Открийте ни и в

Вашите пари

Къде да си държите парите, ако сте пенсионер в Америка

Няколко варианта как можем да си осигурим безгрижие на стари години

публикувано

на

Дори и цял живот да сте спестявали сериозно, пак може да се окаже, че доходите в пенсионните ви години едва покриват основните разходи за живот. Не забравяйте, че (отгоре на всекидневните ви разходи) ще трябва да плащате данъци; трябва да имате предвид цената на Medicare и допълнителните Medicare премии; а и лекарствата, които вземате, само ще се увеличават с възрастта. И като че ли това не е достатъчно, някои пенсионери изплащат студентските заеми на децата си. Неизбежно е да има неочаквани разходи, които идват от здравословни проблеми или финансова криза. Да, социалноосигурителната администрация помага, но все пак трябва да знаете как да инвестирате вашите спестявания, така че не само да ги защитите от загуба, но и да получавате достатъчен годишен доход от тях. Първият съвет, който финансовите специалисти винаги дават на пенсионерите, е да държите

парите си в облигации

За съжаление цените на облигациите падат, когато лихвените проценти се покачват. Къде да държите спестяванията си тогава?

Стълбовидно подреждане на депозитни сертификати. Малко инвестиции бяха ударени така сериозно през изминалите години от ултраниските лихвени проценти, наложени изкуствено от Федералния резерв, както депозитните сертификати (certificate of deposit – CD). Така че не очаквайте от тях значителни приходи. Но без съмнение депозитните сертификати ще бъдат съществено облагодетелствани, ако се стигне до повишаване на лихвените проценти. Плюс това те ви дават 100% гаранция, че няма да загубите главницата. Всяко CD, продадено ви от банка, покрита от Federal Deposit Insurance Corp. (FDIC), е застраховано за сериозна сума. Ако отворите съвместна сметка с брачния си партньор, ще бъдете застраховани за двойно. Ако сложите и името на едно от децата си – още повече, и т.н. Това поставя голяма горна граница на риска ви, но

едногодишен депозитен сертификат

ще ви предложи максимален годишен процент на доходност (annual percentage yield – APY) от едва 1.3%. Най-високата доходност дават петгодишни джъмбо CD-та.

Един от начините да се възползватe, когато има покачващи се лихвени проценти, е да „построите“ стълбовиден портфейл от депозитни сертификати. Слагате равно количество пари в CD-та с различни дати на падеж, да речем – една година, две години, три години и пет години. Когато депозитите станат изискуеми, вземате главницата и купувате CD-та с по-дълъг срок. Така че когато едногодишният депозитен сертификат навърши една година, т.е. имате право да го изтеглите, вземете постъпленията и купете петгодишно CD. Една година по-късно, когато двегодишният депозитен сертификат „узрее“, изтеглете главницата и сложете парите в петгодишно CD. Ако разположите сертификатите си по този стълбовиден начин, няма да се налага да връзвате всичките си спестявания в относително нискодоходни CD-та и ще бъдете съществено облагодетелствани, когато лихвените проценти започнат да се покачват. Така винаги ще имате свободен капитал да инвестирате в депозитни сертификати с по-голяма доходност.

Акции, които плащат дивиденти

Подобно на облигациите, цените на акциите, плащащи дивиденти, са склонни да падат, когато лихвените проценти се покачват. Но това няма да има значение за вас, ако нямате намерение да продавате вашите дивидентни акции. Добрата новина за вас е, че доходността на дивидентите се повишава, когато цената на акциите пада. Дори е логично за всеки, който иска да си купи акции, плащащи дивиденти, или вече притежава такива с цел здравословен поток от приходи, да приветства спада в цените на акциите.

Друга полза от акциите с дивиденти е, че ударите, които те поемат от покачващите се лихвени проценти, обикновено са краткотрайни. Историята показва, че те обикновено поддържат потенциала си за покачване на цената много по-добре от които и да е други инвестиционни инструменти. С добра цена и сериозна доходност акциите, плащащи дивиденти, имат отлична дългосрочна история. От 1928 г. насам те са генерирали средна годишна възвръщаемост от 8.32%. Благоприятното данъчно третиране (по-ниски данъци върху дивидентите ви, отколкото върху заплатата ви) и дългата положителна история на дивидентите да нарастват по-бързо от инфлацията са други атрактивни атрибути.

В кои точно акции да инвестирате?

Всяка компания, която не само е просъществувала, но и е правила нарастващи плащания на дивиденти върху акциите си през двете световни войни, през Голямата депресия и Голямата рецесия, най-вероятно ще ви носи добри печалби до края на вашия живот. Според мен обаче не е особено разумно да инвестирате в няколко акции. Най-добре е да вложите парите си в борсово търгувани фондове (exchange traded funds – ETFs), за да разнообразите фирмите, от които получавате дивиденти.

Всеки един от гореописаните варианти предлагат стабилен доход при сравнително малък риск. Ако например една брачна двойка е спестила $500 000 през живота си и сега ги вложи в депозитни сертификати и акции, плащащи дивиденти, и приемем консервативно 3% възвръщаемост, това ще генерира допълнителен годишен приход от $15 000 (без да теглим от главницата, така че тази петстотин хиляди продължават да генерират доход всяка година). Заедно с приходите от Социалноосигурителната администрация, това би било достатъчно за покриването на всекидневните ви разходи и даже може да ви остане малко да ходите на почивка всяка година.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Вашите пари

Мнучин прехвърля $455 млрд. за COVID-19 във фонд, до който Байдън няма да има достъп

„Това е последното усилие на Министерството на финансите да подкопае администрацията на Байдън“

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Финансовият министър Стивън Мнучин се очаква да прехвърли $455 млрд., предвидени за стимулиране на икономиката по време на пандемията във фонд, до който новоизбраният президент Джо Байдън няма да има достъп. Единственият начин той да може да ги разпредели е, да получи одобрението на Конгреса, съобщава Bloomberg.

Ако наследничката на Мнучин, която се смята, че ще е Джанет Йелън, поиска да има достъп до тези средства, то тя ще трябва да има благословията на Конгреса.

Парите бяха част от фонда на Министерството на финансите, което предвиди 500 млрд. долара още в края на март. 46 млрд. долара от тези пари отидоха за подпомагането на авиокомпаниите, а останалата част бе предназначена за подпомагане на кредитните програми на Фед за бизнеса.

Джанет Йелън - първата жена начело на финансовото министерство на САЩ

Демократите бързо осъдиха този ход, а Бхарат Рамамурти, бивш съветник на сенатор Елизабет Уорън, която сега служи като член на комисията на Конгреса, натоварен с надзора над средствата, го нарече „незаконен“.

„Това е последното усилие на Министерството на финансите да подкопае администрацията на Байдън“, написа Рамамурти.

Мнучин: По-малки помощи ще стимулират хората да работят

„Добрата новина е, че това е незаконно и може да бъде отменено през следващата година. От своя страна, Фед не трябва да се съгласява с този опит за саботаж и трябва да запази средствата, които вече има.“

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Вашите пари

Уолстрийт приключи седмицата с два рекорда

Dow Jones се е запътил към най-добрия си месец от 1987 г.

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Два от трите водещи индекса на Нюйоркската фондова борса приключиха седмицата на рекордно високо равнище.

Пазарът е бил успокоен от политическата ситуация в Съединените щати и настроен оптимистично за разработването на ваксина срещу причиняваното от новия коронавирус заболяване COVID-19.

Широкообхватният индекс Стандард енд Пуърс 500 се повиши с 0,24 процента до 3638 пункта, а този на високотехнологичните дружества Насдак прибави 0,92 процента до 12 205 пункта. И двете равнища са рекордни.

Dow Jones удари 30 000 за първи път в историята след оптимизъм за Байдън и ваксините

Третият водещ индекс, промишленият Дау Джоунс, който във вторник за първи път надхвърли прага от 30 000 пункта при затваряне, регистрира ръст от 0,13 процента до 29 910 пункта.

За цялата седмица, по-къса заради дългия уикенд около Деня на благодарността, Дау Джоунс прибави 2,2 процента, Насдак – 3 процента, а Стандард енд Пуърс 500 – 2,3 процента. Дау Джоунс се е запътил към най-добрия си месец от 1987 г.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Вашите пари

А дали инвестиционните такси не ви струват цяло състояние?

Бъдете информирани къде отиват парите ви

публикувано

на

Виж цялата статия

Кога беше последният път, когато анализирахте колко плащате за инвестиционни такси? Те могат да ви струват цяло състояние. Прозрачността е важна, когато инвестирате, защото таксите за управление, оперативните разходи, комисионите и брокерските такси могат да повлияят на потенциала за растеж на вашето портфолио. Някога да сте били примамени в привидно евтина промоция за кабелна телевизия, но по-късно сте съжалили, защото сметката е станала много по-висока, отколкото сте очаквали? Потайните такси за активиране, данъкът върху продажбите, държавните такси и административните разходи могат бързо да се натрупат и да увеличат сметката ви за кабелна телевизия много повече от предвиденото. По подобен начин и инвестиционните такси могат да ви хванат неподготвени и в много по-голяма степен

ако не си „напишете домашното“

Трябва да имате предвид, че редовно направените разходи (като такси за финансови консултантски услуги и такси за поддръжка) се таксуват на месечна, тримесечна или годишна база и са посочени в банковото ви извлечение като „текущи такси“ (ongoing fees). Те могат да се натрупат в големи размери с течение на времето. Не само че губите парите си, за да заплащате тези такси, но и пропускате възможностите за възвръщаемост върху тези суми, които бихте могли да спечелите, ако тези пари бяха останали в сметката ви, а не бяха влезли в джоба на брокера. Плюс това, колкото по-дълго сметката ви остава отворена и колкото повече расте, толкова по-големи текущи такси е вероятно да продължавате да плащате.

Не се заблуждавайте от привидно малките проценти. Да речем, че цял живот сте работили здраво и сте спестили $100,000, готови сте да инвестирате $100 000 за 20 години с очакване да получите четири процента годишна възвръщаемост. Трима брокери ви предлагат почти същите продукти, но всеки с различна годишна такса: 0.25, 0.5 и 1%. Тези изглеждат като малки проценти, така че не би трябвало разликата да бъде съществена, нали? Помислете отново. В края на 20-те години разликата между брокер 2 (0.5% годишна такса) и брокер 1 (0.25% годишна такса) е $10,000. Можете да сложите тези $10,000 във вашата сметка за спешни случаи – за непредвидена медицинска помощ, за поправяне на протеклия покрив на дома ви или за плащане на месечните ви разходи, ако, не дай Боже, си загубите работата. Още по-силно изразена е разликата от $30,000 между брокер 1 (0.25% годишна такса) и брокер 3 (1% годишна такса). Не бихте ли си купили по-скоро нова кола или платили за обучението на детето си в колеж, вместо да предадете всички тези пари в джоба на брокера – само за такси?

Таксите, които се налагат, когато правите поръчка да купувате, продавате или разменяте дадена инвестиция, са известни като операционни такси (transaction fees).

Най-честият пример са комисионите

Имайте предвид, че по-високи комисиони могат да се налагат, ако направите поръчката по телефона с финансовия професионалист, вместо онлайн чрез платформата за самообслужване на вашата брокерска фирма. Други форми на операционни такси включват увеличенията на цената с цел покриване на разходите и печалбата (mark-ups), челни такси за закупуване на даден продукт (front-end sales loads) и крайни такси за продажба на даден продукт (back-end sales loads). Mark-ups се случват, когато брокерът ви продава продукт, създаден от неговата финансова институция, но с надценка над пазарната цена. Челните или крайните такси, с прости думи, са комисионите и маркетинговите разходи, които се таксуват от много взаимни фондове. Тъй като има близо осем хиляди взаимни фондове и всички те се конкурират за парите на инвеститорите, някои фондове стимулират брокерите с комисионни плащания (sales loads), за да подтикнат финансовите професионалисти да препоръчат техния взаимен фонд на клиентите си. Ако един инвеститор купи взаимен фонд с челна или крайна продажна такса, тази комисиона се взема от джоба на инвеститора и се плаща на брокера.

Какъв е изводът? Бъдете информирани къде отиват парите ви и използвайте високо реномирани професионалисти, които ви таксуват минимално за разноските си.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada

Повече в newsletter, Акции, американска пенсия, дивиденти
Boeing 737 MAX се връща в небето (ВИДЕО)

Решението бележи край на двугодишния път за обратно изкупуване, след като машината беше заземена след две фатални катастрофи

Затвори