Открийте ни и в

Здраве

Лакът за нокти: Вреди ли красотата на здравето?

публикувано

на

Разхождайки се по една от уличките, излизащи на централната търговска улица в Монреал, Света Катерина (Saint Catherine St.), чух женска глъч и погледът ми се спря върху отворената врата на един салон за маникюр и педикюр, който гъмжеше от развълнувани представителки на нежния пол. Дискутираха нещо си и се кикотеха весело. За момент ми стана весело и на мен, но като се замислих за какво са там, направо ме обзе мразовито и тъжно настроение.

Задавали ли сте си въпроса колко всъщност ни струва един маникюр? Знаете ли какво е

съдържанието на един лак за нокти

и как поставянето на този лак се отразява на здравето ни?

Да започнем с един друг въпрос, а именно какво е предназначението на ноктите? Ако отговорът ви е, да ги гризем, да ги лакираме, да свирим на китара с тяхна помощ, да се чешем страстно до болка и др., то вие сте много близо до шеговитото описание на нуждата от нокти, но всъщност не отговорихте правилно на въпроса по-горе.

Един от учените, които се занимават с тези въпроси, е John Hawks, антрополог по биология от Университета Wisconsin-Madison. Той твърди, че повечето бозайници използват ноктите за прихващане, катерене, драскане и изравяне на дупки. Хората, които се считат част от групата на приматите (плацентни бозайници), имат този вид широки нокти, който позволява по-добра манипулация на предмети с пръсти.

Алтернативните лечители и някои ортодоксални доктори използват ноктите като извор на

информация за нашето здраве

Например недохранването се отразява на цвета на ноктите. В някои случаи жълтеещите нокти сигнализират за гъбични инфекции, а белите нокти с тъмен венец предполагат проблеми с черния дроб, белите дробове и сърцето.

Не мога да отрека, че покриването на тези така важни образования от нашето тяло с лак за нокти доставя естетична наслада. Но дали естетичното удоволствието води и до някакви здравословни предимства?

В проведено изследване за съдържание на химикали в тялото върху 24 жени се твърди, че в тялото на всяка една от тях са открити токсични химикали от лак за нокти. Искам да отделя внимание на две съставки, намерени в телата на тези жени. Първо това е triphenyl phosphate (трифенил фосфат), който е намерен в телата на всичките 24 жени. Проблемът, свързан с този химикал, е фактът, че той се счита за разрушител на ендокринната ни система, т.е. на нашия хормонален обмен. Това е системата, която регулира процеси както в клетките ни, така и в органите ни. В същото изследване учените са тествали 10 различни лака за нокти от пазарите в Северна Америка и са открили

въпросния химикал в 8 от тях

Това, което ме притесни в това изследване, е, че в два от лаковете, в които са открили химикала, triphenyl phosphate не е бил посочен в съдържанието на съставки, от които са били произведени лаковете за нокти. Това ми напомня, че както при праховете за пране, така и при козметиката производителят има право да не изписва някои от компонентите, участващи при производството на продукта. За съжаление няма закон, който да задължи производителите да отразяват 100% от използваните съставки в лака за нокти.

Тriphenyl phosphate е още и нервнотоксин, т.е. това химично съединение допринася за дефекти в развитието на организма. То оказва влияние върху репродуктивната система и състоянието на кожата, тъй като й действа като дразнител, предизвикващ алергични реакции.

Другият химикал, който искам да спомена, е formaldehyde (формалдехид). Ще използвам един цитат от страницата на Регистрационната агенция за токсични вещества и болести (Agency for Toxic Substances and Disease Registry www.atsdr.cdc.gov), за да ви представя накратко този химикал: „Вследствие на проучвания върху хора и опитни животни, подложени на влиянието на формалдехид в газово състояние, отделът за гражданско здраве и услуги на САЩ (DHHS) и международната агенция за ракови проучвания (IARC) определиха формалдехида за

човешки карцероген

Това заключение говори само по себе си за същността на това токсично съединение.

В заключение искам да отбележа, че съществуват лакове за нокти като тези на Honeybee Gardens, Acquarella и SpaRitual, които се считат за водоразтворими и произведени без опасни за здравето химични съставки.

И така, редовното поставяне на лак за нокти ни струва време, пари и очевидно здравословни проблеми.

Надявам се тази кратка статия да ви накара да се замислите върху изложената по-горе информация и респективно да ви подтикне да направите собствено проучване по темата.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА