Лекарите са близо до това да открият причината за образуването на кръвни съсиреци, които могат да бъдат свързани с определени коронавирусни ваксини. Медиците съобщиха, че техните констатации имат важно значение за начина на лечение на състоянието, независимо дали е причинено от ваксините. Въпреки че връзката все още не е категорично установена, те наричат ​​състоянието, предизвикано от ваксина, имунна тромботична тромбоцитопения или VITT. Характеризира се с необичайно съсирване на кръвта, съчетано с малък брой кръвосъсирващи клетки, наречени тромбоцити. Пациентите страдат от опасни съсиреци и понякога кръвоизливи едновременно. Това състояние се свързва най-често с препарата на AstraZeneca, която се използва широко в Европа и Великобритания. Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията и Администрацията по храните и лекарствата проверяват дали ваксината Janssen на Johnson & Johnson също може да причини образуването на кръвни съсиреци. Както ваксината на AstraZeneca, така и ваксината J&J използват вируси на обикновена настинка, наречени аденовируси, като носител и някои експерти подозират, че реакцията на организма към тези вирусни вектори може да бъде в основата на реакцията. Ваксината на AstraZeneca не е разрешена в САЩ.

FDA и CDC поискаха пауза при поставянето на ваксината J&J, докато разследват възможната връзка между нея и образуването на съсиреци.
Екип, ръководен от д-р Мари Скъли, хематолог от болниците на Университетския колеж в Лондон, изследва 22 пациенти, които са развили синдрома след получаване на ваксината на AstraZeneca, и установяват, че имат необичаен отговор на антителата. Тези така наречени анти-PF4 антитела преди са били разглеждани само като рядка реакция към употребата на обикновения разредител на кръвта хепарин.
Констатациите подкрепят теорията, че имунната реакция може да е в основата на редките кръвни съсиреци, но констатациите все още не го обясняват, съобщават Скъли и колегите й за New England Journal of Medicine в петък. Това, което може да се случи, е реакция на имунната система с тромбоцити, която да предизвика неконтролирано съсирване. Ако ваксините го причиняват, това все още е много рядко и необичайно, пишат те. Може дори да не се случва по-често при наскоро ваксинирани хора, отколкото сред населението като цяло.
"Рискът от тромбоцитопения и рискът от венозна тромбоемболия след ваксинация срещу SARS-CoV-2 не изглежда да е по-висок от фоновите рискове в общата популация, което е констатация, съвместима с редкия и спорадичен характер на този синдром", пишат те.
"Събитията, докладвани в това проучване, изглеждат редки и до извършването на по-нататъшен анализ е трудно да се предскаже кой може да бъде засегнат. Симптомите се развиват повече от пет дни след първата доза ваксина", добавят те. „Във всички случаи, съобщени до момента, изглежда, че този синдром на тромбоцитопения (нисък брой тромбоцити) и венозна тромбоза (кръвен съсирек) се предизвиква след получаването на първата доза от (AstraZeneca) ChAdOx1 nCoV-19 ваксината. Въпреки че е имало малко съобщения за пациенти със симптоми, съответстващи на този клиничен синдром след получаване на други ваксини срещу SARS-CoV-2, все още не е потвърдено, че отговарят на диагностичните критерии ", добавят те.
Но ако ваксинацията може да причини състоянието, би било важно да се признае и да се лекува по подходящ начин - тъй като обичайното лечение на кръвни съсиреци не се препоръчва за VITT.
Пациентите трябва да получават лекарства против съсирване, но не и хепарин, а инфузиите на кръвен продукт, наречен интравенозен имуноглобулин, могат да заместят изчерпаните тромбоцити. Също така не е ясно кой е изложен на най-висок риск, пишат в коментар д-р Дъглас Сайнс от университета в Пенсилвания и д-р Джеймс Бъсел от Weill Cornell Medicine.
"Повечето пациенти, включени в тези доклади, са жени на възраст под 50 години, някои от които са получавали естроген-заместителна терапия или орални контрацептиви. Изключително висок процент от пациентите са имали тромбози на необичайни места", пишат те.
Някои европейски държави ограничиха кой трябва да получава ваксината на AstraZeneca. Белгия забрани употребата му при хора на възраст под 55 години. Други страни са спрели употребата му изобщо.
Съветниците на CDC за ваксините са помолени да обмислят дали подобни ограничения могат да бъдат подходящи за ваксината на Johnson & Johnson, въпреки че в САЩ са докладвани само няколко случая.
Докато кръвните съсиреци в мозъка са получили най-голямо внимание, пациентите също са имали съсиреци в други големи вени и артерии. Тези кръвни съсиреци в мозъка - наречени мозъчни венозни синусови тромбози или CVST - са драматични сами по себе си, но съсиреците може да се образуват и другаде.
Лекарите се съветват да провеждат тестове, ако хората развият кръвни съсиреци, след като наскоро са били ваксинирани срещу коронавирус, и да не използват хепарин за лечение, докато не се изключи VITT.
Американската общност на хематолозите публикува насоки, според които нормалното следваксинално неразположение, главоболие и треска не са обезпокоителни.
„Пациенти с тежки, повтарящи се или персистиращи симптоми, особено интензивно главоболие, коремна болка, гадене и повръщане, промени в зрението, задух и / или болка и подуване на краката, които продължават или започват четири до 20 дни след ваксинацията, трябва да бъдат оценени спешно от медицинско лице и да се обмисли VITT" казват от ASH в новите насоки.
"Докато настоящата информация свързва VITT с ваксините AstraZeneca и Johnson & Johnson, пациентите с предполагаем момент и симптоми след всяка ваксина срещу COVID-19 трябва да бъдат оценени за VITT."
Консултативният комитет по имунизационни практики на CDC е насрочил заседание за 23 април, за да разгледа отново въпроса, след като отказа да вземе решение в сряда. „Трябва да знаем какъв е размерът на проблема“, каза д-р Кевин Олт, професор и директор на отдела в Медицинския център на Университета в Канзас.
CDC иска да знае дали има нещо специфично, което може да изложи хората на по-висок риск от развитие на кръвни съсиреци след ваксинация. „Все още има доста хора в САЩ, които са били ваксинирани през последните две седмици“, каза Олт. "Видяхме тези реакции в рамките на две седмици, така че не звучи много дълго, но ще имаме доста данни само за тези девет или десет дни."
В писмо до New England Journal of Medicine учените от Janssen, подразделението за ваксини на Johnson & Johnson, казват, че няма достатъчно доказателства, които да покажат, че ваксината Covid-19 на компанията причинява образуването на кръвни съсиреци и те "работят в тясно сътрудничество с експерти и регулаторни органи за оценка на даннитe".
„Понастоящем, пишат те, доказателствата са недостатъчни, за да се установи причинно-следствена връзка между тези събития и ваксината Ad26.COV2.S“.
Ваксините, произведени от Moderna и Pfizer / BioNTech, използват различна технология, която изпраща генетичен материал в тялото, обвит в липиди, и те не са свързани с кръвни съсиреци.