Открийте ни и в

Любопитно

Кралицата на Нидерландия и робот откриха триизмерно принтиран мост в Амстердам

Мостът ще остане монтиран две години, докато се ремонтира постоянният мост над канала

публикувано

на

Кралицата на Нидерландия заедно с малък робот откриха пешеходен мост, създаден на 3D принтер, над канал в сърцето на квартала на червените фенери в Амстердам. На церемонията в четвъртък кралица Максима натисна зелен бутон, с който задвижи ръката на робота, за да бъде прерязана лентата за откриване на моста.

Тим Гьоргенс от компания MX3D каза, че мостът показва възможностите на технологиите.

„Ако искате наистина богато украсен мост или естетически мост, много добра възможност е да го принтирате“, каза той. „Защото не става дума само за това нещата да са по-евтини и по-ефикасни за нас, но и за това архитектите и дизайнерите да разполагат с нов инструмент, с който да преосмислят дизайна.“

Конструкцията с тегло шест тона ще бъде оборудвана със сензори, чрез които изследователите от „Импириъл колидж“ Лондон ще наблюдават моста в реално време и ще измерват въздействието на пешеходците върху него. Мостът ще остане монтиран две години, докато се ремонтира постоянният мост над канала.

Съветникът в общината на Амстердам Миша Мос изрази надежда, че мостът ще помогне за привличане на „нов вид туристи, интересуващи се от архитектура и дизайн“.

Около хиляда души се заразиха с коронавирус на музикален фестивал в Нидерландия

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Интересно

„Като за последно“ с участието на Мария Бакалова е вторият български филм в кино „Магура“

Освен героинята от Борат, във лентата участват цяло съзвездие български актьори

публикувано

на

от

Виж цялата статия

“Като за последно” е вторият нов български филм, който кинолюбителите в района на Чикаго ще могат да гледат на голям екран в културен център “Магура”. Черната комедия е с участието на номинираната за Оскар Мария Бакалова.

Прожекциите са на 29-ти октомври, 13-ти и 28-ми ноември. Сценаристи на филма са Божан Петров, Ивайло Пенчев, Весел Цанков, режисьор е Ивайло Пенчев.

Освен героинята от Борат, във лентата участват цяло съзвездие български актьори- Васил Банов, Филип Аврамов, Малин Кръстев, Антон Радичев, Китодар Тодоров, Герасим Георгиев– Геро, Яна Маринова, Анастасия Ингилизова.

Филмът е черна комедия. Едно момиче трябва да бъде спасено от самоубийство със силата на любовта и това не може да стане без поредица от комични ситуации.

Когато жълтата преса раздухва фалшива сензация, че 70-годишен жив класик е оплетен в брачните мрежи на 23-годишно момиче, няма как да не се появят свещеник заедно с „превъзпитаните“ си питомци от неделното училище в затвора, бивш военноморски капитан в компанията на шеметни старци, враждуващи за наследство сестри и, разбира се, дебело внуче.

Всеки от тях се бори за това, което смята за най-важно – любов, изкупление, пари, наследство, чест, приятелство. Лавина от абсурдни преживявания преобръща живота и взаимоотношенията на героите. Всеки научава по нещо ново за другия, но и за самия себе си. Елате на кино в “Магура”, за да гледате най-добрите български филми. Защото доброто кино е споделено пътуване!

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Интересно

1 на всеки 5 вида птици в Европа е пред риск от изчезване

Поради чувствителността на птиците към всякакви промени в околната среда, те са идеален индикатор за това как се справя нашата планета

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн: pixabay

Един на всеки пет вида птици в Европа е пред риск от изчезване. Това сочи публикуваната от BirdLife International Червена книга на птиците в Европа за 2021 г.

Тя прави преглед на регионалния риск от изчезване на 544 вида птици в над 50 държави и територии в Европа и следва категориите и критериите на Червената книга на IUCN.

Данните са публикувани в седмицата, в която в рамките на Конвенцията на ООН за биологичното разнообразие се обсъжда нов план за справяне с кризата, пред която е изправена световната дива природа, пише БГНЕС.

1 от всеки 3 вида птици в Европа е намалял през последните няколко десетилетия. Морските птици, дивите птици, блатарите и грабливите птици са най-застрашените и най-бързо намаляващи групи птици в Европа.

Морските местообитания, както и земеделските земи, влажните зони и пасищата са местообитанията с най-застрашени и/или намаляващи видове.

При някои основни класификационни групи, при които се наблюдава значителен спад са патиците и блатарите.

71 вида (13%) са застрашени в Европа.

Други 35 вида (6%) са почти застрашени.

5 вида все още се водят регионално изчезнали.

Основните фактори за намаляване на популациите на птиците, наблюдавани в европейските местообитания, включват:

Широкомащабни промени в земеползването, интензивни селскостопански практик,  свръхексплоатация на морските ресурси, замърсяване на вътрешните води, развитие на инфраструктурата, неустойчиви и често използвани практики в горското стопанство и много други.

Състоянието на костенурката гълъб продължава да бъде уязвимо, тъй като интензивните земеделски практики унищожават местата ѝ за размножаване, а мощните вредители водят до значително намаляване на наличната храна.

Статутът на големия пъстър кълвач е класифициран като „слаба загриженост“, но популацията му намалява главно поради неустойчиви лесовъдни практики.

„Птиците живеят на тази планета по-дълго от нас, но със скоростта, с която хората експлоатират и разрушават, някои видове са на път да изчезнат. Там, където птиците са в беда, природата е в беда“, каза Анна Станева, временно изпълняващ длъжността ръководител на отдел „Опазване на околната среда“ на BirdLife Европа.

„Популациите на птиците в Европа намаляват главно защото губят местообитанията си, а за това има решения. Широкомащабните възстановителни дейности, както и опазването на малкото останали естествени местообитания в Европа, ще помогнат не само на птиците да оцелеят, но и на човечеството“, коментира от своя страна Клер Ръдърфорд, специалист по опазване на видовете в BirdLife Европа.

„Резултатите показват, че не успяваме да управляваме земите, сладководните басейни и моретата си по устойчив начин. Искаме и се нуждаем Европа да бъде водеща в света във възстановяването на природата, но за да се случи това, не е необходимо нищо друго освен трансформация на нашите икономики. Тази трансформация трябва да започне сега, в рамките на Десетилетието на екологичното възстановяване, наречено така от ООН“, призова Мартин Харпър, регионален директор на BirdLife Европа.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Наука

Южна Корея с частично успешен тест на първата си космическа ракета

От космическата агенция на Република Корея съобщиха, че останките от макета вероятно са паднали в морето южно от Австралия.

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Първата произведена в Южна Корея космическа ракета бе изстреляна успешно, достигна планираната височина, но мисията й се провали, съобщиха АФП и Асошиейтед прес.
Независимо от това президентът Мун Дже-ин, който наблюдава на място изстрелването, определи теста като „отлично постижение“, което е още една стъпка за страната в усилията й за изстрелване на спътници.

Първата южнокорейска ракета-носител „Нури“ с дължина 47 метра беше успешно изстреляна от космодрума Наро в южната част на страната по-рано днес.

Министърката на науката Лим Хей-сук каза, че първата и втората степен на ракетата са се отделили нормално и че третата степен е изстреляла макета на спътник от неръждаема стомана и алуминий с тегло от 1,5 тона на 700 километра над Земята.

Ким Чен-ун до най-голямата ракета на Северна Корея: САЩ застрашават мира

Според данните, получени от наземния контрол, третата степен на ракетата е изгоряла след 475 секунди, с около 50 секунди по-рано от предвиденото и така не е осигурила на макета достатъчно висока скорост за стабилизиране на орбитата.

От космическата агенция на Република Корея съобщиха, че останките от макета вероятно са паднали в морето южно от Австралия. Комисия от инспектори скоро ще анализира причините за случилото се и ще извършат корекции преди следващия тестове полет на ракетата.

Изстрелването на ракетата, което бе насрочено за 17 часа местно време, бе отложено с около час, за да извършат инженерите последни проверки на ракетата.
Република Корея се стреми да стане десетата страна в света, която изстрелва спътници в космоса със собствена технология.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА