Открийте ни и в

България

КПКОНПИ вика правосъдния министър на разпит, заради Гешев

Причината са нейни твърдения, че има сигнали срещу главния прокурор

публикувано

на

Сн. БТА

Антикорупционната комисия на Сотир Цацаров, който наскоро бе освободен от парламента като председател на КПКОНПИ, но ще напусне поста от 1 март, вика утре правосъдния министър Надежда Йорданова заради твърденията й, че има сигнали срещу главния прокурор Иван Гешев.

Това става ясно от съобщение на страницата на КПКОНПИ.  От него се разбира, че на 31 януари след сезиране от изявления в медиите на правосъдния министър комисията започна проверка за наличието в Министерството на правосъдието на сигнали срещу Гешев. От министъра са изискани заверени копия от подадените сигнали и друга относима информация. Но досега реакция няма. Затова се очаква утре – 08 февруари – Йорданова да изясни фактите по направените от нея твърдения, съобщават от комисията “Цацаров”.

В края на януари покрай коментар на Йорданова за евентуална процедура по прекратяване мандата на главния прокурор тя обяви, че са налице различни видове негови нарушения, както в рамките на настоящия мандат на Гешев, така и в предходните му професионални действия.

Правосъдният министър декларира, че е готова да задейства наново процедура по предсрочното освобождаване на Гешев при положително становище от Конституционния съд, че има тези правомощия. Изпълнителната власт се обърна с питане към конституционните съдии дали правосъдният министър има правомощията да предложи на ВСС предсрочно освобождаване на председателите на ВКС и ВАС и на главния прокурор.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено