Открийте ни и в

СВЯТ

Къде е Навални? Затворници разкриват тормоза в изправителната колония, където вероятно е пратен (ВИДЕО)

Заяждането на надзирателите със затворниците може да става по най-незначителни поводи, като това че имаш разкопчано копче, че не си заел най-правилната стойка или че не си поздравил за 11-и път служител, когото си поздравил същия ден вече 10 пъти.

bgvoice

публикувано

на

Напоследък всички се питат къде е Навални и на този въпрос едновременно има е няма отговор, защото нито адвокатът му, нито роднините му са уведомени, че той е изведен от затвора „Матроска тишина“. Това е коментарът на авторите на нова видео, посветено на условията в изправителната колония, където се смята, че е изпратен руският опозиционер.

Навални ще излежи присъдата си при абсолютно нормални условия, каза след обявяването на присъдата ръководителят на руската Федерална служба за изпълнение на наказанията Александър Калашников. Той добави, че ако поиска, опозиционерът „може да участва в някакви производствени дейности“, но не каза къде се намира.

Официален отговор на въпроса къде е Навални още няма, но източниците на някои медии посочват, че той излежава присъдата си в Изправителна колония – 2 (ИК-.2) във Владимировска област, на около 100 км. от Москва.

Московският съд отхвърли юрисдикцията на ЕСПЧ и отказа да освободи Навални

Привържениците на дисидента пуснаха видео с автентични разкази на хора, преминали през тази изправителна колония и на роднини на лежали там затворници. Те разказват, че режимът в ИК-2 е „нормален“ само на думи и са единодушни, че системата там е насочена към пречупване на волята на затворниците.

Разказът от първо лице за ИК-2 идва от двама души, които са излезли оттам през миналата година. Единият е активистът Константин Котов, лежал година и половина заради това, че е участвал в четири мирни протеста и е публикувал пост във „Фейсбук“. Другият е бившият скинхед Дмитри Дьомушкин –  ултранационалист, който беше осъден на 2 години и половина за екстремизъм.

Основното средство за смазване на психиката не е боят, въпреки че и той не е забравен, а тормозът с безсмислени команди и действия. Това се отнася и за политическите, и за криминалните затворници, но докато криминалните се товарят и с работа, политическите са отделени в отделно крило („Сектор за усилен контрол А“).

Потвърдено бе, че Навални е в наказателна колония

Тях не ги карат да работят, а само „да спазват режима“, който се състои в строеви подготовки, упражнения и лишаване от нормален сън. За целта те се подписват на всеки 2 часа през деня и на 1 час през нощта в някаква тетрадка. Длъжни са да гледат телевизия – държавните канали – и не им се дава възможност да спят извън предвидените по устав 7 и половина часа. Ако задремеш, те бутат да продължиш да гледаш телевизия, казва Котов.

Гледането напред е забранено. Трябва да стоиш с наведена глава където и да се намираш, с ръце зад гърба. Ако не спазваш режима, наказват други осъдени, а не провинилият се, разказва очевидецът.

Навални по време на съдебния процес /сн: БТА,АР/

Това продължава известно време след постъпването, в „Сектор за усилен контрол А“, а после затворниците биват прехвърляни в „Шести режимен отряд“, където режимът е малко по-лек и го няма подписването в тетрадка през нощта.

Заяждането на надзирателите със затворниците може да става по най-незначителни поводи, като това че имаш разкопчано копче, че не си заел най-правилната стойка или че не си поздравил за 11-и път служител, когото си поздравил същия ден вече 10 пъти.

Полицията в Русия разследва "къртица", изобличила отровителите на Навални

В затвора има т. нар. активисти, които са затворници, изпълняващи част от функциите на администрацията срещу облаги, като например достъп до душовете право на повече посещения от близка. Те организират работата и помагат в контрола над другите затворници. Колонията е предвидена за около 400 души.

Според Дьомушкин бой няма, но според Котов понякога бият по петите с отвинтени крака от табуретки.
Общият тормоз е характерен за колонията, като даване на минута-две за обличане и излизане незабавно за упражнения, или пък физическо в задушна стая, последвано от изкарване по потна фланелка на студа. Медицински грижи практически няма.

Котов е уверен, че Навални е насочен към ИК-2 заради пълният контрол и пълната изолация, при която може със седмици да не се получат писмата от близките.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

СВЯТ

Нови въоръжени сблъсъци на границата между Армения и Азербайджан

Режимът за прекратяване на огъня между двете страни е бил нарушен отново.

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: архив

Арменското министерство на отбраната съобщи, че тази нощ са започнали въоръжени сблъсъци в североизточния участък от границата с Азербайджан.

Около 03.40 ч. местно време (02.40 ч. бълг. вр.) режимът на прекратяване на огъня е бил нарушен за пореден път от подразделения на азербайджанската армия, съобщи пресслужбата на военното ведомство.

Към 7 ч. тази сутрин престрелките на отделни места продължават. По предварителна информация и двете страни са претърпели загуби, се добавя в арменското министерско съобщение.

От 12 май ситуацията по границата между Армения и Азербайджан остава неспокойна. Тогава арменското военно ведомство заяви, че азербайджанските въоръжени сили в опит за „коригиране на границата“ са се опитали да извършат „определени дейности“ в един от граничните райони на Сюникска област.

Оттогава и двете страни периодично съобщават за инциденти.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Коронавирусът

Великобритания отменя карантината за туристи от ЕС и САЩ

Правителството също е готово да добави десет държави към зеления списък

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Великобритания e гoтoвa дa oтвoри cвoитe грaници oщe cлeдвaщaтa ceдмицa, кaтo пoзвoли нa нaпълнo вaкcинирaни пътници oт EC и CAЩ дa влизaт в cтрaнaтa бeз кaрaнтинa.

Oчaквa ce миниcтритe дa oдoбрят плaнoвeтe днec, 28 юли, cлeд твърдeниe, чe Бoриc Джoнcън e oбeзпoкoeн, чe EC изпрeвaрвa Вeликoбритaния пo oтнoшeниe нa рaзрeшeниeтo зa мeждунaрoдни пътувaния. Твърди ce, чe тoй вярвa, чe Вeликoбритaния риcкувa дa „прoпилee cвoя вaкcинaциoнeн бoнуc“, прeпрaткa към нaпрeднaлoтo нивo нa вътрeшнaтa вaкcинaциoннa прoгрaмa.

Изcлeдвaния нa Cвeтoвния cъвeт зa пътувaния и туризъм пoкaзвaт, чe икoнoмикaтa губи 639 милиoнa бритaнcки лири нa дeн зaрaди нaтиcкa върху вхoдящия туризъм. Нa cтрaни извън EC и CAЩ мoжe дa бъдe рaзрeшeнo вхoдящo пътувaнe бeз кaрaнтинa нa пo-къcнa дaтa.

Oт 19 юли нaпълнo вaкcинирaнитe житeли нa Вeликoбритaния мoгaт дa пътувaт дo и oт cтрaни oт прaвитeлcтвeния жълт cпиcък бeз кaрaнтинa при зaвръщaнeтo им. Прaвoтo oбaчe e oткaзaнo нa тeзи, кoитo ca били вaкcинирaни извън Вeликoбритaния.

Cъглacнo нoвитe плaнoвe прaвитeлcтвoтo щe признae вaкcинaциoннитe ceртификaти, издaдeни cпeциaлнo в EC и CAЩ. Тoвa включвa цифрoвия ceртификaт СОVID-19 нa EC.

Първoнaчaлнo щe ce прилaгa caмo при влизaнe в Aнглия, нo другитe aдминиcтрaции вeрoятнo щe гo пocлeдвaт. Cъглacнo прoмянaтa aвиoкoмпaниитe щe трябвa дa прoвeрят cтaтуca нa вaкcинaция при чeкирaнe, прeди пътницитe дa ce кaчaт нa пoлeти дo Oбeдинeнoтo крaлcтвo, зa дa прeдoтврaтят зaтруднeниe при пacпoртния кoнтрoл.

Миниcтритe вярвaт, чe тoвa щe пoмoгнe нa Вeликoбритaния дa ce дoгoвoри c пoвeчe чужди държaви, зa дa ocигури възмoжнocт зa пътувaнe бeз кaрaнтинa.

Рaзбирa ce, чe тe имaт зa цeл дa въвeдaт пoлитикaтa oщe прeз cлeдвaщaтa ceдмицa, въпрeки чe мoжe дa oтнeмe пoвeчe врeмe. Прaвитeлcтвoтo cъщo e гoтoвo дa дoбaви дeceт държaви към зeлeния cпиcък cлeдвaщaтa ceдмицa, кoeтo щe пoзвoли пътувaния бeз кaрaнтинa, нeзaвиcимo oт cтaтуca нa вaкcинaция.

Cтрaнитe, кoитo мoгaт дa бъдaт дoбaвeни, включвaт Итaлия, Гeрмaния и Кaнaдa.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

СВЯТ

Полицията в Москва претърси дома на главен редактор на опозиционен сайт

Претърсен бил и дома на неговите родители.

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Руската полиция претърси дома на главния редактор на изданието за разследваща журналистика „Инсайдър“. Това се случи дни след като сайтът беше добавен към регистъра на руското Министерство на правосъдието за “чуждестранни агенти“.

Преди месец полицията извърши подобни обиски и в домовете на няколко журналисти от разследващия сайт Проект.

Главният редактор на „Инсайдър“ Роман Доброхотов написа в Туитър, че полицията е дошла в апартамента му рано сутринта на 28 юли. Според уебсайта База униформени са претърсили също и дома на родителите на Доброхотов.

Към момента няма официално становище на властите за причината за претърсванията.

Поддръжници на руската опозиция, независими журналисти и активисти за човешките права се сблъскват със засилен правителствен натиск преди предстоящите парламентарни избори през септември.

Сайтът Инсайдър е добре познат покрай общата си работа с международната разследваща група Белингкат. Общите им проекти включват журналистически материали за дейността на руските тайни служби в чужбина, както и за отравянето на руския опозиционер Алексей Навални.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
Цвета Караянчева: След 4 април ГЕРБ започваме да работим, за да победим Радев наесен

Караянчева обобщава работата на парламентарните групи като "много остро противопоставяне, противопоставяне на всяка цена в пленарната зала"

Затвори