Открийте ни и в

Вашите пари

Купувачите връщат силата си да водят преговори

На имотния пазар конкуренцията е по-малко

публикувано

на

Купувачите връщат силата си да водят преговори

Ако мислите да си купите дом днес, имам добри новини за вас. Въпреки че все още сме в „пазара на продавачите“, това е все пак по-умерен пазар от миналата година. И дните, в които се чувствате, че може да се наложи да се откажете от непредвидени разходи или да платите драстично над исканата цена, за да бъде разгледана офертата ви, може да са към своя край. Не забравяйте обаче, че това все още не означава, че ние вече сме в т.нар „нормален пазар“. Просто означава, че не живеем вече в онази „лудост“, в която бяхме последните 8-9 месеца.

Купувачите връщат силата си да водят преговори

Днес има по-малко конкуренция и повече сила за преговори като купувач. Това е така, защото интензивността на търсенето на купувачи и войните за наддаване намаляват тази част от годината. Така че ако войните за офериране са най-големият фактор, който ви е накарал да седите отстрани и да изчакате, ето две тенденции, които може да са точно това, от което се нуждаете, за да влезете отново с пълна сила на пазара.

Купувачите връщат силата си да водят преговори

  1. Способността да подавате оферта с „условия“

През последните две години повече купувачи бяха готови да пропуснат важни стъпки в процеса на закупуване на жилище, като оценка на имота или инспекционна проверка, за да се опитат да спечелят война за наддаване. Но сега по-малко хора се отказват от тези две така важни „условия“.

Плячка: руснаците крадат зърно от Украйна и финансират войната

Последните данни на Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти (NAR) показват, че процентът на купувачите, които се отказват от професионална инспекция и банкова оценка на дома си, намалява. А скорошно проучване от realtor.com потвърждава, че днес повече продавачи приемат оферти, които включват тези условия. Според тяхното проучване през август:

Купувачите връщат силата си да водят преговори

95% от продавачите съобщават, че купувачите са поискали да направят професионална инспекция на дома.

67% от продавачите са преговаряли с купувачите за ремонти, свързани с инспекцията в резултат на констатациите от нея.

Това показва, че купувачите са по-способни да включат тези условия в офертите си днес и да преговарят според нуждите въз основа на резултата от инспекционния репорт.

 

  1. Продавачите са по-склонни да помогнат с разходите при приключване на сделката (Closing Costs)

 

Обикновено разходите по приключване на сделката варират между 2% и 5% от покупната цена на дома. Преди пандемията беше обичайна тактика по време на преговори продавачите да покрият част от разходите на купувача при затваряне, за да „подсладят“ сделката. Това не се случваше толкова често по време на пика на „пазарната лудост“ на купувачите през последните две години.

Днес, когато пазарът се променя и търсенето се забавя, данните от realtor.com показват, че това се завръща. Скорошна статия показва, че 32% от продавачите са платили част или всички разходи на своя купувач при затваряне на сделката. Това може да е инструмент за преговори, който ще видите при крайната сума, когато закупувате жилище. Само имайте предвид, че лимитите на кредитите за крайни разходи се определят от вашия кредитор и могат да варират според щата и вида на заема. Работете в тясно сътрудничество с вашия кредитен консултант, за да разберете доколко един продавач може да допринесе за разходите по затваряне във вашия конкретен район.

В заключение, независимо от изключително конкурентния жилищен пазар през последните няколко години, днешните данни показват, че преговорите започват да се връщат на масата, както беше нормална практика преди пандемията. Това е добра новина, ако планирате да навлезете на пазара на жилища. За да разберете как се променя пазарът в нашата област, нека се свържем.

Като агент на недвижими имоти, аз не само помагам на своите клиенти със закупуване, продажба и отдаване под наем, но и непрестанно ги уведомявам относно всеки възможен аспект, който би повлиял на тяхната дългосрочна инвестиция, която всъщност за повечето хора е най-важната и най-голямата, която те са направили или ще направят някога в живота си. Ако имате въпроси, свързани с тази или други мои статии досега, или въобще с всичко свързано с пазара на недвижимите имоти, ще се радвам да ме потърсите, а за мен ще е удоволствие да мога да помогна. Моят директен номер е: 773-827-7827, или ми пишете на емайл: [email protected] Също уебсайт, за повече информация: GerganaTodorova.BairdWarner.com Консултацията е винаги безплатна и не ви ангажира по никакъв начин.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено