Открийте ни и в

Вашето здраве

Кучетата също могат да получат топлинен удар

Топлинният удар при кучета е животозастрашаващ

публикувано

на

През летните дни и силните горещини не бива да забравяме и нашите домашни любимци, които също като хората могат да получат топлинен удар.

Разберете по-долу кои знаци показват това и как да помогнете на вашето куче.

Когато вътрешната телесна температура на кучето надвиши 42,8 градуса по Целзий, възниква топлинен удар. Нормалната температура на кучето е от 38 до 39,2 градуса по Целзий, докато до 40 градуса се счита за „топлинно изтощение“.

Топлинният удар при кучета е животозастрашаващ и може да доведе до много сериозни усложнения. Има ранни признаци на топлинен удар, за които трябва да следите и които могат да ви помогнат да действате, преди нещата да станат твърде сериозни.

Ранните признаци включват: задъхване и учестено дишане, прекомерно лигавене, сухи лигавици, яркочервени венци и език, кожа, която е гореща на допир, и ускорен пулс. Те стават хиперактивни и може да им е трудно да поддържат баланс.

Важно е да се отбележи, че една от най-големите причини за топлинен удар при кучета е оставянето на домашни любимци заключени в кола, където температурата може да стане опасно висока за рекордно време, което може да бъде фатално за кучето.

Топлинният удар може да бъде причинен и от оставянето на кучето заключено в клетка или зона за игра за дълго време без прясна вода.

Ако забележите признаци на топлинен удар при вашето куче, изключително важно е да спрете всякаква дейност и да помогнете на кучето си да се охлади. Изнесете го на проветриво и хладно място, напръскайте го със студена (но не много) или хладка вода, преместете го близо до вентилатор или друго устройство за охлаждане на въздуха.

Ако имате ректален термометър, трябва да измерите температурата на вашето куче, и дори температурата да е по-ниска от 41 градуса, не трябва да пренебрегвате признаците на топлинен удар.

Ако не можете да охладите кучето, не забравяйте да го заведете на ветеринар. Въпреки че усложненията може да не се появят веднага, важно е да му осигурите подходяща грижа.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено