Открийте ни и в

България

Кризата с лекарствата в България: Пускат липсващите медикаменти в аптеките

Здравните власти призоваха българите да се успокоят и да спрат презапасяването с лекарства.

bgvoice

публикувано

на

Допълнителни количества от липсващите в последните дни лекарства по аптеките ще пуснат дистрибутори. Това обяви здравният министър Костадин Ангелов след среща с представители на фармацевти и дистрибутори. В аптеките в България изчезнаха лекарства, които се изписват при коронавирус, но и които се използват за разреждане на кръвта и с които се лекуват жени с проблемна бременност.

Министърът и фармацевтите призоваха хората да се успокоят и да спрат да изкупуват непредписани специално за тях лекарства, като разясниха и какви са рисковете от това поведение. Към призива им по-рано се присъедини и Българският лекарски съюз, който предупреди, че самолечението е изключително опасно.

Здравният министър: Няма недостиг на лекарства, има презапасяване

Ангелов беше категоричен, че в настоящия момент на национално ниво няма недостиг на нито един медикамент, който се използва в терапевтичните схеми за COVID-19, съобщи mediapool. Той обясни, че от сряда търговците на едро ще разпространят в аптеки в цялата страна допълнителни количества от антитромботичните средства (нискомолекулярни хепарини). Бременните жени, на които тези лекарства са предписани, трябва да отидат в аптеките с рецепта и документ от генетично изследване, за да не се злоупотребява с наличните количества. До края на деня на сайта на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) ще бъде качен списък с всички аптеки, в които лекарствата ще бъдат налични, както и телефони за връзка с търговците на едро.

От ИАЛ увериха, че проверките им досега по складовете на търговците на едро показват, че недостиг на тези продукти няма. Защо по складовете има, а в аптеките не, било въпрос на търговски взаимоотношения.

Председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова посочи, че заради липсата на система за проследяване на недостига на медикаменти в момента ИАЛ трудно може да установи наличието на недостиг. Ангелов и Сербезова призоваха хората да не се самолекуват с антибиотици, тъй като това е опасно, води до недостиг по аптеките и задълбочава проблема с антибиотичната резистентност.

„Това, което наблюдаваме е изключително притеснително. Българските граждани, водени от нерационални решения изкупуват масово лекарства“, каза Ангелов. Той посочи, че в страната има достатъчно количества антибиотик азитромицин в 12 разновидности. Аделина Любенова от един от големите дистрибутори „Стинг“ съобщи, че само за ден са пуснали към аптеките 24 000 опаковки азитромицин. Проф. Сербезова призова лекарите да предписват генерично лекарства, а не конкретни търговски наименования, тъй като замяна в аптеката не може да се прави и пациентите трябва да бъдат връщани за смяна на предписанието.

Лечението в домашни условия трябва да става само по индивидуално предписание от личния лекар, заяви Ангелов. Той даде пример, че приемането на дексаметазон през устата в началото на заболяването е изключително опасно, защото намалява имунитета на хората.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

България

Вицепремиерът Пеканов: Целта ми е да предадем плана за възстановяване

Приоритетите, които Пеканов очерта са в сферата на образованието и науката, икономиката, отчасти и здравеопазването

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн: БТА

Важното е тази година да дойдат средствата по Плана за възстановяване и аз съм уверен, че тази година той ще бъде предаден в Брюксел. Моята цел е планът да бъде предаден в Брюксел по време на нашия служебен кабинет, но дори и да не е предаден по време на нашия кабинет, 13% финансиране ще дойдат в България в момента, в който планът е одобрен. Това заяви вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов в ефира на „Bulgaria ON AIR“.

„Ние се надяваме до края на юли да сме свършили с нашите корекции по отношение по Плана и да сме готови да го предадем. Ако в следващите седмици някои от плановете на тези 23 страни (б.р. които се предали плановете си) бъде одобрен, те ще започнат да реализират техните проекти и ще получат 13% финансиране, а ние ще ги получим в момента, в който планът ни бъде внесен и одобрен,“ допълни той.

Приоритетите, които Пеканов очерта са в сферата на образованието и науката, икономиката, отчасти здравеопазването.

Служебното правителство на Стефан Янев поема властта в България

„И тук вече имаме от една страна доста получени корекции, от друга страна текат и нови проекти. В сферата на образованието имаме вече нови проекти, имаме вече заложени в сегашния план STEM центрове, как тях да ги използваме по-добре, да обучим и учителите как да ги използват, нещо, което липсва. Тоест, не само да заложим инфраструктурата за децата да се изучават, а да сме сигурни, че тя ще бъде използвана по най-добрия начин, като помогнем и на учителите да я използват. В сферата на здравеопазването също текат промени. Моят колега, здравният министър, е казвал много пъти, че той смята, че не толкова инфраструктурата на болницата трябва да се променя, колкото тяхната апаратура, защото тя е много по-важна за спасяването на хората и за подобряването на нашето здравеопазване. От друга страна, санирането като цяло е важен приоритет и на Европейската комисия. В тази вълна, която е за реновирането на сградите, това е важен елемент, но по отношение на здравеопазването ние виждаме, че има друг приоритет, който е за обновяване на апаратурата,“ заяви Пеканов.

За санирането на болниците се правят корекции как парите да бъдат използвани по-целесъобразно, коментира той в разговор с водещата Милена Милотинова. „Искаме да има механизми, по които да гарантираме, че няма да има съмнения. Тоест, ще се гарантира, че по най-добрия начин се прави това така наречено саниране,“ коментира вицепремиерът.

„В здравеопазването е много важно, че търсим да разширим регионалния обхват. Искаме да подобрим здравната ситуация в страната, не само в големите градове. Искаме например да може да се достига до труднодостъпни места. Там има проект, който в момента развиваме, за това спешната помощ да може бързо да реагира, дори на труднодостъпни места. Става дума за медицински хеликоптери, които бързо могат да стигат до тези места. Ние сме единствената страна (б.р. – в ЕС), която ги няма. И затова това е проект, който аз лично смятам, че трябва да бъде приоритетен,“ заяви Пеканов.

Той коментира, че държавата е относително неподготвена сега да дойде един свеж ресурс от 12 млрд. лева.

„Това не е обвинение към едно или друго правителство, към един човек или една администрация. Когато цялостната визия за държавата е, че тя не трябва много да се меси, става проблематично когато тя трябва да се намеси. А когато се случи голяма криза остава само държавата да ни спаси от ситуация на несигурност, и ако с години сме казвали, че тя не може да го направи, в момента, в който така или иначе трябва да го направи, тя няма капацитета да го направи, какъвто е случаят и сега,“ казва Пеканов и обяснява:

„Голяма част от проектите в Плана имат дълъг период на реализация. Те не са готови да се случат много бързо, защото тепърва трябва да започне тяхното мислене проектиране и случване. В други страни, струва ми се, че това планиране какво може да направи държавата, го има, има готови проекти, които утре да започнат и да се случат бързо, а тук понеже с години малко сме неглижирали ролята на институциите, тази подготовка я няма“.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Опашки от автомобили на „Кулата“ и в неделя

Вчера там се чакаше с часове и в двете посоки

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн: БТА

И днес да се образуваха опашки на ГКПП „Кулата“. В събота пътуващите чакаха 5-6 часа, за да преминат през пункта.

За час през границата преминават едва 10-12 автомобила. Причината за забавянето е стриктният контрол, който властите в южната ни съседка упражняват заради коронавируса. В неделния ден работят две гишета за автомобили.

„Трудно е да се обясни защо колите мърдат с двеста метра за 40 минути”, сподели една от пътуващите.

Междувременно ГКПП „Илинден“ продължава да е затворен за туристи. От там могат да минават само тежкотоварни автомобили.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Осем задържани на шествието „София Прайд”

Единият от тях е носел нож и бокс

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Осем непълнолетни без документи са били отведени в полицията по време на проведените шествия в столицата вчера.

Един от младежите е носел нож и бокс, съобщиха от МВР.

„София Прайд” се проведе за 14-и път у нас под мотото „Отново заедно“.

ГАЛЕРИЯ: "София прайд" и "антипрайд"

С концерт и шествие участниците  подкрепиха правата на хората с различна сексуална ориентация. Както и в предишни години, се проведе и контрашествие в защита на традиционното българско семейство. Не се стигна до инциденти.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
10 начина, по които COVID-19 ще промени света завинаги

Не е ясно кога и дали ще преборим вируса, но вече е ясно, че той ни промени трайно

Затвори