Руският министър на външните работи Сергей Лавров обвини Европейския съюз, че жертва интересите на своите граждани, за да угоди на Съединените щати.
Според него Западът и най-вече Съединените щати използват Украйна, за да запазят господстващото си положение на световната политическа сцена:
"Украйна е инструмент за възпиране на мирното развитие на Руската федерация в контекста на курса към увековечаване на еднополюсния ред", заяви първият дипломат на Кремъл.
По думите на Лавров Съединените щати дирижират процесите отвъд Океана и отслабват Европа, като освобождават пазарите й за американските стоки, технологии и военна продукция.
"Евросъюзът окончателно губи признаците си на самостоятелност и послушно се вписва в англосаксонските планове за утвърждаване на еднополюсния световен ред, жертвайки качеството на живот на европейците и техните коренни интереси в угода на Съединените щати", посочва още той.
Според Лавров Европейският съюз все повече се слива с НАТО по въпросите на сигурността, а пактът от своя страна на все по-висок глас декларира глобалните си амбиции.