Открийте ни и в

Здраве

Лекарите близо да открият причината за съсиреците при ваксините на AstraZeneca

Въпреки че връзката все още не е категорично установена, те наричат ​​състоянието, предизвикано от ваксина, имунна тромботична тромбоцитопения или VITT

публикувано

на

Сн.: АП/БТА

Лекарите са близо до това да открият причината за образуването на кръвни съсиреци, които могат да бъдат свързани с определени коронавирусни ваксини. Медиците съобщиха, че техните констатации имат важно значение за начина на лечение на състоянието, независимо дали е причинено от ваксините.

Въпреки че връзката все още не е категорично установена, те наричат ​​състоянието, предизвикано от ваксина, имунна тромботична тромбоцитопения или VITT. Характеризира се с необичайно съсирване на кръвта, съчетано с малък брой кръвосъсирващи клетки, наречени тромбоцити. Пациентите страдат от опасни съсиреци и понякога кръвоизливи едновременно.

Това състояние се свързва най-често с препарата на AstraZeneca, която се използва широко в Европа и Великобритания.

Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията и Администрацията по храните и лекарствата проверяват дали ваксината Janssen на Johnson & Johnson също може да причини образуването на кръвни съсиреци. Както ваксината на AstraZeneca, така и ваксината J&J използват вируси на обикновена настинка, наречени аденовируси, като носител и някои експерти подозират, че реакцията на организма към тези вирусни вектори може да бъде в основата на реакцията. Ваксината на AstraZeneca не е разрешена в САЩ.

ЕС може да не поднови договора за ваксини на AstraZeneca
FDA и CDC поискаха пауза при поставянето на ваксината J&J, докато разследват възможната връзка между нея и образуването на съсиреци.
Екип, ръководен от д-р Мари Скъли, хематолог от болниците на Университетския колеж в Лондон, изследва 22 пациенти, които са развили синдрома след получаване на ваксината на AstraZeneca, и установяват, че имат необичаен отговор на антителата. Тези така наречени анти-PF4 антитела преди са били разглеждани само като рядка реакция към употребата на обикновения разредител на кръвта хепарин.
Констатациите подкрепят теорията, че имунната реакция може да е в основата на редките кръвни съсиреци, но констатациите все още не го обясняват, съобщават Скъли и колегите й за New England Journal of Medicine в петък. Това, което може да се случи, е реакция на имунната система с тромбоцити, която да предизвика неконтролирано съсирване. Ако ваксините го причиняват, това все още е много рядко и необичайно, пишат те. Може дори да не се случва по-често при наскоро ваксинирани хора, отколкото сред населението като цяло.
„Рискът от тромбоцитопения и рискът от венозна тромбоемболия след ваксинация срещу SARS-CoV-2 не изглежда да е по-висок от фоновите рискове в общата популация, което е констатация, съвместима с редкия и спорадичен характер на този синдром“, пишат те.
„Събитията, докладвани в това проучване, изглеждат редки и до извършването на по-нататъшен анализ е трудно да се предскаже кой може да бъде засегнат. Симптомите се развиват повече от пет дни след първата доза ваксина“, добавят те. „Във всички случаи, съобщени до момента, изглежда, че този синдром на тромбоцитопения (нисък брой тромбоцити) и венозна тромбоза (кръвен съсирек) се предизвиква след получаването на първата доза от (AstraZeneca) ChAdOx1 nCoV-19 ваксината. Въпреки че е имало малко съобщения за пациенти със симптоми, съответстващи на този клиничен синдром след получаване на други ваксини срещу SARS-CoV-2, все още не е потвърдено, че отговарят на диагностичните критерии „, добавят те.
Но ако ваксинацията може да причини състоянието, би било важно да се признае и да се лекува по подходящ начин – тъй като обичайното лечение на кръвни съсиреци не се препоръчва за VITT.
Пациентите трябва да получават лекарства против съсирване, но не и хепарин, а инфузиите на кръвен продукт, наречен интравенозен имуноглобулин, могат да заместят изчерпаните тромбоцити. Също така не е ясно кой е изложен на най-висок риск, пишат в коментар д-р Дъглас Сайнс от университета в Пенсилвания и д-р Джеймс Бъсел от Weill Cornell Medicine.
„Повечето пациенти, включени в тези доклади, са жени на възраст под 50 години, някои от които са получавали естроген-заместителна терапия или орални контрацептиви. Изключително висок процент от пациентите са имали тромбози на необичайни места“, пишат те.
Някои европейски държави ограничиха кой трябва да получава ваксината на AstraZeneca. Белгия забрани употребата му при хора на възраст под 55 години. Други страни са спрели употребата му изобщо.
Съветниците на CDC за ваксините са помолени да обмислят дали подобни ограничения могат да бъдат подходящи за ваксината на Johnson & Johnson, въпреки че в САЩ са докладвани само няколко случая.
Докато кръвните съсиреци в мозъка са получили най-голямо внимание, пациентите също са имали съсиреци в други големи вени и артерии. Тези кръвни съсиреци в мозъка – наречени мозъчни венозни синусови тромбози или CVST – са драматични сами по себе си, но съсиреците може да се образуват и другаде.
Лекарите се съветват да провеждат тестове, ако хората развият кръвни съсиреци, след като наскоро са били ваксинирани срещу коронавирус, и да не използват хепарин за лечение, докато не се изключи VITT.
Американската общност на хематолозите публикува насоки, според които нормалното следваксинално неразположение, главоболие и треска не са обезпокоителни.
„Пациенти с тежки, повтарящи се или персистиращи симптоми, особено интензивно главоболие, коремна болка, гадене и повръщане, промени в зрението, задух и / или болка и подуване на краката, които продължават или започват четири до 20 дни след ваксинацията, трябва да бъдат оценени спешно от медицинско лице и да се обмисли VITT“ казват от ASH в новите насоки.
„Докато настоящата информация свързва VITT с ваксините AstraZeneca и Johnson & Johnson, пациентите с предполагаем момент и симптоми след всяка ваксина срещу COVID-19 трябва да бъдат оценени за VITT.“
Консултативният комитет по имунизационни практики на CDC е насрочил заседание за 23 април, за да разгледа отново въпроса, след като отказа да вземе решение в сряда. „Трябва да знаем какъв е размерът на проблема“, каза д-р Кевин Олт, професор и директор на отдела в Медицинския център на Университета в Канзас.
CDC иска да знае дали има нещо специфично, което може да изложи хората на по-висок риск от развитие на кръвни съсиреци след ваксинация. „Все още има доста хора в САЩ, които са били ваксинирани през последните две седмици“, каза Олт. „Видяхме тези реакции в рамките на две седмици, така че не звучи много дълго, но ще имаме доста данни само за тези девет или десет дни.“
В писмо до New England Journal of Medicine учените от Janssen, подразделението за ваксини на Johnson & Johnson, казват, че няма достатъчно доказателства, които да покажат, че ваксината Covid-19 на компанията причинява образуването на кръвни съсиреци и те „работят в тясно сътрудничество с експерти и регулаторни органи за оценка на даннитe“.
„Понастоящем, пишат те, доказателствата са недостатъчни, за да се установи причинно-следствена връзка между тези събития и ваксината Ad26.COV2.S“.
Ваксините, произведени от Moderna и Pfizer / BioNTech, използват различна технология, която изпраща генетичен материал в тялото, обвит в липиди, и те не са свързани с кръвни съсиреци.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Здраве

Медици: Застрашава ни „скрита пандемия“ от устойчиви на антибиотици заболявания

Всяка година около 700 000 души умират от инфекции с бактерии, устойчиви на антибиотици

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Над 1,2 милиона души са починали в глобален мащаб през 2019 г. от инфекции, причинени от бактерии, резистентни на антибиотици, сочи най-голямото досега проучване по въпроса. Бройката е по-висока от годишната смъртност от малария или СПИН.

По-бедните страни са най-засегнати, но резистентността към антимикробни препарати (АМР) застрашава здравето на всеки, се казва в доклада. Спешни инвестиции в нови лекарства и използване на съществуващите сега по-мъдро са препоръките за защита от нея.

Прекомерната употреба на антибиотици през последните години за тривиални инфекции означава, че те стават по-малко ефективни срещу сериозни заболявания.

Хора умират от обичайни и по-рано напълно лечими инфекции, тъй като бактериите, които ги предизвикват, стават по-устойчиви на лечението.

Представители на британското здравеопазване предупредиха наскоро, че антимикробната резистентност е „скрита пандемия“, която може да възникне на фона на Covid-19, ако антибиотиците не бъдат предписвани по-отговорно.

Ето защо здравните власти препоръчват антибиотици да се вземат само по предписание и само когато наистина това е нужно, като например при лечение на сепсис, менингит или пневмония, както и за предпазване от инфекции по време на химиотерапия, цезарови сечения или някои други операции.

Антибиотици обаче се предписват и за лечение на кашлица, болки в ушите или възпалено гърло, върху които имат много малък или никакъв ефект, казват медиците.

Оценката на глобалните смъртни случаи вследствие на АМР, публикувана в авторитетното списание „Лансет“, се базира на анализ на 204 държави от екип международни изследователи, ръководен от Вашингтонския университет.

Те са изчислили, че до 5 млн. души са починали през 2019 г. от болести, в които АМР е изиграла роля, освен тези 1,2 млн. пряко причинени.

В същата година СПИН се смята, че е причинил смъртта на 860 000 души, а малария – на 640 000.

Днес много бактерии са устойчиви на множество антибиотици и поради това са трудни за лечение при пациенти. Това се случва, защото когато използвате антибиотици, бактериите развиват начини за премахване, саботиране или заобикаляне на ефектите от лекарствата.

Последиците за човешкото здраве са тежки. Всяка година около 700 000 души умират от инфекции с бактерии, устойчиви на антибиотици.

Световната здравна организация (СЗО) прогнозира, че цифрата ще достигне 10 милиона смъртни случая годишно до 2050 г., ако нищо не се промени.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Здраве

Японски учени предупредиха за висок риск от тежък COVID при пушачите

5 милиона души умират всяка година от болести, причинени от тютюнопушенето

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Проучвания на служители на Националния изследователски център за международно здраве на Япония показват, че при мъжете, които пушат, рискът от тежък ход на коронавирус се увеличава с 1,51 пъти, а при жените – с 1,94 пъти.

Става дума за случаи на пациенти пушачи, поставени на лечение с кислород.

Отбелязва се, че японски учени са анализирали данните за почти 17,6 хиляди заразени с COVID-19 на възраст от 20 до 80 години, които са били хоспитализирани в страната до февруари миналата година.

Според учените тютюнопушенето се отразява негативно на сърцето и белите дробове, а също така може да причини много хронични заболявания.

Изводът им е, че пушачите са най-податливи на тежките последици от коронавируса.

През декември лекар терапевт заяви, че качеството на лигавиците на човека до голяма степен определя устойчивостта към вирусни заболявания.

При пушачите лигавицата е раздразнена и възпалена, поради което инфекцията засяга тялото по-бързо.

Според резултати от статистиката на Световната здравна организация (СЗО) 5 милиона души умират всяка година от болести, причинени от тютюнопушенето.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Здраве

Кои маски предпазват по-добре от Омикрон?

Ето какво казват експертите

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Здравни експерти от САЩ препоръчват да се използват предпазни маски от типа N95 и KN95 за по-добра защита срещу силно заразния вариант Омикрон на новия коронавирус.

Маските от типа N95 прилепват по-плътно към лицето от платнените и са направени от специален материал, който блокира 95% от вредните частици. Влакната са по-близо едно до друго, а също така имат електростатичен заряд, който привлича молекулите да се придържат към маската, а не да преминават през нея.

Сн.: АП/БТА

Видовете KN95 и KF94 предлагат подобно ниво на защита.

Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ наскоро актуализираха насоките си, като препоръчаха да се носят предпазни маски, използвани от здравните работници.

Изрично се споменава, че е важно да се избере предпазно средство, която да пасва добре на лицето.

Сн.: АП/БТА

Специалистите предупреждават, че трябва да се подхожда с особено внимание при покупкатана предпазни маски, тъй като има много фалшиви. На пазара в САЩ, например, около 60 процента от предлаганите като KN95 не отговарят на определените стандарти за качество, отбелязват от Центровете за контрол и профилактика на заболяванията.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА