Открийте ни и в

СВЯТ

Кремъл отказва въвеждането на по-строги закони срещу домашното насилие

Неправителствени организации смятат, че повече от 16 милиона руски жени са жертви на домашно насилие

публикувано

на

Песков бе принуден да защити сина си

Кремъл отхвърли днес въвеждането в Русия на по-строго законодателство за домашното насилие, въпреки осъждането на Русия от страна на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) и призива му за дълбока реформа, предаде Франс прес.

“Смятаме, че действащото законодателство въвежда всички необходими инструменти за борба с това зло, полицията полага необходимите усилия”, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

В съдебно решение, което уважава исковете на четири жени, жертви на насилие от страна на бившите си партньори, ЕСПЧ постанови във вторник, че Москва трябва да промени “спешно” правната си рамка, в която “няма определение” за “домашно насилие”.

"Нито една повече": протести срещу насилието над жени в България (СНИМКИ)

Русия декриминализира през 2017 г., с подкрепата на Владимир Путин, актовете на насилие вътре в семейството, с изключение на най-сериозните случаи.

Това смекчаване на закона се подкрепя от консервативните течения, много влиятелни в управляващите кръговете, и особено от Руската православна църква. Църквата смята, че правосъдието, намесващо се в семейните отношения, би разбило семейства – нещо, което е “несъвместимо с традиционните духовни и морални ценности на Русия”.

Въпреки липсата на официална статистика, неправителствени организации смятат, че повече от 16 милиона руски жени са жертви на домашно насилие.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено