Открийте ни и в

България

Лекарите искат връщането на хартиените рецепти

Лекарят не винаги когато се наложи да даде терапия може да разполага с компютър, с електронен подпис

публикувано

на

Лекарите искат връщането на хартиените рецепти

86% от населението, съгласно проучването на „Тренд“ от юни месец, смята, че трябва да продължат да съществуват и двете рецепти – хартиена и електронна, така както е в цяла Европа.

Маджаров, председател на УС на БЛС,

каза, че със сигурност по-новите технологии дават ползи и добави, че лекарите нямат опасения. „Ние изписваме електронни рецепти вече цяла година – тези, които се заплащат от касата. Твърденията, че лекарите правят далавери или схеми с това, са несериозни“, подчерта той. Маджаров обясни, че НЗОК и лекарите имат интерес да има проследимост.

Д-р Николай Брънзалов, зам.-председател на УС на БЛС обясни, че трябва са се запази така нареченият хибриден модел – лекарят да може да изписва медикаменти както в електронен вид, така и на хартия.

Революционен кръвен тест открива множество видове рак без сиптоми

„Всеки един гражданин може да се сети поне за три аргумента за това – лекарят е лекар през цялото време, и на всяко място и когато се наложи даде терапия, не може да разполага с компютър, с електронен подпис”, категоричен е той. Брънзалов уточни, че достъп до досието на пациента имат всички, които допринасят със своя труд за неговото попълване – както лекарят, така и фармацевтът.

Проблем ще има с колеги,

които не разполагат с необходимото електронно оборудване и не работят с НЗОК. Те нямат конфигурация, която позволява предписването на медикаменти по електронен път. Това са хора, които не можем да задължим, само защото ще упражняват професията си, да бъдат снабдени с електронни устройства. Това заяви общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова по повод връщането на хибридната система за електронни и хартиени рецепти.

Султанът на Бруней вече е най-дълго управлявалият жив монарх в света (СНИМКИ)

„Ако този човек не работи по „Здравна каса”, не отчита амбулаторни листове  – следователно компютър не му трябва. Често правим и домашни посещения. Налага се по много поводи. По какъв начин ще стане предписването на електронна рецепта в подобни случаи? Пациентът ще трябва да се върне втори път в кабинета ли?”, попита тя.

Другата страна на монетата: Бившите колонии "не могат да скърбят" за смъртта на кралицата (СНИМКИ)

По думите и някои лекарства се приготвят по прескрипция, защото не са в готов търговски вид. „Химичните съставки, по които се приготвят не са вкарани в системата”, подчерта д-р Николова.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено