Открийте ни и в

Български истории

Крис Георгиев: Дързостта да си иноватор в Южна Корея (СНИМКИ)

Над 3 години българинът продава успешно изкуствен интелект в Азия

публикувано

на

Крис Георгиев в корейска национална носия.
БОРЯНА АНТИМОВА

Не е ли прекалена дързост да продаваш изкуствен интелект на една толкова високоразвита в технологично отношение страна като Южна Корея? „Не е, защото те не са добри в софтуера, а в хардуера, в техниката. Как ме виждаш да им продавам компютри „Правец“ например? Затова им продавам софтуер“, смее се Крис Георгиев. Малко хора знаят, че има български аналог на известната програма за организация на изображения „Google Images“, която всеки човек по света е използвал за търсене на снимки в мрежата. Българската разработка се казва Imagga. Като съосновател и отговарящ за бизнес развитието на проекта, Крис Георгиев създава компанията Imagga Korea и успешно продава българската софтуерна разработка на азиатския пазар вече 3 години и половина. Технологията позволява да се разпознават обекти и концепции върху снимки. Със специални алгоритми компютърът или машината, или софтуерът може да разчете какво има върху снимката.

Крис заминава за Южна Корея по програма на тяхното правителство. То кани чуждестранни стартъпи, интересни компании, да отварят бизнес или офис в Корея. Организират конкурс и спонсорират престоя на избраниците, които се занимават с най-различни иновации.

„Тук вече има 5G мрежа, а у нас още се коментира, че 4G мрежата е вредна за здравето – коментира Крис. – В Корея никой не говори такива неща, тъй като научно е доказано, че нито 4G, нито новата 5G мрежа вредят на здравето. Цялата икономика и хората гледат по различен начин на новите технологии.

Изкуствен интелект, виртуална реалност

роботи, нови материали, свързани с новите процеси – всичко това в Южна Корея наричат Четвърта индустриална революция.“ Тя се отличава със сливане на технологиите, което замъглява линиите между физическата, дигиталната и биологичната сфери. Българският проект се оказва много атрактивен за корейците, които са богове на техниката – мобилни устройства, телевизори, коли, но малко изостават по темата изкуствен интелект спрямо Китай и Америка и са силно нахъсани да наваксат.

Тъй като „Имага“ е еквивалент на „Гугъл Имиджис“, българският екип се възползва от нишата, която се освобождава при компании, които не работят с гиганта „Гугъл“. „В момента много силно вярваме и развиваме една част от нашата технология, свързана с така нареченото content moderation или моделиране на съдържание“, обяснява Крис. Напоследък има много скандали за това, че във фейсбук и други онлайн платформи се появява недопустимо съдържание – видео как някой се самоубива ритуално онлайн, или показва насилие, или секс сцени, неподходящи за малолетни. За контрола на съдържанието много често отговарят хора, а те не издържат дълго да гледат насилие, сексуални извращения и всякакви други злоупотреби. Това влияе силно на психиката им. Затова е важно вместо хора това „моделиране на съдържание“ да се прави от изкуствен интелект.

И точно такава технология развива екипът на основата на разработката „Имага“. Така че са

абсолютни иноватори в световен план

а проектът им се приема с адмирации от миролюбивите азиатци, които са много по-чувствителни от европейците на тема недопустимо съдържание в интернет. Като представител на тази иновативна и актуална технология, българинът се ползва с голямо уважение в източната страна.

Преди да замине за Сеул, Крис Георгиев е хай-тек легенда, уеб предприемач и култово име в IT средите. Името на родения в Карлово иноватор допреди няколко години се свързва с младата българска предприемаческа екосистема. Основен организатор е на стартъп уикендите и конференциите – събития за млади хора със стартиращи компании. Когато дипломираният електроинженер с магистратура и по технологично предприемачество, заедно с колегите си Павел Андреев и Георги Къдрев създава технологията Imagga, се отдава изцяло на нейното развитие и реализация.

„В Корея бизнес сделките се сключват малко по-различно – споделя българинът. – Първо, трябва да пиеш кафе с евентуалните си бъдещи партньори, канят те на вечеря, задават ти доста лични въпроси, за да те опознаят и като човек. Чак след това решават дали ще правят бизнес с теб. Защото в Корея бизнесът е неразделна част от личния живот на човека.“

Макар да е пътувал много по света, Крис си

преживява своя културен шок

Сеул е огромен 25-милионен град, който абсолютно не спи. На всеки ъгъл има нещо като денонощни магазини, в които се предлагат не само храни и напитки, а буквално всичко от първа необходимост. Освен хранителни продукти, има и готова храна. Има и всякаква полуготова храна, например нудълс (оризови спагети). Някой път, вместо да си готвят вкъщи, корейците отиват в тези магазини, купуват си нудълси, има машина за гореща вода и могат да си ги приготвят на място. Има и готови хамбургери, които да си стоплят там, а също и маси, на които да похапнат. Освен храна, в тях има всички стоки от първа необходимост за домакинството, до най-дребните неща като ръкавици за почистване или гъба за банята. И тези магазини са буквално на 100 метра един от друг.

Доставката на храна е усъвършенствана до такава степен, че когато си поръчаш нещо от менюто на един ресторант, след половин час получаваш ястието заедно с покривка за еднократна употреба, чинии и прибори. За да не си цапаш своите, докато се храниш вкъщи. На сутринта оставяш използваните прибори и боклука в торбичка пред вратата, а те минават и ги прибират.

„Наскоро въведоха още една услуга – за хора, които искат да си готвят вкъщи“, разказва Крис. В Сеул много хора живеят сами или в малки домакинства. Ако на някого нещо му липсва, за да си сготви, може по всяко време на денонощието да си поръча например една глава лук, един картоф, два домата и т.н. – толкова продукти, колкото са му необходими, за да си сготви. И те пристигат за 15 минути. Доставката на храна често е безплатна или на много ниски цени.

В Сеул Крис живее в квартал Гангнъм (не, няма грешка, същото име както в хита „Гангнъм стайл“). Това е един от богаташките квартали на столицата. За апартамента си от 23 квадрата Крис плаща около 2400 лв. месечен наем. Квартирата е обзаведена напълно – с мебели, 2 котлона, голям хладилник с фризер, пералня, баня, тоалетна. За спалнята се качва по стълбичка на нещо като полуетаж. Различното в корейските къщи е, че във всяка има

машина за варене на ориз

Слагаш повече, да има за два дни, и машината ти поддържа ориза 48 часа топъл и свеж. Корейците имат и отделен хладилник за ким чи. Това е ферментирало зеле с много подправки, което се слага на масата винаги, както нашата туршия, но през всички сезони. И за да не умирисва останалата храна, си има отделен хладилник за него.

Комуналните сметки в Корея са почти като в България, даже токът и водата са по-евтини. Различното е, че отоплението навсякъде е подово, независимо дали е на ток или газ. На входа на всеки дом има лампа със сензори, която автоматично светва, като влезеш. А ключове в Корея няма, всички брави са с код – и на входовете на блоковете, и на кооперациите, и на апартаментите. В офисите пък се влиза с пръстов отпечатък или със сканиране на ретината на окото.

Крис не шофира, а и няма нужда от кола. Пътува с градски транспорт, при който всичко е интегрирано – метро, автобуси. Имаш специална карта, която само допираш до една машинка на влизане. Дори не е нужна и карта, може да платиш с кредитната. Градският транспорт е интегриран не само в Сеул, но и в цялата страна, и в който и град или село да отидеш, ползваш една и съща карта. Метрото е климатизирано през лятото, отоплявано през зимата, като една от най-дългите линии е 120 км. Вече в целия градски транспорт има уай-фай, така че може да си онлайн непрекъснато.

За да оцелееш в тази различна култура, трябва да опиташ да се интегрираш в нея, да понаучиш поне някои думи от езика им, това много ги предразполага, смята Крис. Затова той доста е

 

напреднал в изучаването на корейския

 

„Ключът към успеха в този различен свят е да бъдеш любознателен и да си отворен да приемаш и пробваш нови неща“, казва той и добавя: „Не знам колко ще остана, но тук съм щастлив, толкова, колкото отдавна не съм бил“.

И в Южна Корея Крис Георгиев е вдъхновяващ лектор на различни форуми, свързани с високите технологии. Участва и в едно телевизионно риалити за чужденци по Корейската национална телевизия. В риалитито екип цял ден ходи по петите на Крис. Снимат го и вкъщи, в апартамента му в квартал Гангнъм. Камерата проследява как приготвя шопска салата и таратор, с които черпи приятелите си чужденци.

„Викам си, кой ще го гледа сега това предаване. Обаче като го излъчиха, имейлът ми загря, всякакви хора ми пишат. Разпознават ме по социалните медии, като вляза, на улицата, в блока, където живея, сочат ме и искат да си правят снимки с мен. За пръв път се почувствах като celebrity („знаменитост“) – смее се Крис. – Спират ме и казват: „Гледах ви по телевизията, може ли да си направим едно селфи?“ и пускат снимката в социалните мрежи.“

От България му липсват семейството и приятелите, но се прибира често, 2-3 пъти в годината, така че рядко го гони носталгията. „А когато това се случи, отивам в българския ресторант „Зелен“, поръчвам си един таратор, едни пълнени чушки или кебапчета и кюфтета и съм готов“, смее се Крис.

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Български истории

Българка в спецекипа на Чикаго в битката с коронавируса

публикувано

на

Виж цялата статия

Населението на Чикаго е 2,7 млн. жители. За благополучието и здравето им се грижи не само кметството, но и няколко други отдела към общината.

Главният отдел за здравето на хората във Ветровития град е департаментът по обществено здраве (Chicago Рublic Health Department). Сред всичките 600 души, които работят там, е и българката Елена Иванова. Преди това тя се е занимавала с журналистика и е била част от българската телевизия в Чикаго BiТelevision.

Иванова е част от комуникационния екип там и в момента е включена в специалния екип за справяне с коронавируса.

В нормални условия Иванова се занимава с организиране на пресконференции и изпращане на прессъобщения, поддържане на друга комуникация за медиите, както и поддържане на социалните профили на ведомството. Но сега е

натоварена със стресовата задача

да подава всякаква информация на медиите и гражданите за коронавируса.

Българката започва работа в здравния отдел на Чикаго през декември 2018 г. „Не знаех почти нищо за тази сфера. Но с времето разбрах колко важна е нашата мисия и с колко различни неща сме заети“, споделя Иванова. „Нашата основна дейност е превенция и контрол на заболяванията. Освен това имаме отдел, който се занимава с различни проблемни заболявания като СПИН или туберкулоза. Поддържаме и отдел за грижи за майки, деца и юноши. Имаме и отдел за инспекции на ресторантите. Чувствам се изключително полезна – макар и с малко, да мога да помагам на хората да бъдат здрави, да са в безопасност и да имат по-добър живот“, допълва тя.

„В момента, в условията на епидемията с коронавируса, работя много близо с медицинските ни експерти и моята основна роля е да им помагам с набирането на информация. Помагам и с инструкциите, които даваме на хората и бизнесите – какво да правят хората, домакинствата, компаниите, когато имаме новини за отмяна на мероприятия или както в случая, когато трябваше да затворим училищата“, обяснява сънародничката ни.

Иванова е имала голямо участие в

разработването на специален уебсайт за коронавируса,

в който има актуална статистика, отговори на различни въпроси, както и друга актуална информация. „Опитваме се да даваме информация на хората по всякакъв начин, защото в този момент е изключително важно човек да бъде информиран“, казва Иванова.

„Нашият департамент следи ситуацията още от самото начало, още от времето, когато бяха докладвани първите случаи в Китай. Когато има нов вирус, когато няма лекарства, когато няма ваксина, нашият департамент следи ситуацията отблизо“, допълва тя.

„Нашият департамент отвори команден операционен център още през януари и аз участвах в екипа в него още от самото начало. Основно работя по комуникациите и информацията, която излиза от нашия департамент“, разкрива българката.

Освен чрез сайта на департамента за обществено здраве, сайта на кмета на Чикаго, сайта на губернатора на Илинойс и новия сайт за коронавируса, жителите могат да получат отговори на въпросите си за болестта на горещата линия на департамента по обществено здраве, както и чрез специално създаден имейл.

„Преди няколко седмици започнахме да изпращаме и нюзлетър. Нашата основна цел е хората да получават навременна и достоверна информация, защото знаем, че това е много труден момент за всички, и знаем, че има много въпроси и много неизвестни и трябва да уверим хората, че всички ресурси, от които имат нужда, са мобилизирани.

Ситуацията се развива много бързо и

нещата се променят със секунди

а с това и въпросите на хората“, разяснява Иванова. Ведомството няма данни дали българи са задавали въпроси, но е сформирало групи, които да работят с хора, които са застрашени в по-голяма степен, включително и имигрантите или хората без здравна застраховка, а също и хора без документи.

Иванова разказва, че в Чикаго е имало подобна на ситуацията с коронавируса симулационна подготовка и тя се е състояла миналата година.

„Участвах в симулацията“, дава детайли Иванова. „Моята роля беше с разпространението на информацията. Нашият департамент участва заедно с други отдели, заедно с щата Илинойс и с федералното правителство, както с други щати. Нов вирус, срещу който няма лекарство и ваксина – това беше заложеното предизвикателство в упражнението. Тогава според сценария първите случаи бяха в Чикаго, който беше и най-засегнатият град. Нашият департамент, в реално време заедно с всички други, които участваха, тествахме абсолютно всички структури и системи, които сме създали, за да можем да реагираме. Сценарият предвиждаше да призоваваме хората да си стоят вкъщи. В него обаче имаше разработена ваксина, но все още не беше достъпна за хората, и трябваше да предприемем мерки, за да се облекчи ситуацията. Обновихме нашите планове. Имаме екип, който се занимава точно с това ежедневно – да следи дали протоколите и плановете са адекватно разработени за пандемия, химическа атака или други извънредни ситуации“, казва още Иванова.

Чикаго е известен с програмата си за

подготовка за извънредни ситуации

По принцип здравният департамент е един от най-подготвените в страната и е даван за пример на национално ниво според българката. Не е необходимо да има някаква извънредна ситуация, за да се активира този екип. „Например, ако има големи мероприятия, като фестивали, паради или маратон, винаги се отваря операционен център. Този център се активира също, когато има много големи промени в температурата – всяка година има много студени дни и тогава насочваме усилия да предпазим хората от измръзване и смърт“, споделя Иванова.

Сънародничката ни напомня, че повечето хора дори и да се разболеят от коронавирус, ще развият леки симптоми – треска или кашлица, които ще продължат няколко дни и няма да имат сериозни усложнения. Хората, които нямат симптоми или имат леки симптоми, няма нужда са се тестват. Най-доброто, което те могат да направят, е да се изолират вкъщи, казва Иванова.

Най-големият риск е за хора с близък контакт с болен от коронавирус, като близък контакт е на разтояние по-малко от 2 метра в продължение на повече от 10 минути, казва Иванова.

Ако имате въпрос за коронавируса и живеете в Чикаго, можете да изпратите имейл на [email protected] или да се обадите на горещата линия на 312-746-4835.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Български истории

Шивашка фабрика на българин ще прави маски за ЕС (ВИДЕО)

публикувано

на

Виж цялата статия
Петко Петков (вдясно) получава награда от президента на България Росен Плевнелиев за най-иновативна текстилна фабрика. Сн: Аglika.bg

Шивашки цех, отворен в бесарабския град Тараклия от български бизнесмен, произвежда медицински маски. На първия етап сътрудниците на фабриката „Аглика-Инвест“ ще ушият хиляда тъканни маски за нуждите на района.

Това стана известно по време на преговорите между собственика на завода Петко Петков и председателя на района Иван Паслар. Петков вече е предал 200 маски на лечебните заведения в района, съобщава tuk.md.

Фабриката изработва и

доставя маски за страните на ЕС

За физическите лица маската струва 16 леи (1,60 лева) за бройка и ще може да бъде закупена пряко от фирмения магазин на производителя в Тараклия. Председателят на района Иван Паслар съобщи, че в цеха денонощно работят 14 души, и помоли жителите, които имат шивашки умения, да им помогнат.

„Предприятието е прекрасно, спазват се всички санитарни и социални условия. Молим ви за помощ, за да можем да осигурим района с необходими медицински маски. На първо място, ние искаме да предоставим маски на медицинските работници и деца. Ще направим всичко възможно и останалите жители да имат възможността да си закупят маска“, каза Паслар.

Успешен инвеститор от България, Петко Петков отваря първия си завод „Аглика“ във Велико Търново през 2008 г. Неговото семейство е известно в текстилната промишленост в България още през 1968 г., когато създава завод за производство на кърпи за ритуали като сватби и кръщенета, както и за дървени мебели. Фабриката се намира в Твърдица. През 1996 г. заводът е приватизиран и обновен. Петков продължава да го използва, ремонтира сградата и подновява машините. Заводът все още произвежда както текстил, така и мебели.

Заводът „Аглика“ в Твърдица през 1968 г. и 1998 г. Сн: Аglika.bg

Новите мощности в Старата столица и в Твърдица на практика представляват група заводи, построени на

40 хил. квадратни метра площ

взаимно свързани, но с различни индустриални линии и технологии за производство. В момента в тези две бази работят над 500 души. Заводът във Велико Търново функционира като централа на компанията. Първоначално заводите са специализирани в производството на хавлии, но после се въвеждат технологични линии за шиенето на хавлии. Мисията на компанията е да разработва и произвежда уникални високотехнологични артикули, които ще направят живота ни по-лесен и по-добър.

„Всички продуктови групи се характеризират с вътрефирмено „ноу-хау“ и революционни иновации в параметрите на изделията, с което компанията ни придоби позиции на предпочитан и ценен производител в Европа и Америка“, пишат от „Аглика“ на уебсайта си.

В края на 2014 г. фирмата на Петков е наградена от президента на България Росен Плевнелиев за най-иновативна компания на годината в текстилния сектор.

През 2015 г. „Аглика“ печели първо място в националния конкурс „Най-добра българска фирма на годината“, организиран от Първа инвестиционна банка. Кое прави фирмата уникална – тя има два международни патента за тъкани – за технологията „Дабълфейс“ (double face – двойно лице) и за т.нар. мембранна тъкан (по-лека от конвенционалните материи и не пропуска въздух и вода).

През 2017 г. Петко Петков решава да открие шевна фабрика в Молдова и от август същата година в нея се шият спални комплекти за износ. Иновативната фабрика явно може много бързо

да се пренасочи към правенето на маски

и това не е убягнало от окото на градоначалниците на Тараклия, където е българската фабрика.

Парламентът на Молдова одобрява на 17 март тази година проект на правителствено постановление за обявяване на извънредно положение в Република Молдова до 15 май 2020 г.

Към 20 март в лабораторията на Националната агенция за обществено здраве на Молдова са обработени 90 биологични теста, 17 са се оказали положителни. Дванадесет от 17-те случая са на хора, наскоро завърнали се от чужбина. Броят на пациентите с коронавирусна инфекция в Молдова мина 60 души. В района Тараклия, където компактно живеят етнически българи, засега няма заразени.

От 2014 г. „Аглика“ има и фабрика за дигитално печатане на хавлии в Сейнт Питърсбърг, Флорида. Сред клиентите на фирмата в САЩ са Кока-Кола, Сони, Гугъл, Макдоналдс, Бъргър Кинг, Пепси, Тойота, Бриджстоун, Лореал и други. За фабриката в САЩ са инвестирани 10 млн. долара.

В нея работят най-малко 50 души

 В САЩ компанията е известна с промоционални текстилни продукти – одеяла, хавлии, халати. Сред асортимента има и продукти като кухненски престилки, бебешки лигавници, столове за пикник. Компанията редовно участва в различни изложения, а също и отдава машините си на ексклузивни партньори.

„Аглика“ произвежда и има впечатляващата възможност да брандира дигитално с най-високата резолюция в света – 300 точки. Уникалните хавлиени кърпи, одеяла, както и спалните комплекти са от 100% памук. Освен тази модерна и атрактивна технология

„Аглика“ произвежда и жакардови кърпи, поставя така нареченото 3Д лого – с термообработка, разполага и с лазерно гравиране, както и с класическата бродерия.

В „Аглика“ също така активно работят за въвеждане на нови технологии в текстилната промишленост. Разработва се иновативна технология за сухо багрене на гладки и обемни тъкани. Проектът е за 1.7 млн. лв.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Български истории

Българи с награда от НАСА за топ приложение

публикувано

на

Виж цялата статия
Николай и Александър – последните вдясно. Сн.: uspelite.bg

Двама млади българи са част от 6-членния отбор от инженери от целия свят, който спечели престижна награда от НАСА на финала на състезанието, организирано от Космическата агенция на САЩ „NASA Global Space Apps Challenge“. Призът бе връчен на сънародниците ни и на техните съотборници заради създаването на специално мобилно приложение, което изчислява влиянието на всеки потребител върху околната среда и глобалното затопляне според ежедневните му дейности. Например – къде пътува, как пътува, с какво се храни и т.н.

Николай Господинов и Александър Бонин са 21-годишни студенти в King’s College London със специалност Electronic & Information Engineering („Електронно и информационно инженерство“). Те са част от отбора „2B||!2B“, който премери своите познания с над 29 000 участници от 71 държави и се класира в топ 11 на финала на НАСА. Те спечелиха наградата Global Award Honorable Mention.

Състезанието е разделено на три етапа. В регионалните надпревари „2B||!2B“

са спечелили кръга в Лондон

На втория етап са избрани сред първите 36 в света, а на финалния трети са отличени първите топ 11 (6 победители и 5 Honorable Mentions), разказва uspelite.bg. На този етап всеки проект се разглежда внимателно от комисия от НАСА.

Николай Господинов сподели, че проектът започнал с идеята хората около тях да бъдат подтикнати да предприемат малки стъпки в ежедневието си срещу глобалното затопляне. Показвайки на своите потребители, че ако достатъчно хора променят навиците си, дори и в малък мащаб, значителни резултати могат да бъдат постигнати и всеки може да допринесе за постепенно разрешаване на този световен проблем.

Мобилното приложение използва входни данни, събрани от приложенията на потребителите, както и такива, ръчно въведени от тях, за да калкулира индекс на личното им въздействие върху околната среда.

Зачита фактори като средство за превоз, хранителни навици, видовете закупени продукти. Изброените фактори формират базовото ниво на емисиите на всеки един потребител. Приложението събира огромно количество анонимизирани данни автоматично, за да персонализира индекса на всеки един потребител. Потребителите получават приложение, което отговаря на въпроса „Какво въздействие имам върху околната среда?“.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada