Открийте ни и в

Войната в Украйна

Край на руските въглища за всички страни от ЕС

До преди войната в Украйна ЕС внасяше от Русия 45% от въглищата, които използваше. Приходите за Русия бяха 4 милиарда евро годишно

публикувано

на

Край на руските въглища за всички страни от ЕС

От четвъртък полунощ влезе в сила забраната за внос на руски въглища в Европейския съюз, съобщава АФП.

Това е част от петия пакет от санкции, наложени на Русия заради бруталната й инвазия в Украйна.

Забраната вече се прилага от някои държави членки на ЕС, тъй като периодът на спиране на вноса, предвиден в пакета от санкции, започна от 5-и април, но бе позволен 120-дневен гратисен период за изпълнението на вече договорените доставки.

До преди войната в Украйна ЕС внасяше от Русия 45% от въглищата, които използваше. Приходите за Русия бяха 4 милиарда евро годишно.

След като стана ясно, че ЕС ще лиши Русия от този източник на приходи, Москва намали драстично руските доставки на природен газ за Германия, Италия и Австрия, като така ги принуди да увеличат потреблението на въглища.

"Мамо, упоиха ме и ме изнасилиха": Българка изчезна в Атина

Поскъпването на суровината причини вълнения в Полша, където голяма част от домакинствата все още се отопляват на въглища.

Полша разчита на въглищата за около 80% от производството на електроенергията, която използва. Въпреки че тя е най-големият производител на въглища в ЕС, статистиката показва, че за 2021 г. е внесла над 8 милиона тона руски въглища през 2021 година.

От полското Министерството на климата и околната среда обявиха, че тази година Полша ще внесе около 13 милиона тона въглища, като вече са пристигнали общо 6 млн. тона, а други договорени 6 млн. тона тепърва ще пристигнат.

Пред очите на децата си: Жена почина по време на полет

Тази сряда Полша внесе 20 000 тона южноафрикански въглища, а в петък очаква 31 000 тона въглища от Индонезия. Третата пратка – от 58 000 тона въглища се очаква да пристигне от Амстердам в събота.

В Полша отпускат еднократна помощ от около 640 евро на домакинство, с която помагат за покриването на нуждите му от въглища.

Забраната за руския внос на въглища идва в трудни времена – някои страни членки на ЕС, като Австрия и Холандия, ще съживяват своите стари централи, работещи с въглища.

Освен това масово страните членки на ЕС обръщат поглед към нови доставчици на въглища като Австралия, Южна Африка, Индонезия и Колумбия.

Без руска водка, без въглища и без кораби от Федерацията в Европа (ОБЗОР)

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено