Открийте ни и в

Любопитно

Крадците от Дрезден изпуснали бижута за още стотици милиони евро (ВИДЕО)

bgvoice

публикувано

на

Дирк Зюндран, директор на музея на съкровищата „Грюнес Гевьолбе“ в Дрезден обяви, че в хода на огледана помещенията в музея са били открити няколко важни експоната, считани за откраднати от проникналите с взлом злосторници в понеделник, съобщи телевизионният канал NTV. Те се оценяват на стотици милиони евро.

„Витрината е разрушена, в нея има три процепа“, описа местопрестъплението Зюндран. Той добави, че няколко вещи са се оказали извън досега на крадците. Сред тях фигурира полският орден „Бял орел“ с диаманти, бойна шпага хаудеген с инкрустирани скъпоценни камъни и кралска перлена огърлица. По-рано полицията публикува снимки на откраднатите експонати, сред които личаха и откритите сега артефакти.

Откраднаха антични бижута за милиард евро от музей в Дрезден(ВИДЕО)

По време на взлома е било тъмно. Но въпреки това върху отново намерените украшения е била посипана бяла пудра. По този начин злосторниците са се опитали да прикрият следите си. В близост до ограбения музей е изгорял трафопост, което е оставило прилежащите улици без осветление. Сега криминалистите проверяват свързан ли е пожарът с изключването на охранителната система на музея.

Германската полиция продължава да търси свидетели след впечатляващия обир, където най-малко двама души за няколко минути са отмъкнали скъпоценности от 18-и век, смятани за безценни.

Властите признаха, че не са попаднали на никаква следа във връзка с онова, което германските медии описаха като най-впечатляващата кражба на предмети на изкуството от Втората световна война. Полицията продължава да търси ДНК следи и свързани с кражбата доказателства на паркинг, където обирджиите изглежда са опожарили ползван от тях автомобил, преди да избягат.

Разпространено от полицията видео показва как двама злосторници проникват в зала в музея. След това единият от тях счупва витрина с помощта на брадва.

Музеят „Грюнес Гевьолбе“ в Дрезден, който притежава една от най-големите колекции скъпоценности в света, бе ограбен в понеделник около 5 часа сутринта. Кражбата е извършена в залата със скъпоценностите на Август II Силни, крал на Полша и курфюрст на Саксония в периода 1694-1733 г. Крадците са обрали само една витрина, като са взели три комплекта диаманти, рубини и изумруди, изработени в началото на 18-и век.

Според директора на полицията в Дрезден Йорг Кубиеса, обирът е бил старателно подготвен и е възможно да е бил извършен от престъпна банда.

Музеят „Грюнес Гевьолбе“ е построен през XVI век. От 1723 година крал Август II е съхранявал в него скъпоценности от епохата на Ренесанса и барока.

Получавай BG VOICE по имейл
BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Натисни, за да коментираш

Трябва да влезете в профила си, за да коментирате Login

Коментирайте

Интересно

Денят, в който хората се отказват от новогодишните си обещания

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
сн. Pixabay

19 януари е денят, в който повечето хора са склонни да се откажат от новогодишните си обещания, установиха специалисти на фитнес апликацията Страва.

Волята на толкова много хора се изчерпва именно на този ден, че специалистите на Страва го наричат „Ден на отказващите се“.
За анализа си екипът е използвал 98,3 милиона отчета за тренировки в приложението.

„Милиони започват новата година с най-добри намерения и като пресяхме данните от нашата общност се надяваме да ви помогнем да преминете през пречките, пред които всички сме изправени през януари“ – каза Гарет Милс от екипа.

„Известно е, че хората, които тренират в група, го правят с 10 процента по-дълго и стигат с 21 процента по-далече. Ключът да се премине през януари, е човек да си постави цел. Когато си поставят цел, 88 процента от тичащите още тренират след шест месеца“ – добави той.

Ако новогодишното ви обещание е да поддържате по-добра форма, е много полезно през уикенда да ставате по същото време, като през работните дни. Така лесно се получава необходимият допълнителен час.

Ако сте решили да не преяждате, е добре да се замислите с какво се подкрепяте между храненията. „Много малко хора преяждат с протеини, плодове и зеленчуци“, обръща внимание диетоложката Черил Литгоу.20

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Интересно

Богатите живеят 9 години по-дълго

Сибила Патси

публикувано

на

Виж цялата статия

Парите не могат да купят щастие, но могат да ни осигурят дълголетие, пише в. „Метро“, позовавайки се на публикация в сп. „Джърнъл ъв джеронтолоджи“.

Фактът, че човек е богат, може да прибави девет години към живота му. Специалистите от лондонския „Юнивърсити колидж“ са изследвали данните на над 25 хиляди души на възраст над 50 години. Тези от тях с много добро благосъстояние живеели повече години, без да са засегнати от болести и инвалидност, в сравнение с по-бедните граждани. Най-богатите 50-годишни мъже в Англия и САЩ живеят следващите 31 години в добро здраве. За сравнение за по-малоимотните им съграждани този показател достига 22-23 години. Богатите жени в САЩ и Англия живеят цели 33 години здрави и читави, след отпразнуването на половинвековния си юбилей. При по-бедните дами тези безгрижни години са само 24-25.

Екипът на д-р Паола Дзанониото обяснява по-големите шансове за дълъг живот на привилегированите прослойки с факта, че те са по-малко изложени на стрес и имат по-добър достъп до квалифицирани медицински услуги.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Интересно

Учени създадоха „жив бетон“ с пясък, гел и бактерии

Сибила Патси

публикувано

на

Виж цялата статия
Сн.: Advance Science World

Американски учени създадоха екологичен „жив бетон“, който не отстъпва по здравина на традиционния, съобщи в. „Дейли мейл“.

Новият материал съдържа форма на примитивни бактерии, появили се на Земята преди 3,5 милиарда години. Той взима енергия от слънцето и токсини от въздуха. Бактериите му придават способността да самозапълва появили се пукнатини. Благодарение на тях въглеродният му отпечатък е по-малък. Учените от университета на Боулдър, Колорадо, твърдят че материалът им може да предизвика революция в строителната индустрия, защото е буквално жив. За строителство отдавна се използват биологични материали като дървото, но те са мъртви.

Уил Струбар и екипът му са създали малка матрица от пясък и гел, върху която растат бактериите. Те са използвали цианобактерии, които са едноклетъчни, но обикновено растат на достатъчно големи колонии, за да се виждат. Хидрогелът им осигурява влага и достатъчно храна, за да се възпроизвеждат и минерализират бактериите. Процесът наподобява образуването на раковини в морето. Бактериите поглъщат въглероден двуокис от въздуха и произвеждат калциев карбонат – основното изграждащо съединение в цимента, от който се произвежда бетон.

Бетонът е вторият най-използван материал на планетата след водата. Разработката е още в ранен етап. Учените трябва да разрешат някои проблеми, като този, че здравина се постига само когато материалът е сух.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada