Открийте ни и в

Вашите пари

Къде да си държите парите, ако сте пенсионер в Америка

Няколко варианта как можем да си осигурим безгрижие на стари години

Невена Георгиева

публикувано

на

Дори и цял живот да сте спестявали сериозно, пак може да се окаже, че доходите в пенсионните ви години едва покриват основните разходи за живот. Не забравяйте, че (отгоре на всекидневните ви разходи) ще трябва да плащате данъци; трябва да имате предвид цената на Medicare и допълнителните Medicare премии; а и лекарствата, които вземате, само ще се увеличават с възрастта. И като че ли това не е достатъчно, някои пенсионери изплащат студентските заеми на децата си. Неизбежно е да има неочаквани разходи, които идват от здравословни проблеми или финансова криза. Да, социалноосигурителната администрация помага, но все пак трябва да знаете как да инвестирате вашите спестявания, така че не само да ги защитите от загуба, но и да получавате достатъчен годишен доход от тях. Първият съвет, който финансовите специалисти винаги дават на пенсионерите, е да държите

парите си в облигации

За съжаление цените на облигациите падат, когато лихвените проценти се покачват. Къде да държите спестяванията си тогава?

Стълбовидно подреждане на депозитни сертификати. Малко инвестиции бяха ударени така сериозно през изминалите години от ултраниските лихвени проценти, наложени изкуствено от Федералния резерв, както депозитните сертификати (certificate of deposit – CD). Така че не очаквайте от тях значителни приходи. Но без съмнение депозитните сертификати ще бъдат съществено облагодетелствани, ако се стигне до повишаване на лихвените проценти. Плюс това те ви дават 100% гаранция, че няма да загубите главницата. Всяко CD, продадено ви от банка, покрита от Federal Deposit Insurance Corp. (FDIC), е застраховано за сериозна сума. Ако отворите съвместна сметка с брачния си партньор, ще бъдете застраховани за двойно. Ако сложите и името на едно от децата си – още повече, и т.н. Това поставя голяма горна граница на риска ви, но

едногодишен депозитен сертификат

ще ви предложи максимален годишен процент на доходност (annual percentage yield – APY) от едва 1.3%. Най-високата доходност дават петгодишни джъмбо CD-та.

Един от начините да се възползватe, когато има покачващи се лихвени проценти, е да „построите“ стълбовиден портфейл от депозитни сертификати. Слагате равно количество пари в CD-та с различни дати на падеж, да речем – една година, две години, три години и пет години. Когато депозитите станат изискуеми, вземате главницата и купувате CD-та с по-дълъг срок. Така че когато едногодишният депозитен сертификат навърши една година, т.е. имате право да го изтеглите, вземете постъпленията и купете петгодишно CD. Една година по-късно, когато двегодишният депозитен сертификат „узрее“, изтеглете главницата и сложете парите в петгодишно CD. Ако разположите сертификатите си по този стълбовиден начин, няма да се налага да връзвате всичките си спестявания в относително нискодоходни CD-та и ще бъдете съществено облагодетелствани, когато лихвените проценти започнат да се покачват. Така винаги ще имате свободен капитал да инвестирате в депозитни сертификати с по-голяма доходност.

Акции, които плащат дивиденти

Подобно на облигациите, цените на акциите, плащащи дивиденти, са склонни да падат, когато лихвените проценти се покачват. Но това няма да има значение за вас, ако нямате намерение да продавате вашите дивидентни акции. Добрата новина за вас е, че доходността на дивидентите се повишава, когато цената на акциите пада. Дори е логично за всеки, който иска да си купи акции, плащащи дивиденти, или вече притежава такива с цел здравословен поток от приходи, да приветства спада в цените на акциите.

Друга полза от акциите с дивиденти е, че ударите, които те поемат от покачващите се лихвени проценти, обикновено са краткотрайни. Историята показва, че те обикновено поддържат потенциала си за покачване на цената много по-добре от които и да е други инвестиционни инструменти. С добра цена и сериозна доходност акциите, плащащи дивиденти, имат отлична дългосрочна история. От 1928 г. насам те са генерирали средна годишна възвръщаемост от 8.32%. Благоприятното данъчно третиране (по-ниски данъци върху дивидентите ви, отколкото върху заплатата ви) и дългата положителна история на дивидентите да нарастват по-бързо от инфлацията са други атрактивни атрибути.

В кои точно акции да инвестирате?

Всяка компания, която не само е просъществувала, но и е правила нарастващи плащания на дивиденти върху акциите си през двете световни войни, през Голямата депресия и Голямата рецесия, най-вероятно ще ви носи добри печалби до края на вашия живот. Според мен обаче не е особено разумно да инвестирате в няколко акции. Най-добре е да вложите парите си в борсово търгувани фондове (exchange traded funds – ETFs), за да разнообразите фирмите, от които получавате дивиденти.

Всеки един от гореописаните варианти предлагат стабилен доход при сравнително малък риск. Ако например една брачна двойка е спестила $500 000 през живота си и сега ги вложи в депозитни сертификати и акции, плащащи дивиденти, и приемем консервативно 3% възвръщаемост, това ще генерира допълнителен годишен приход от $15 000 (без да теглим от главницата, така че тази петстотин хиляди продължават да генерират доход всяка година). Заедно с приходите от Социалноосигурителната администрация, това би било достатъчно за покриването на всекидневните ви разходи и даже може да ви остане малко да ходите на почивка всяка година.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Вашите пари

Пазарът на труда в САЩ се възстановява по-бавно от очакваното

266 000 работни места е добавила американската икономика през месец април

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: АП/БТА

266 000 работни места е добавила американската икономика през месец април – значително по-малко, отколкото през март. Според икономисти това е знак, че бизнесите изпитват трудности да намерят работна ръка на фона на бързото икономическо възстановяване в страната.

Новите случаи на коронавирус намаляват, все повече бизнеси отварят врати, а щатите облекчават ограниченията си, бизнесът за четвърти пореден месец добавя работни места.

Безработицата в страната обаче остава 6,1% спрямо 6% през март. В същото време оптимизмът за икономическото възстановява нараства. Много американци вече не са притиснати от липсата на средства, след като получила 1400 долара помощи от държавата. Освен това властите смятат, че хората са и спестили значителни суми заради липсата на пътувания, развлечения и хранене по ресторанти през последната година.

Пандемично дъно: Под 500 000 заявления за обезщетения за безработица са подадени в САЩ

През последните седмици милиони хора започнаха да харчат пари, което съживи икономиката.

През април строителната индустрия не е добавила нови работни места, след като през март беше отчетено увеличение от 97 000. Производството загуби 18 000 позиции през последния месец, след като през март нае 54 000 души.

Транспортният бранш съкрати 74 000 работни места през последния месец.

Ресторантите, хотелите и местата за забавления добавиха 331 000 работни места през април.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Вашите пари

Малките собственици на имоти в САЩ пред криза

Милиардите, отпуснати от правителството, стигат бавно до наемодателите

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Bloomberg

Над една година след като блокадите заради COVID-19 оставиха милиони обитатели на апартаменти без работа в САЩ, наемни облекчения за почти 47 млрд. долара на американското правителство започват да достигат до собствениците на имоти. За много от тях обаче помощта идва твърде бавно, пише Bloomberg.

Хоакин Вилануева, служител на летището, който притежава тристайно жилище и го дава под наем в източната част на Бостън, е трябвало да изтегли жилищен заем, само за да плати сметките. Един от наемателите, който не е плащал наем от осем месеца, изчезнал една нощ през март. Безработният мияч на чинии в ресторант в другата стая дължи 5 хил. долара.

„Не искам да изгубя жилището си, затова правя каквото е необходимо. Не съм богат като Доналд Тръмп“, казва имигрантът от Ел Салвадор, който мие подовете в близкото международно летище „Логан“.

Макар че правителството прие обхватни мерки миналата година, за да предотврати масово бездомничество сред наемателите

няма целенасочена помощ

за собствениците на наследствени имоти, които осигуряват голяма част от достъпните жилища в Америка. Подобно на наемателите си, тези собственици е по-вероятно да не са бели или да са имигранти, използващи недвижимия имот като инструмент за финансова стабилност. Сега вноските по ипотечния кредит, разходите за поддръжка и данъците се трупат и създават опасност собствениците на имоти да изгубят сградите си или да бъдат принудени да ги продадат на по-заможни инвеститори, търсещи сделки с потиснати имоти.

Десетките милиарди долара, които Конгресът предостави под формата на облекчения за наемите, започнаха да се отпускат през декември, а втората партида беше разпределена през март. Те трябваше да помогнат за покриването на наеми и неплатени режийни разходи. Но средствата достигат бавно до собствениците на имоти заради бюрокрацията, като скоростта варира в отделните щати.

„Фактът, че се намираме повече от една година в пандемия, излага много от собствениците на имоти на риск“, казва Рик Шагра, изпълнителен вицепрезидент на компанията RealtyTrac, която осигурява имотни данни за инвеститори.

Забавянето на наемите лишава собственици и наематели от добра воля. Но за да се спасят, двете страни ще трябва да си сътрудничат. За да предотвратят измами, местните власти често изискват дълги, подробни заявления, подписани от двете страни.

Малко са данните, които да показват какъв е делът на собствениците на имоти, които са в отчайващо положение, но не е необходимо твърде много, за да изпаднеш в затруднение, ако доходите спрат да идват от единствения наемател в малка сграда. С всеки следващ месец проблемите стават по-големи и по-трудни за разрешаване.

Много собственици на имоти

не отговарят на изискванията

за отлагане на плащанията по ипотечни кредити заради COVID-19, защото под една трета от тях имат ипотечни кредити, обезпечени от Fannie Mae, Freddie Mac или друга федерална агенция. А местните власти не могат да си позволят да опростят имотните данъци, особено в градове, които понесоха тежък удар заради пандемията.

„Дългосрочното притеснение тук е, че все по-голям дял от собствениците на наследствени имоти ще бъдат принудени да продават и наемите ще нараснат. Има голям интерес от компании за частни капиталови инвестиции и реална възможност за нарастваща консолидация“, коментира Питър Хепбърн, доцент по социология от университета „Рътгърс“, който изследва жилищното неравенство.

Малките собственици понасят удар от много посоки, казва Рой Хо, който управлява Асоциацията на собствениците на имоти в Ню Йорк. Тя има 800 членове, повечето от които са китайци. Някои от тях имат и бизнес с търговия на дребно или са собственици на бизнес имоти с магазини, козметични салони и ресторанти и сега се борят за оцеляване.

Някои от наемателите на жилища са напуснали града по време на пандемията, оставяйки свободни площи, а други са платили късно или изобщо не са плащали, разказва Хо. Положението може да стане неловко, когато собствениците и наемателите живеят в една и съща сграда.

Собствениците на имоти са

ограничени от забраните

на правителството за принудително извеждане на наематели, които са пропуснали наем по време на пандемията. Федералният мораториум ще изтече на 30 юни, ако президентът Джо Байдън не го удължи отново.

Някои собственици на имоти твърдят, че забраните за принудително извеждане ги обременява с наематели, които не са плащали наема си дори преди пандемията. Но много наематели са в същата лодка като собствениците с нарастващи дългове, отбелязва Кеа Уийвър, координатор на кампании за асоциацията Housing Justice For All в Ню Йорк. „Забраната за принудително извеждане е суров инструмент, но той е необходим“, смята тя.

Въпреки че темпът на изплащане на просрочени наеми се ускорява, се очертават други предизвикателства. Начинът, по който Конгресът разпредели парите, дава твърде голям дял на по-малки щати с нисък процент на населението, живеещо под наем.

Ню Йорк, например, има 2,4 млрд. долара от средствата и се очаква да покрие с тях под 80% от просрочените наеми, режийни разходи или просрочени такси, дължими в щата до март, сочат изчисления на Moody’s Analytics. В Илинойс средствата ще стигнат за покриването на едва 45% от разходите. В същото време Върмонт получава около 350 млн. долара, достатъчни да покрият нуждите на щата над девет пъти.

Макар че Конгресът предостави на финансовото министерство властта да поправя несъответствия във финансирането, преразпределяне на средствата може да се случи едва след още няколко месеца.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Вашите пари

Работодателите в САЩ са открили най-много работни места от 7 месеца насам

Работните места са се увеличили със 742 хил. през април

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

През април работодателите в частния сектор в САЩ са открили най-много работни места от 7 месеца насам, съобщава Bloomberg.

Най-голям принос имат индустриите, които бяха най-силно засегнати от пандемията. Д

анните сигнализират, че наемането на служители ще продължи да се подобрява, тъй като икономиката се отваря отново и все повече американци се ваксинират.

Пандемично дъно: Под 500 000 заявления за обезщетения за безработица са подадени в САЩ

Работните места са се увеличили със 742 хил. през месеца след ревизирания ръст до 565 хиляди работни места през март, според данните на ADP Research Institute.

Средната прогноза в проучване на икономисти от Bloomberg беше за увеличение от 850 хиляди нови работни места.

Икономистите очакват заетостта да продължи да се подобрява, тъй като здравната криза с Covid-19 постепенно отшумява. Данните предхождат месечния отчет за работните места в петък, който се очаква да покаже, че икономиката е добавила близо милион работни места през месеца.

„Доставчиците на услуги могат да спечелят най-много, когато икономиката се отвори, възстанови и възобнови нормалната си дейност“, заяви в изявление Нела Ричардсън, главен икономист на ADP.

Всички индустрии с изключение на една са отчели увеличение в броя на служителите си, според данните на ADP, които обхващат фирми, осигуряващи работа за 26 милиона американски работници.

Икономиката на САЩ бързо се съвзема

Най-голям ръст е отчетен в сектора на хотелиерството, където работните места се увеличиха с 237 хиляди. Това е най-голямото повишение в бранша от юни миналата година. В областта на транспорта заетостта се е увеличила със 155 хиляди работни места през месеца.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
Boeing 737 MAX се връща в небето (ВИДЕО)

Решението бележи край на двугодишния път за обратно изкупуване, след като машината беше заземена след две фатални катастрофи

Затвори