Открийте ни и в

Вашето здраве

Криза в доставките за животоспасяващи лекарства в Германия

Животоспасяващи лекарства за тромбоза ще бъдат трудно или невъзможни за получаване в Германия към края на 2022 г.

публикувано

на

Животоспасяващи лекарства в Германия намаляват. Сн:pixabay.com

Животоспасяващи лекарства за тромбоза ще бъдат трудно или невъзможни за получаване в Германия към края на 2022 г. и през 2023 г. Това засяга предимно пациенти с инфаркт, инсулт и белодробна емболия, чиито медицински грижи вече не са гарантирани. Причината би била „повишено търсене“.

Доставките на важните лекарства за тромбоза Alteplase ( ACTILYSE ) и Tenecteplase ( METALYSE ) намаляват. Очаква се пълно спиране на доставката за ACTILYSE в края на 2022 г. и за METALYSE „най-късно юли 2023 г.“.

Производителят на лекарствата, които са жизненоважни за пациенти с тромбоза, е Boehringer-Ingelheim. Компанията обръща внимание на проблема с информационно писмо.

ACTILYSE е първият избор в интензивната медицина за инфаркти и инсулти. Експертите говорят за предстоящо бедствие в здравеопазването – и то истинско в сравнение с твърдяното бедствие от последните години. Пълното информационно писмо от Boehringer-Ingelheim може да видите тук.

Производството на трето лекарство, ACTILYSE CATHFLO е спряно незабавно, за да има налични суровини за ACTILYSE.

Популярна радиоводеща в BBC почина след тромбоза от AstraZeneca

С METALYSE производителят би искал да увеличи срока на годност от 24 на 36 месеца – в тази връзка е подадено искане до EMA. Текстът указва, че съставът на продукта ще бъде променен за тази цел („Подаване на съответна вариация в EMA“). Призивът за всички засегнати лекарства е да се борави със запасите внимателно и да не се губят.

6 млрд за здравеопазване, обещава българското правителство

Няма одобрени алтернативи

Фактът, че производителят се позовава на лекарството METALYSE като алтернатива на ACTIYLSE и на ACTILYSE като алтернатива на METALYSE, също не помага. Според производителя, на пазара няма одобрени заместители. Вместо лекарства, болниците трябва да преминат към “механично лечение” за тромбозна терапия при остри инфаркти, инсулти или белодробна емболия: хирургична емболектомия / перкутанно лечение с катетър / механична тромбектомия. В противен случай METALYSE би се използвал в случай на „сърдечен удар с персистираща елевация на ST сегмента или свеж блок на левия сноп.” В бъдеще се препоръчва механичната интервенция „перкутанна транслуминална коронарна ангиопластика”.

Българите, преплували Атлантика с гребна лодка: Беше трудно, но не загубихме надежда

Това, което не се казва за това е, че със сигурност не всички болници са подготвени за тези механични ръчни интервенции или разполагат с достатъчно компетентен персонал за лечение на големия брой случаи, които се случват. Експерти, изразяват загриженост, че макар много пациенти да могат да бъдат спасени, трябва да се предполагат по-трайни щети и увреждания.

Одобрения за промени в производствените мощности не се очакват още две години. Производството на Alteplase трябва да бъде преместено във Виена, за да се освободи производствен капацитет в Biberach/Riss (Германия). Очаква се тези промени да бъдат представени на ЕС през първото тримесечие на 2024 г.

Интересно е, че за много кратко време бяха създадени капацитети за производство на милиарди дози генна терапия – но производството не може да бъде разширено за жизненоважните лекарства за тромбоза. В сътрудничество с отговорното федерално министерство, лекари и прозиводители се надяват, че одобрението за промени в производствените мощности ще бъде ускорено.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено