Открийте ни и в

САЩ

Къде училищата ще отворят, както иска Тръмп

Вижте как ще започне учебната година в различните градове в Щатите

публикувано

на

Президентът Тръмп критикува миналата седмица лидерите на училищните райони, че не се отварят училищата напълно и достатъчно бързо. Отговарящите за училищните райони обаче казват, че са решени да започнат учебния процес по безопасен начин и изпитват ужас от усилията на администрацията на Тръмп да политизира въпроса и да прибързва с решения, които биха могли да имат последствия, застрашаващи живота на много хора.

 Ню Йорк

За най-големия училищен район в страната – този на Ню Йорк – кметът на града Бил дьо Блазио обяви плана си училищата да се отворят отново за поне някои занятия в клас през есента. Предлагайки три модела на обучение в клас, планът позволява децата да ходят на училище от един до три дни в седмицата.

Губернаторът Андрю Куомо каза в понеделник, че за да бъде разрешен присъствен учебен процес, регионът трябва да бъде във фаза 4 от отварянето, а Ню Йорк още не е в тази фаза. Друго изискване е в района да има заболеваемост не повече от 5% или по-ниска за период от 14 дни. Куомо заяви, че окончателното решение за отварянето на училищата ще бъде взето през първата седмица на август.

Атланта

Началникът на държавните училища в Атланта Лиза Херинг обяви, че държавните училища в града ще стартират първите девет седмици от учебната година с онлайн занимания. Според предложението на Херинг началото на учебната година ще бъде изместено от 10 за 24 август.

Училищният съвет на окръг Гуинет също отмени решението си за хибриден модел и ще започне учебната година с виртуално обучение. Учебната година трябва да започне на 12 август. Окръг Гуинет е най-големият училищен район в Джорджия.

Маями, Тампа и Сейнт Питсбърг

Държавните училища в окръг Маями-Дейд в момента са във фаза 1 на отварянето и не могат да предлагат присъствено обучение, докато регионът не влезе във фаза 2. Докато районът се подготвя, учителите призовават родителите да решат как искат техните деца да се върнат в училище: да ходят на училище, чрез смесен модел или само онлайн. Това е по плана на губернатора на Флорида Рон Десантис, който настоява училищата да отворят до август и издаде заповед за това.

Асоциацията за образование във Флорида, заедно с някои учители и родители, обаче заведоха дело срещу отварянето на училищата.

Съдебният процес е срещу губернатора Рон ДеСантис, комисаря по образованието Ричард Коркоран, агенцията по образование във Флорида, бордът към агенцията и кмета на окръг Маями-Дейд Карлос Гименес. Учителите твърдят, че да се нареди връщане към присъствено обучение в държавните училища е нарушение на Конституцията на Флорида, която изисква училищата да бъдат „безопасни“ и „сигурни“.

В Тампа учебната година по принцип започва на 10 август, но датата може да бъде сменена с 24 август. Родителите могат да избират между присъствено обучение от 5 дни, виртуално обучение със занятия всеки ден и дистанционно обучение с по-малко включвания онлайн. В Сейнт Питсбърг родителите могат да избират между онлайн и присъствено обучение. Ръководителите на двата училищни района считат заповедта на губернатора Десантис за валидна и се стремят да я спазят.

 Чикаго

По предварителен план повечето ученици от чикагските държавни училища са готови да се върнат в класните стаи два дни седмично тази есен като част от усилията на града за забавяне на разпространението на коронавируса.

Половината ученици от подготвителните групи и децата от 1 до 10 клас ще посещават занятия понеделник и вторник, а другата половина – четвъртък и петък. Сряда се учи от вкъщи, а също и през двата дни, когато дадена група няма учебни часове в училище.

Останалите 850 области в Илинойс формулират свои собствени планове за есента. Някои планират да отворят отново училищата с променени графици, докато други се придържат към дистанционното обучение или дават възможност на родителите да избират. Като цяло обаче учителите в Илинойс искат да преподават онлайн, за да не рискуват здравето си и това на учениците.

 Далас и Хюстън

Тексаската образователна агенция съобщи в петък, че ще смекчи по-ранното изискване училищата да отворят отново. Новите указания позволяват на училищата да работят дистанционно през първите четири седмици от учебната година и през следващите четири седмици, ако бъдат одобрени на местно ниво.

Независимият училищен окръг на Хюстън ще започне учебната си година на 8 септември с обучение онлайн в продължение на шест седмици. След това тя планира присъствено обучение от 19 октомври. Училищата в Далас трябваше да започнат годината на 17 август само с онлайн класове. Тази дата може да бъде преместена за 8 септември, като ръководителката на района би искала децата да ходят на училище, въпреки че не всеки учител би бил спокоен с това решение.

 Лос Анджелис и Сан Диего

Губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм издаде заповед, че 32 области не могат да отворят училищата, защото са в списъка на районите за наблюдение заради нарастващ брой на инфекциите на COVID-19. В списъка попадат Лос Анджелис, Ориндж, Ривърсайд, Сан Бернардино и Вентура. Разпоредбата има опция за изключване на началните училища от това правило.

Двата най-големи училищни района в Калифорния – тези на Лос Анджелис и на Сан Диего – обявиха в понеделник, че училищата няма да се отворят за никакви присъствени часове, когато учебната година започне през август, и че учениците ще продължат да учат дистанционно.

Експертите по обществено здраве съветват училищата да останат затворени и децата да не се излагат на риск с оглед на увеличаването на броя на заразените в голяма част от страната. Американската асоциация на педиатрите препоръчва на децата да ходят на училище, за да имат достатъчно социални контакти и са се развиват правилно. Двете противоречиви оценки хвърлят в ужас родителите, които, от една страна, искат децата да ходят на училище, а от друга – да не се разболеят.

Поддръжниците на присъственото обучение казват, че децата се разболяват рядко и не толкова тежко. Но във Флорида досега има 17 000 деца под 18 години, които са били болни от коронавирус. Две от тях умряха.

 

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА