Това отказа да направи и тогавашният служебен правосъден министър Янаки Стоилов, който подкрепи вече издигнатата кандидатка.

В понеделник Пленумът на ВКС проведе изслушване на Захарова, което е задължително според Закона за съдебната власт, макар че в случая то очевидно беше формално.

Предвид факта, че върховните съдии декларираха единодушната си подкрепа за нея още през октомври, дискусията се съсредоточи върху нещо друго. Съдии изразиха опасения, че мнозинството във ВСС все пак може да откаже да подкрепи номинацията на Захарова, колкото и да е безспорна.

Повод за тези притеснения стана изказване на представляващия съвета Боян Магдалинчев, който на 4 януари каза пред Нова телевизия, че макар кандидат-председателят на ВКС да е само един, „не е задължително обаче да бъде одобрен този един кандидат“.

„Важно е да бъдат оценени неговите професионални качества. Ако един административен ръководител не може да взема решения във важните моменти, не виждам смисъл от такъв ръководител. Той трябва да умее да отстоява независимостта на съдебната власт и на съда“, добави Магдалинчев.

„Опасенията ни не са от открити атаки срещу кандидата, който сме номинирали, и на които атаки така или иначе би могло да се отговори, а от това, което всички усещаме – някакви подмолни движения, някакви подмолни договорки, които вървят по повърхността, които не се обозначават, които не се озвучават, но които най-вероятно ще рефлектират при гласуването“, каза по този повод Дария Проданова, зам.-председател на ВКС и ръководител на Търговската колегия на съда, цитирана в протокола от изслушването на Захарова.

Затова Пленумът на съда единодушно прие в понеделник становище, в което „изразява категорична подкрепа за Галина Захарова – кандидат за председател на Върховния касационен съд, която притежава необходимите качества да отстоява независимостта на съда и на съдебната власт“.

По този начин колегите ѝ предварително демонстрираха, че ако в петък тя не събере необходимите ѝ поне 16 гласа във ВСС, причината няма да е липса на качества за поста, а задкулисни договорки.

На хартия съдиите в България могат да предлагат свои колеги за председатели на съдилищата, в които правораздават. Идеята на т.нар. съдийско самоуправление е, че те най-добре могат да преценят компетентността и моралните качества на най-достойния кандидат.

На практика обаче Висшият съдебен съвет няма навик да се съобразява с волята на съдиите и нееднократно я е пренебрегвал, когато става въпрос за ключови избори като настоящия.

Освен от колегите ѝ във Върховния касационен съд, кандидатурата на Захарова вече беше подкрепена категорично от Съюза на съдиите в България и от Висшия адвокатски съвет. На този фон никой от членовете на ВСС досега не е изказал някакви публични резерви към нея.

Самата Захарова е привърженик на принципа за съдийско самоуправление. По думите ѝ по време на изслушването пред Пленума на ВКС в понеделник „самоуправление означава ние да имаме ясна обща визия за това как да работим, да съществуваме и да комуникираме помежду си и с органи извън нашата общност“.

„Това не е лесна задача, но аз смятам, че бихме могли да го постигнем, защото в този съд минава огромна част от нашия живот, и той трябва да бъде ползотворен. Аз се пазя от някакви „обещания“, тъй като е лесно да се обещае, че в рамките на няколко години ВКС ще се превърне в райски кът. Това просто не е вярно и на всички ни предстои, независимо от това кой ще бъде председател на съда, един тежък общ път, който сме длъжни да изминем, за да можем да постигнем собственото си уважение и това на останалите“, казва Захарова пред колегите си, цитирана в протокола от заседанието.

Фактът, че тя добре разбира значимостта на поста, за който се бори, личи от публичните ѝ изказвания още през 2011 г. Тогава тя коментира пред „Капитал“, че „изборите за административни ръководители са от изключително значение за правилното функциониране на системата“.

„Системата има свойството да се самовъзпроизвежда. Добрият ръководител – квалифициран, почтен, отговорен, независим и справедлив – пренася и утвърждава в колектива същите качества. Недостатъците на ръководителя обаче също се мултиплицират. Всеки неудачен избор на ръководител предпоставя клонирането му надолу по йерархията. Никой не избира собственото си отрицание. Тогава борбата за върховенство на закона, за качествено правораздаване, за независимост и справедливост се затруднява неимоверно. Срещу прогресивните идеи за реформа на системата се изправят групи от клонинги. Затова считам, че процесът на реформиране на съдебната система трябва да започне отгоре надолу – от върховния кадрови орган на съдебната власт“, заявява Галина Захарова в свое интервю за изданието, публикувано на 10 юни 2011 г.

Тя има над 33-годишен юридически стаж. Започва като стажант-съдия в Софийския градски съд (СГС) през 1988 г., след което е назначена като младши съдия. През 1991 г. започва работа в Софийския районен съд, а година по-късно става негов зам.-председател. Между 1993 и 1999 г. работи като съдия в СГС, където също става зам.-председател.

През следващите 8 години правораздава като съдия в Софийския апелативен съд (САС), чийто зам.-председател е между 2004 и 2007 г. След това е избрана за член на ВСС от съдийската квота. На 9 юни 2011 г. подава оставка като съдебен кадровик и се връща на работа в САС.

На 1 септември 2013 г. Захарова е назначена във Върховния касационен съд. Четири години по-късно тя става председател на II-ро Наказателно отделение, а от 13 ноември 2018 г. е зам.-председател и ръководител на Наказателната колегия на ВКС.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

България

София-област затяга мерките срещу COVID-19

Част от учениците минават на онлайн обучение, а заведенията ще затварят в 22 ч.

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: БТА

Заради ръст на заболелите от COVID-19 и достигане на III етап от Националния план за справяне с пандемията, Областният оперативен щаб на София – област взе решение за затягане на мерките.

От 27 януари учениците от V, VI, VIII, IX и XI клас преминават на дистанционно обучение. Преустановява се провеждането в присъствена среда на групови извънкласни дейности, дейности по интереси, организирани в училищна и извънучилищна среда за всички възрастови групи.

Спират се и присъствените групови занятия в детски центрове, клубове и други, предоставящи организирани групови услуги за деца, както и провеждането на детски лагери и групови туристически пътувания (екскурзии) с организиран транспорт и груповите посещения на туристически обекти.

Преустановява се провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, обучения, тимбилдинги, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма.

Налага се ограничение до 50 % в капацитета на заведенията за хранене, а посетителите задължително трябва да представят „Зелен сертификат“. Работното време ще бъде ограничено до 22 ч. в сила от 31 януари 2022 г.

Ресторантите към местата за настаняване могат да работят при използване на 50 % от капацитета им и организиране на посменен режим на изхранване на гостите и предоставяне на възможност за изхранване на гостите по стаите, по тяхно желание.

Всички физически и юридически лица, които са собственици или управляват търговски, административни или други обекти, които предоставят услуги на гражданите създават организация за контрол на броя на клиентите в съответния обект, като не допускат повече от 1 човек на 3 кв. м. Работещите и посетителите са длъжни да носят защитна маска за лице, покриващи носа и устата.

Работодателите и органите по назначаване да организират работния процес на работниците/служителите в дистанционна форма (работа от разстояние/надомна работа), където е възможно, като организират провеждането на засилени противоепидемични мерки в работните помещения, в това число филтър, дезинфекция и проветряване, инструктаж за спазване на лична хигиена на персонала и не допускат служители или външни лица с прояви на остри заразни заболявания.

Временните противоепидемични мерки, определени с настоящата заповед, ще бъдат променени в зависимост от развитието на епидемичната ситуация на територията на Софийска област, посочват от Областния оперативен щаб.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Улесняват смяната на шофьорска книжка от чужбина с българска

Актът за раждане се приравнява на документ за самоличност в определени случаи с предложения за законодателни поправки

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Издадените в чужбина шофьорски книжки ще се заменят с български по-лесно. Това става ясно от промени в Закона за българските документи за самоличност, представени за обществено обсъждане.

Новите текстове предвиждат издадената в чужбина шофьорска книжка да бъде сменяна с българска, без да се иска копие на документ за завършено образование. В момента за книжките, издадени извън ЕС, се изисква да предоставят Удостоверение от Регионалния инспекторат на МОН за завършена степен на образование. Причината е, че според българското законодателство шофьорите трябва да имат завършен 10-ти клас.

Сред другите промени в закона е възможността актът за раждане да е равносилен на документ за самоличност в някои случаи. Сред тях са загубена, унищожена или открадната лична карта, информира БНР.

В този смисъл документът за раждане ще се признава като лична карта само при подаване на заявление за издаване на нов документ за самоличност. Други промени предвиждат възможност шофьорската книжка да бъде издавана ускорено и в случаите, когато за първи път я вземаме, придобиваме нова категория, възстановяваме правоспособност след нарушения.

Българските законодатели защитават тази мярка със статистиката, че за девет дни са били подадени 2025 заявления за ускорено издаване на шофьорски книжки.

Общественото обсъждане на предложенията за промени в Закона за българските лични документи е до почти до края на февруари.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Софийското метро и елетротранспортът не могат да си платят сметката за ток

Вижте колко е голяма тя

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Метрото и електротранспортът в София няма да могат да платят пълния размер на декемврийските си сметки за ток, които излизат през този месец. Това стана ясно в сряда на среща с участието на кмета Йорданка Фандъкова, зам.-кметовете Дончо Барбалов, Кристиан Кръстев, общински съветници от ГЕРБ и ВМРО и синдикалисти.

Сметката за електричество на столичния „Метрополитен“ за месец декември е 3 725 730 лв., което е 3 пъти повече от декемврийската сметка през 2020 г. 1 987 256 лв. е декемврийската фактура на Столичния електротранспорт, което е почти двойно повишение спрямо сметката за същия месец през 2020 г.

Над 3,5 млн. са общо пристигналите фактури за електричество за декември и януари към момента за електричеството на трамваите, тролеите и електробусите, пишат от СО. Очакванията са компенсациите за цените на тока да се изплатят до края на март, а, „за да не се стигне до прекъсване на електричеството, дружествата трябва да изплатят пълният размер на получените фактури“.

Петков: Сметките за ток и газ ще бъдат по-ниски през февруари

„Столична община има финансовата възможност да доплати нужните 1,5 млн. лв. от собствения си бюджет, но заради ограничението да харчи само 1/12 от бюджета си за предходната година, това не може да се случи“, заяви кметът Йорданка Фандъкова.

Зам.-председателят на транспортната комисия в СОС Зафир Зарков (ГЕРБ-СДС) призова държавата да даде 178 млн. лева на столичния градски транспорт „заради увеличените в пъти цени на тока и природния газ, както и спада на пътниците с около 1/3 на годишна база“.

КНСБ и КТ „Подкрепа“ заедно с кмета на София ще искат среща с финансовия министър Асен Василев.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА