На 24 януари отбелязваме паметта на преподобна Ксения Римлянка. Светското и име било Евсевия, т.е. благочестива. От детството и чак до смъртта и нейният живот отразявал даденото и по рождение име. Цялата и душа била устремена към Господа, Нему принадлежала и Нему посветила дните си.

Тя живяла през V век. Преп. Ксения Римлянка била дъщеря на сенатор. Родила се в Рим в богато и знатно семейство. Отрасла без никакви лишения, обградена с грижи и удобства, но душата й не се привързала към нищо земно. Нейните родители я сгодили за един велможа и сенатор. Времето на сватбата наближавало, а никой не подозирал каква буря се разраствала в душата на кротката Евсевия.

 Тя усърдно се молела да съумее да запази свещения си обет за целомъдрие и накрая взела тежкото, но единствено възможно решение да напусне дома си и завинаги да скъса със суетния живот на римската аристокрация, към която се числяла.

По поръка на своята господарка две девойки раздали на бедните всичко, което скрито могла да отдели Евсевия от личното си притежание. Преоблечени в мъжки дрехи, снабдени с малко злато за най-дребните си разноски, те се промъкнали в потайна нощна доба през случайно отключените порти на бащиния дом и успели да се качат на един кораб за далечна Александрия. Ксения избягала от дома си и се установила на остров Коа.

Там тя наела бедна къща и помолила да я наричат Ксения - странница. Скрита зад това име, тя искала да заличи всички следи от своя произход и фамилия, за да не я открият родителите й. По-късно била посветена за дякониса. Тя водила възвишен живот. Колкото била строга към себе си, толкова била милосърдна и нежна към своите сестри.

Нейните верни две слугини тръгнали с нея и останали с нея до края на живота й. Само едно липсвало на тези предани Христови невести: те имали нужда от духовно ръководство и от защита на тяхната душевна чистота. Скоро Бог им изпратил подходящ отец. Възвишен бил животът на дякониса Ксения. Тя приемала храна през ден, през два, а понякога и през неделя.

Помнейки псаломските слова: "Ям пепел като хляб, питието си със сълзи размесвам", преподобната посипвала хляба, с който единствено се хранела, с пепел от кадилницата и го овлажнявала със сълзите си. Освен общата храмова молитва, тя скришом се молела в килийката си с вдигнати към небето ръце. Облеклото й било най-бедно. Колкото била строга към себе си, толкова тя била грижлива, снизходителна, милосърдна и нежна към своите сестри. На 24 януари имен ден празнуват Аксения, Аксиния, Ксения и Оксана.