Открийте ни и в

СВЯТ

Лаура Кьовеши се заема с пропаднали център на Добрич

До месец община Добрич ще предаде на Европейската прокуратура документите за ремонтирания преди 10 години център на града

публикувано

на

Сн.: Община Добрич

До месец община Добрич ще предаде на Европейската прокуратура документите за ремонтирания преди 10 години център на града, съобщи „24 часа“.

В момента центърът на града е в окаяно състояние – с напукани и изронени плочки. „Площта на централната градска част, която е реконструирана преди години, е около 40 дка. Видимо компрометирани са около 15-20 процента, напуканите плочки са около 40 процента. През месец март догодина центърът ще бъде в аварирало състояние” – каза зам.-кметът Пенчо Керванов.

„Към момента не можем да предприемем никакви ремонти” – добави кметът. Затова на заседанието на Общинския съвет във вторник се внася докладна записка за създаване на временна комисия, в която да участват специалисти, както и представители на партиите и коалициите в местния парламент, която трябва да изработи техническо задание за проектирането на нов център.

Кьовеши: Толерират се криминални организации, стремящи се да изместят официалните власти

„В докладната сме посочили срок на работата на комисията 60 дни, но има възможност той да бъде удължен” – добави зам.-кметът Керванов. „Освен напуканите и изронени плочки, има оплаквания от банки, служби и др. с офиси на центъра, по чиито сгради се появяват пукнатини заради разширяването и свиването на плочите без техническа фуга, както и на бетона под тях” – добави кметът Йорданов. Той обясни, че документацията за реконструкцията на центъра е била събирана по кабинети и чекмеджета.в общината

„Ние не сме органът, който да търси вина. Закова изпращаме документите. Ще изпратим копие и до българската прокуратура, но на сигали през годините, тя не е реагирала” – каза Йорданов. В одобрения през 2009 г. проект са предвидени клинкерни плочи с дебелина 4 см, но реално са поставени поставени плочки 20/20 см с дебелина 2 см., а на места – 1,5 см. „Това са плочи за стенно облицоване, а не за натоварена пешеходна част, през която минават и машини” – обяснява Керванов.

Зам.-кметът Росица Йорданова припомня, че договорът за изпълнение на реконструкцията е сключен през септември 2010 г. с „Добрич – градска среда“ ООД, като съдружници са три фирми. „Дружеството е с капитал 100 лв. Създадено е единствено, за да изпълни проекта за ремонт на центъра в Добрич, а през декември 2020 г. е и заличено” – уточнява Йорданова. Освен това при стандартна гаранция при подобен договор от 5%, в този е заложена гаранция от 1% или 41 132 лв. Стойността на сключения договор за строителство е в размер на 4 935 840,26 лева, а финансирането е по оперативната програма „Регионално развитите“ 2007-2013 г. Центърът влиза в експлоатация през 2011 г., а още през 2012 г. е изпратено първото писмо с искане за отстраняването на дефекти” – добави Йорданова.

Многократно през годините са изпращани констативни протоколи да предявяване на претенции към изпълнителя. От тези искания са подменени общо 419 кв. метра разрушени плочки. Последното искане от края на 2020 г. В отговора на изпълнителя обаче се твърди, че гаранционният срок за плочките е изтекъл още през 2018 г. и не дължат тяхното ремонтиране. Оказва се, че гаранцията за клинкерните плочки е 7 години, а за целия проект за реконструкция – 10 години, който изтича, а дружеството- изпълнител не извършва дейности от 2012 г.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

СВЯТ

Путин обсъди Омикрон в разговор по телефона с президента на Южна Африка

Кремъл съобщи днес, че двамата лидери са се съгласили да се борят заедно срещу пандемията

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн: БТА

Руският президент Владимир Путин обсъди новия вариант Омикрон на коронавируса в разговор по телефона с президента на Южна Африка Сирил Рамапоса.

Кремъл съобщи днес, че двамата лидери са се съгласили да се борят заедно срещу пандемията.

Путин и Рамапоса са обсъдили и детайли от подготовката за срещата Русия – Африка, взаимодействието в рамките на организацията БРИКС и въпроси от сферата на търговско-икономическото сътрудничество.

134 заразени с Омикрон във Великобритания

Според официална информация все още няма потвърден случай на заразен с варианта Омикрон човек в Русия. Въпреки това Путин нареди да бъдат извършени съответните проверки на тестовете за коронавируса и ваксините. Също така правителството ще разработи мерки за предотвратяване на разпространението на варианта в най-голямата по територия страна в света.

Русия от месеци се оплаква от висока смъртност, причинена от коронавируса. Днес властите съобщиха, че 1215 болни от COVID-19 са починали за един ден. Истинският брой вероятно е по-голям.

Според руската статистическа служба Росстат 74 893 души са починали от COVID-19 през октомври – най-високият месечен брой от началото на пандемията. Според правителствените данни обаче през октомври от COVID-19 са починали значително по-малко хора.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Коронавирусът

Върховен съд в Гърция: Задължителната ваксинация не е противоконституционна

Друг въздействащ аспект на решението е, че отстраняването от работа на тези, които не желаят да бъдат ваксинирани без заплащане, е конституционно приемливо

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: АП/БТА

Държавният съвет, най-висшият административен съд на Гърция, постанови в петък, че задължителната ваксинация на здравни работници, пожарникари и други служители срещу Covid-19 не нарушава гръцката конституция. Решението, което може да проправи пътя за удължаване на задължителна имунизация и на други групи работници или всяка група от населението, определена по възрастови критерии, дойде след обжалване на правителственото решение от няколко професионални групи, включително Специалното звено за управление на бедствия на пожарната служба, Националния център за спешна помощ  и Федерацията на обществените болници.

Освен това съдът постанови, че здравните работници имат конституционно задължение да се ваксинират срещу коронавируса като проява на социална солидарност.

Крайъгълният камък на решението относно конституционността на мерките за задължителна ваксинация се основава, както е посочено в мотивите на решението, на факта, че ваксинацията защитава общественото здраве и живота на гражданите, което според него са висши цели.

Гърция задължава всички над 60 г. да се ваксинират срещу COVID

В резултат на това значението на решението на съда означава по подразбиране, че всяко подобно обжалване от граждани или синдикати срещу задължителната ваксинация в бъдеще няма да бъде успешно, тъй като вече е създаден много силен съдебен прецедент, който поставя задължителната имунизация в рамките на конституционната рамка.

Друг въздействащ аспект на решението е, че отстраняването от работа на тези, които не желаят да бъдат ваксинирани без заплащане, е конституционно приемливо.

Значението на решението и последиците от него бяха отразени в хода на председателя на съда Димитриос Скалцунис да го оповести публично, без да чака публикуването му, както обикновено се случва, което ще се състои следващата пролет, като се позовава на съответната разпоредба на скорошен закон.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

КРИМИ

В къща в Германия: Намериха пет трупа, три са на деца

Разследващите: Били са убити

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Германската полиция откри в събота телата на петима души в град южно от Берлин.

Труповете са били намерени в жилищна сграда в Кьонигс Вустерхаузен. Жертвите са двама възрастни и три деца. Те са имали прострелни и прободни рани, заяви прокуратурата.

Полицията каза, че е получила сигнал от очевидци, които видели мъртви тела в къщата.

Според следователите жертвите – двама души на по 40 години и три деца на 10, 8 и 4 години – са били убити. Органите на реда са започнали разследване за предумишлено убийство.

Германски медии съобщиха, че петимата са били под карантина заради коронавирус.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА