В ситуацията с изгонването на руски дипломати от България, Москва ще отговори по съответен начин, заяви външният министър на Русия Сергей Лавров в понеделник. Той обясни, че ще отговори по реципрочен начин на страната ни, което означава, че също ще изгони наши дипломати, но най-вероятно няма да затвори мисията си в София. "Що се отнася до фактическото състояние на нещата на място, така да се каже, хората, които България незаконно експулсира, обяви за персона нон грата, те в голямата си част осигуряваха жизнеспособността на дипломатическата ни мисия", каза Лавров, цитиран от ТАСС. Сега след тази акция, "напълно незаконна според оценката на Министерството на външните работи (на Русия), посолството не може да работи нормално. Естествено, ние ще отговорим съответно на нашите български колеги", коментира Лавров на пресконференция след среща с венецуелския външен министър Карлос Фария в Москва.

Той повтори опорната точка на Москва, че решението на София за изгонването на дипломатите е несамостоятелен ход на българския премиер в оставка Кирил Петков.

Сергей Лавров не уточни какво точно ще предприеме Москва.

Евентуално решение на Москва да скъса дипломатическите си отношения със страната ни би било крайна ескалация на конфликта

Марин Райков: Закриването на руското посолство би било грешка на Москва

Марин Райков уточни, че последици за двустранните отношения може да има, но ако едната от двете страни прояви воля за ескалация:

По думите на дипломата има две линии на преценка, когато става дума за изгонването на дипломати и за съкращаване на броя на служителите на посолството на Руската федерация, не трябва да се смесват: