Открийте ни и в

България

КС: Отнемането на книжката за неплатени глоби е противоконституционно

Върховният касационен съд изтъкна, че това всъщност е начин МВР да си събира принудително вземанията и той е недопустим и ограничава права и свободи на гражданите.

публикувано

на

Временното отнемане на книжката и спирането на колата от движение заради неплатени глоби е противоконституционно, това единодушно обяви Конституционният съд, предаде правният сайт news.lex.bg.

Решението на КС ще направи безпредметни проверките по границата за дължими пътни глоби, които МВР извършва от миналото лято, защото с тях шофьорите само могат да бъдат информирани колко имат да дават, но не и да бъдат задължени да го платят и спирани да напуснат страната.

Именно тези проверки насочиха вниманието към двете разпоредби в Закона за движението по пътищата (ЗДвП), които днес бяха “отменени” от КС. Те бяха атакувани от омбудсмана Диана Ковачева, която първа каза, че са противоконституционни. 

ВАС: Спирането на границата за неплатени такси е противоконституционно

В решението на КС се посочва, че отнемането на книжката и спирането на колата от движение заради неплатени глоби са обявени за принудителни административни мерки (ПАМ), но първо, въобще не са такива и второ – не целят безопасността на пътя.

“Предвидените в чл. 171, т. 1, б. “д” и т. 2, б. “к” ЗДвП  временно отнемане на свидетелството за управление на моторно превозно средство на водач и временно спиране от движение на пътно превозно средство на собственик, всъщност не представляват принудителни административни мерки по смисъла на чл. 22 от Закона за административните нарушения и наказания (ЗАНН), защото не могат да постигнат целите на тези мерки”, казват конституционните съдии.

Според тях ПАМ са предвидени в закона административна принуда за предотвратяване или преустановяване на административните нарушения, както и за предотвратяване или отстраняване на вредните последици от тях.

ВАС: Отнемането на книжка за неплатена глоба нарушава човешките права

В решението си те посочват, че: “Конституционният съд намира, като анализира оспорените разпоредби, че истинската  цел на оспорените разпоредби не е формално посочената в  ЗДвП – осигуряване на безопасността на движението по пътищата, а по-лесното събиране на вземанията от глоби. Така прочетени, въпросните разпоредби придобиват характер на санкция за несъществуващо административно нарушение”.

От КС подчертават, че не всяко неизпълнение на задължение е административно нарушение, а неплащането на глобата в едномесечен срок не е въздигнато за такова.

Все още КС не е обявил мотивите за решението си, но се очаква аргументите му да са сходни с двете върховни съдилища, които остро критикуваха възможността колата да бъде спряна от движение, а книжката временно отнета заради неплатени задължения към КАТ. 

Върховният касационен съд изтъкна, че това всъщност е начин МВР да си събира принудително вземанията и той е недопустим и ограничава права и свободи на гражданите. Преди две седмици Върховният административен съд пък определи тази възможност като произвол и посочи, че с нея се погазват правото на свободно придвижване и на собственост. Освен това посочи, че няма как в закона да съществува подобна принудителна административна мярка, като каквато са представяни в ЗДвП отнемането на книжката и спирането на колата в тези случаи.

През ноември 2020 г. ВАС разпореди на МВР незабавно да прекрати проверките за неплатени глоби на два гранични пункта с Гърция, тъй като с тях се нарушават правата на гражданите. Върховните съдии решиха, че това, че държавата не може да си събере глобите, не е основание да спира хората на границата.

Тогава МВР спряха проверките на границата с Гърция, но не се прекрати практиката, а напротив – реши да я регламентира с промени в правилника си.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА