Открийте ни и в

Вашите пари

Къде да спестявам при висока инфлация?

Важно е кога бихме искали евентуално да използваме спестените пари и в същото време за какви цели

публикувано

на

Къде да спестявам при висока инфлация?

Здравей, Ангел! Не е тайна за никого в Америка и по целия свят, че в момента инфлацията е изключително висока и за хора, които имат спестени пари в банката или в кеш, тези пари губят своята покупателна стойност с бързи темпове. Къде би препоръчал човек да спестява в момента?

 

Здравейте и благодаря за зададения въпрос, който наистина вълнува много хора в момента, хора, които са се погрижили да спестят пари, които за съжаление инфлацията в момента изяжда.

Тук е важно да разделим мислено нашите пари на различни групи според това кога бихме искали евентуално да ги използваме и в същото време за какви цели.

Ако искаме да имаме

пълен достъп по всяко време

на парите си и да нямаме никакви пазарни рискове – тогава аз бих заложил на така наречените Money Market Funds, плащайки 3% годишна лихва, която се променя според лихвените проценти в икономиката. Това според мен е много по-добрa алтернатива от банковите CD акаунти, които могат да изплащат и леко по-висок процент, но изискват затваряне на сумата за поне една година напред.

Пазаруваш в магазин в Горна Оряховица и ти крадат парите

При Money Market Funds няма такова изискване и парите са ликвидни по всяко едно време без никакъв риск за главницата, инвестирана там. Тази ликвидност на този тип акаунти, особено с такъв лихвен процент в момента, ги прави много атрактивни за хора, които искат спестяванията им да генерират някаква лихва и смятат евентуално да използват тези пари в сравнително близки срокове. Тук трябва да споменем, че лихвата при банковите CD акаунти и при Money Market Funds се облага с данък печалба.

Друга добра възможност биха били

общинските фондове

(Municipal Bond Funds), които в момента плащат дивиденти в размери между 3-5% на годишна база, и пазарните им стойности са паднали с около 10% за годината, което ги прави атрактивни за инвеститорите. При тази ситуация инвеститорът има шанс да навакса този спад от 10% в бъдещето и отгоре на това да прибере гарантирания дивидент, без той да бъде обложен с федерален данък, защото това е едно от свойствата на този тип фондове.

Разликата между общинските фондове (Municipal Bond Funds) и Money Market Funds е, че стойностите на общинските фондове могат да се менят според пазарите и това да промени стойността на парите в акаунта, което, разбира се, носи със себе си определено ниво риск за главницата, но ако човек има лукса да задели пари, които да не пипа за 3 до 5 години, мисля, че този вид фондове биха били добра протекция от инфлацията, особено в момента, когато сегашните им стойности са доста занижени в сравнение с началото на годината и могат да се закупят на атрактивни цени.

Третата алтернатива, която бих искал да споделя, би била

за хора с по-дълъг хоризонт

бих казал между 5 и 10 години, в които имат комфорта да оставят тези пари да са инвестирани, без да имат нужда от тях.

Аз лично бих използвал фондове, които са изградени от огромни компании, които изплащат дивиденти (месечно или всеки три месеца) с цел растеж на инвестирания капитал чрез реинвестиция на дивидента и стабилен растеж на цените на акциите. През времената на драстични пазарни спадове, каквито наблюдаваме в момента, такъв тип фондове показват завидна стабилност на цените си с много минимални спадове в сравнение с индексите и увеличение на дивидентите, което е следствие до определена степен и от завишението на лихвените проценти от Федералния резерв и цените на стоките.

Разбира се, това, което излагам в тази статия, са само идеи, които могат да се приложат при изграждане на финансовата стратегия за всеки един инвеститор, но при всеки един от нас е много индивидуално и не може да се използват генерални заключения. Затова моят съвет за всеки инвеститор, който иска да има определена протекция от инфлацията в краткосрочен или дългосрочен план, е да седне с финансов съветник като мен или друг, който познава или на когото се доверява, и да изгради своя собствена стратегия. И като говоря за стратегия, нека да сме сигурни, че тази стратегия ще се следва стриктно, независимо от промените в пазара и емоциите, които бушуват в нас спрямо тези промени.

Това е от мен за днес. Ако имате въпроси или се интересувате от различните аспекти на финансовата част от живота, можете да си запазите час за консултация на директния ми телефон – (224) 522-2413 или на електронната ми поща – [email protected] Въпросите, които четете, са зададени от клиенти, с които съм работил по време на консултации в моя офис.


АНГЕЛ САПУНДЖИЕВ (личен финансов консултант и експерт в сферата на пенсионното-осигуряване и инвестирането/ образувателните-спестовни сметки за деца/ застрахователни полици за живот, автомобили и домове)

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено