Открийте ни и в

България

Кредитен консултант: Спестяванията на 80% от българите са под 10 000 лева

Покачващата се инфлация и галопиращите цени оказват по-сериозно влияние върху хората с по-ниски доходи, каза той

публикувано

на

Разходите на работодателите за отработен час нарастват
Сн.: Архив

Покачващата се инфлация и галопиращите цени оказват по-сериозно влияние върху хората с по-ниски доходи, хората, които получават доходи, които едва покриват месечните им нужди. Това коментира пред БНР кредитният консултант Тихомир Тошев.

„Тези хора, заради увеличените разходи, основно за храни, горива, отопление в момента се чувстват все по-затруднени. Спестяванията на 80% от хората са до 10 000 лева”, добави той.

„Хората с по-ниски доходи орязват стандарта си на живот.”

Според Тошев цените на горивата не възпрепятстват българите да пътуват за празниците, а хипермаркетите са пълни и скъпото агнешко се купува.

“Всички това показва, че в една част от българите има запас от спестявания, които те ползват в момента, за да покриват тази разлика в цените. Това няма да може да продължи много.”

“И е много вероятно в следващите месеци до година спестяванията на по-голямата част от хората да се стопят, ако доходите им не започнат да растат. Работодателите, които държат на служителите се, започват да коригират възнагражденията в посока нагоре, за да компенсират инфлацията.”

Безработицата в момента е на рекордно ниско ниво. Много фирми обявяват свободни работни места за бежанците от Украйна, отбеляза Тихомир Тошев. По думите му търсенето на работна ръка в повечето сектори е много активно, а според проучване около 20 на сто от смятащите, че доходите им са с понижена покупателна способност, активно търсят нова работа.

Хората свалят разходите си за храна, с приоритет са сметките и вноските по кредитите, а ако останат пари – те отиват за дрехи и почивки, поясни Тихомир Тошев.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА