Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева призова българите да се ваксинират по-активно. В интервю за БНР тя категорично заяви, че в държавите с висок процент на ваксинирано население икономиките се възстановяват по-бързо. Помолена за коментар на ситуацията у нас, където по последни данни около 20% от населението е имунизирано срещу Covid-19, тя заяви: "Притесняващо е, защото виждаме, че в другите страни в Европа, където ваксинирането е на по-високо ниво, функционирането на икономиката се ускорява. В България имаме по-малко активна кампания за ваксинирането и същевременно огромна дезинформация".

Георгиева предупреди, че като цяло неравномерната ваксинация в държавите поставя под риск по-бързото преодоляване на последиците от пандемията: "Рискът идва от това, че здравната система на една страна не може да се справя с равнището на заболелите. Ние целим здравната система да може във всеки един момент да работи нормално, за да няма паника и за да не се налагат ограничителни мерки, да не я стопираме икономиката. Защото не може до безкрай да се наливат помощи, трябва да вдигнем на крака икономиката, а за да я вдигнем, трябва да преодолеем здравната криза". Покачващата се инфлация е преходна и засега не буди сериозно притеснение, категорична бе още Кристалина Георгиева. По думите ѝ централните банки имат инструментариум, с който да овладеят покачващите се цени, ако процесът излезе от здравословния темп и той се крие основно във възможността за покачване на лихвените равнища. Това от своя страна обаче поставя въпроса за цената на държавния дълг навсякъде по света:

"Ако имаме покачване на лихвите, което се случва по-бързо, отколкото сега го предвиждаме, това може да доведе в развиващите се страни и в страни с нови пазарни икономика, а и дори в развитите страни, до сериозно дългово напрежение".